«ΣΠΑΘΑΡΕΙΑ 2021» : Άνοιξε η Αυλαία για το 22ο Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων που διοργανώνει η Διεύθυνση Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Αμαρουσίου τη Δευτέρα 30 Αυγούστου 2021 άνοιξε η αυλαία του 22ου Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών στον αύλειο χώρο του ομώνυμου Μουσείου «Ευγένιος Σπαθάρης», τηρουμένων όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Φέτος το εν λόγω Φεστιβάλ αποτελεί ένα αφιέρωμα στα διακόσια χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση προβάλλοντας τον σπουδαίο ρόλο του δύσμορφου αλλά έξυπνου Έλληνα Καραγκιόζη μέσα από τα σημαντικότερα ηρωικά έργα του 1821.

Στην έναρξη του 22ου Φεστιβάλ Θεάτρου Σκιών, τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου εκπροσώπησε ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Πολιτισμού Γιάννης Νικολαράκος ο οποίος μετέφερε στο κοινό τους χαιρετισμούς του και την πεποίθηση πως και αυτό το Φεστιβάλ θα στεφθεί από μεγάλη επιτυχία. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στον μεγάλο δάσκαλο Ευγένιο Σπαθάρη και ενημέρωσε τους μικρούς και μεγαλύτερους θεατές για τις υπόλοιπες παραστάσεις του Θεάτρου Σκιών που θα διαρκέσουν μέχρι και το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου.

Με τη σειρά της το κοινό καλωσόρισε η προϊσταμένη των Μουσείων του Δήμου Μένια Σπαθάρη η οποία τόνισε την προσφορά του Καραγκιόζη στη διδαχή της ιστορίας ενώ ο σύγχρονος καραγκιοζοπαίχτης Σωκράτης Κοτσορές προλόγισε την παράσταση που θα ακολουθήσει με τίτλο «Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος στο Χάνι της Γραβιάς»: Μια ποιητική παρουσίαση στο μπερντέ που αναδεικνύει τη δράση και την ισχυρή προσωπικότητα του ήρωα, αποκαλύπτει τον μοχθηρό Πασά, ενώ πρωταγωνιστικό ρόλο έχει ο φίλος μας Καραγκιόζης που με τα κατορθώματά του προσφέρει άφθονο γέλιο σε μικρούς και μεγάλους.

Την παράσταση Θεάτρου Σκιών παρακολούθησαν επίσης οι:  η Εντεταλμένη Σύμβουλος Τουρισμού Φανή Λέκκα, οι Σύμβουλοι του Δημάρχου Άννα Βαγιωνά, Μάχη Νικολαράκου και Γιώργος Ξηρός καθώς και ο βετεράνος καραγκιοζοπαίχτης Μίμης Μάνος.

Τα Σπαθάρεια 2021, πραγματοποιούνται, όπως κάθε χρόνο, στον προαύλιο χώρο του Μουσείου:

Οδός Βορείου Ηπείρου 27 & Μεσογείων

Κοκκινιά Αμαρουσίου

Είσοδος μόνο με ονομαστική πρόσκληση

Κρατήσεις θέσεων: τηλ: 210 6127245

 

Τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα κατά covid-19 / Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους.

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ (31/8-4/9/21)

Τρίτη 31/8 – ώρα 20:00

Παράσταση θεάτρου σκιών από τον Πάνο Καπετανίδη με τίτλο:

«Η ορφανή της Χίου»

Ο Γέρο-Χατζής, καραβοκύρης στην περίοδο της επανάστασης του ’21, ελευθερώνει από τα χαρέμια του σουλτάνου την κόρη του φίλου του Καπετάν Λογοθέτη, που έδωσε τη ζωή του στον αγώνα. Ο Καραγκιόζης αναλαμβάνει να φυγαδέψει την ορφανή, κρύβοντάς την στην καλύβα του, ενώ σχεδιάζει να την παντρέψει με το Διονύσιο πού έχει αγγλική υπηκοότητα ώστε να πάψουν οι Τούρκοι να κυνηγούν την κοπέλα.
Ο Πασάς της περιοχής, θέλοντας να βάλει την κοπέλα στο δικό του χαρέμι, δολοφονεί το Διονύσιο, και ενοχοποιεί τον Καραγκιόζη.
Ο Καπετάν Στράτος που έχει σώσει παλιότερα τη ζωή του Πασά και που του έχει ζητήσει να πάψει να κυνηγάει την ορφανή της Χίου, μαθαίνοντας τον θάνατο του Διονύσιου και πιστεύοντας πως ο Καραγκιόζης είναι ο φονιάς, αποφασίζει να τον θανατώσει πάνω στο μνήμα του Διονύσιου.

 

Τετάρτη 1/9 – ώρα 20:00

Παράσταση θεάτρου σκιών από τον Τάσο Γεωργίου με τίτλο:

«Ο ήρωας των Αγράφων, Κατσαντώνης»

Ο Αντώνης Λεπενιώτης γεννήθηκε στον Μάραθο της Ευρυτανίας.

