Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ημερίδα του ECO-Παρατηρητήριο για την ανακύκλωση στην Ελλάδα: Είναι ανάγκη να εντοπιστούν οι παθογένειες και να μπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή τους

Print Friendly, PDF & Email

Το ζητούμενο είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών

 

Στην αναγκαιότητα εντοπισμού των προβλημάτων και των παθογενειών που έχουν ως αποτέλεσμα τους χαμηλούς δείκτες ανακύκλωσης στην Ελλάδα, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα από το ECO-Παρατηρητήριο με κεντρικό θέμα: «Πως μπορεί να απογειωθεί η Ανακύκλωση στην Ελλάδα;».

Είναι ανάγκη όλοι να κάνουν την αυτοκριτική τους προκειμένου να αναζητηθούν απαντήσεις για τα περιορισμένα αποτελέσματα που καταγράφονται σε επίπεδο ποσοστών ανακύκλωσης.

«Θα πρέπει να αναρωτηθούμε, γιατί η νομοθετική εξουσία μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιήσει όλα τα αναγκαία βήματα προκειμένου να είναι ξεκάθαρο ποιος αποφασίζει και ποιος πληρώνει για τι; Δυστυχώς μέχρι σήμερα καμία κυβέρνηση δεν έχει εντοπίσει και δεν έχει επιλύσει τις παθογένειες του ελληνικού συστήματος. Η διαχείριση των πόρων γίνεται από την κεντρική διοίκηση, το θεσμικό πλαίσιο δεν είναι αποτελεσματικό, ενώ δεν εντοπίζονται ούτε υλοποιούνται βέλτιστες πρακτικές».

«Θα πρέπει να προβληματιστούμε γιατί στις άλλες χώρες της Ευρώπης γίνονται ουσιαστικά βήματα και στην Ελλάδα οι ρυθμοί υλοποίησης είναι απογοητευτικοί; Είναι αναγκαίο μέσα από μις συνθετική διαδικασία και συνεργασία της κεντρικής διοίκησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης να βελτιωθεί το υφιστάμενο πλαίσιο. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία ολοκληρωμένων συστημάτων διαχείρισης στερεών αποβλήτων που θα επιτυγχάνουν υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης και ανάκτησης υλικών», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

 

Οι προϋποθέσεις και οι άμεσες ενέργειες για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Προκειμένου να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος της απόκλισης από τους στόχους της ανακύκλωσης, ο Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι απαιτούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ενέργειες όπως:

  • Αποσαφήνιση όλων των θεσμικών κενών και των αντικρουόμενων προβλέψεων σε σχέση με γενικότερες πολιτικές για τα δημόσια οικονομικά, το περιβάλλον και τη διοίκηση
  • Γρήγορη και σε σταθερή βάση οργάνωση των ΦΟΔΣΑ και των Συστημάτων Εναλλακτικής Διαχείρισης
  • Εξασφάλιση χρηματοδοτικής επάρκειας για τα έργα και τις δράσεις που είναι αναγκαίες για την υλοποίηση του ΕΣΔΑ, των ΠΕΣΔΑ και των Τοπικών Σχεδίων των Δήμων.
  • Επικαιροποίηση εφικτών στόχων και προβλέψεων με  χρονικό και χωρικό προσδιορισμό της ευθύνης του κάθε φορέα.

Τέλος ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι η ΚΕΔΕ έχει επισημάνει πολλές φορές πως υπάρχει ανάγκη να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται προγράμματα ανακύκλωσης και διαχείρισης προσαρμοσμένα στις τοπικές ιδιαιτερότητες και ανάγκες και όχι να αναπαράγονται γενικευμένες πρακτικές αγνοώντας τις γεωγραφικές, οικονομικές, δημογραφικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους που χαρακτηρίζουν κάθε περιοχή.

Στην ημερίδα εκτός από τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ χαιρετισμό έκανε και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργειας  Σωκράτης Φάμελλος. 

 

Σχετικά αρχείαΠρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ημερίδα του ECO-Παρατηρητήριο για την ανακύκλωση στην Ελλάδα: Είναι ανάγκη να εντοπιστούν οι παθογένειες και να μπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή τους_1


Πρόεδρος ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης στην ημερίδα του ECO-Παρατηρητήριο για την ανακύκλωση στην Ελλάδα: Είναι ανάγκη να εντοπιστούν οι παθογένειες και να μπουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την αντιμετώπισή τους_2

Μετάβαση στο περιεχόμενο