Μετά τον θάνατο του πατέρα του και όντας ήδη κλέφτης στα βουνά, εναντιώνεται στον Αλή Πασά και πολεμάει πολλές απ’ τις στρατιές του. Καταφέρνει να ελευθερώσει την Ευρυτανία και την Αιτωλοακαρνανία έχοντας στο πλευρό του τον αδερφό του Κώστα Λεπενιώτη αλλά και τον Καραϊσκάκη που μόλις είχε οργανωθεί στους οπλαρχηγούς.

Αφού κατάφερε να τσακίσει χιλιάδες τουρκικές στρατιές, αρρώστησε και όντας ανήμπορος συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον του Αλή Πασά. Ο Αλής πίστευε πολύ στη δύναμη του Κατσαντώνη και του ζήτησε να τον προσκυνήσει αλλά εκείνος θυσιάστηκε για την ελευθερία της Ελλάδας.

Ο Κατσαντώνης αν και προεπαναστατικός, είναι παράδειγμα στρατηγικής και οργάνωσης μάχης για τους μετέπειτα ήρωες του ’21.

Μια μικρή περίληψη της ζωής και της δράσης του θα αποδώσουμε στη παράστασή μας.

 

Πέμπτη 2/9 – ώρα 20:00

Παράσταση θεάτρου σκιών από τον Παναγιώτη Χατζηαναγνώστου με τίτλο:

 «Ο Καραγκιόζης και ο Χριστιανομάχος»

Ο Χριστιανομάχος Πασάς, που διοικεί την πόλη, προσποιείται ότι είναι φιλικός προς τους Έλληνες και ψάχνει να βρει έναν υπηρέτη να τον έχει στη δούλεψή του, με απώτερο σκοπό να βασανίσει τους Χριστιανούς και να εξαφανίσει τον Ελληνισμό.  Η προτροπή του Χατζηαβάτη στο να συστήσει τον φίλο του Καραγκιόζη στον Χριστιανομάχο Πασά, μη γνωρίζοντας και ο ίδιος τις πραγματικές προθέσεις του τελευταίου, θα  φέρει τον λαϊκό μας ήρωα αντιμέτωπο με την σκληρή πραγματικότητα που δεν την φανταζόταν κανείς…

Θα τα καταφέρει άραγε ο Καραγκιόζης να γλυτώσει από τον Χριστιανομάχο Πασά;

Η συνέχεια στον μπερντέ..

 

Παρασκευή 3/9 – ώρα 20:00

Παράσταση θεάτρου σκιών από τον Άγγελο Αλιμπέρτη  με τίτλο:

«Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και η κάρα του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου»

Η υπόθεση του έργου εξελίσσεται γύρω από το κάστρο του Μυστρά και με κεντρικό ήρωα του 1821 το Κυριακούλη Μαυρομιχάλη.

Θρύλοι και ένα σημαντικό μυστικό που κρύβει το κάστρο, ενώνει χρονικά αλλά και με μια πνευματική διάσταση, την Άλωση της Κωνσταντινούπολης με την επανάσταση του 1821.

Η υπόθεση, η έντονη πλοκή, και τα εξωκοσμικά στοιχεία της παράστασης, προσδιορίζουν ότι η πηγή έμπνευσής της είναι το ιστορικό μυθιστόρημα.

Ο Κυριακούλης Μαυρομιχάλης και ο Καραγκιόζης ανακαλύπτοντας το μυστικό του κάστρου, είναι έτοιμοι να ορίσουν τη μέρα της επανάστασης. Τι θα τους εμποδίσει όμως?

 

Σάββατο 4/9 – ώρα 20:00

Παράσταση θεάτρου σκιών από τον Γιάννη Νταγιάκο  με τίτλο:

 «Αθανάσιος Διάκος»

Ο Διάκος, δημιουργία του Θεόδωρου Θεοδωρέλλου, μαθητή του Μίμαρου και δάσκαλου του Σωτήρη Σπαθάρη, είναι από τα πιο αγαπητά στο κοινό ηρωικά έργα.

Λίγα λόγια για το έργο από τον Ευγένιο Σπαθάρη: «Ο Καραγκιόζης κλείνεται σε μοναστήρι να γλυτώσει από όλους αυτούς που τον κυνηγάνε και γίνεται καντηλανάφτης. Εκεί είναι καλόγερος και ο Αθανάσιος Διάκος. Έρχεται πληγωμένος ο Μελισσόβας, αξιωματικός του Ομέρ Βρυώνη, ο Διάκος τον περιποιείται και τον στέλνει σπίτι της μητέρας του για να γίνει καλά. Στο μοναστήρι μπαίνουν Τούρκοι και αρχίζουν να τρώνε και να γλεντάνε. Όταν όμως σπάζουν τα άγια εικονίσματα, ο Διάκος αρπάζει ένα πιστόλι και σκοτώνει τον Βεληγκέκα. Μαζί με τον Καραγκιόζη φεύγουν και πάνε να συναντήσουν τον Οδυσσέα Ανδρούτσο. Ο Διάκος αποχαιρετά τη γριά μητέρα του…»…

Μετάβαση στο περιεχόμενο