Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ της ΚΕΔΕ

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Οι διατάξεις του ν/σ μπορούν να εξασφαλίσουν  την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση – Θετικό γεγονός η αποδοχή της πλειονότητας των προτάσεων μας -Υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω  βελτιώσεων

Την ικανοποίηση του για την άμεση ανταπόκριση των αρμόδιων υπουργείων στις προτάσεις που κατέθεσε η ΚΕΔΕ προκειμένου να αντιμετωπιστούν σημαντικά προβλήματα που προκύπτουν σε επίπεδο κυβερνησιμότητας στην Αυτοδιοίκηση, εξέφρασε ο Γ. Πατούλης κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ. της Ένωσης.

Ειδικότερα ο  Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Αν και είναι δύσκολο να λυθούν στο σύνολό τους τα τεράστια προβλήματα που προέκυψαν με το νόμο «Κλεισθένη» και την υιοθέτηση του συστήματος της απλής αναλογικής, οι διατάξεις του ν/σ που κατατέθηκαν από τη νέα κυβέρνηση μπορούν να εξασφαλίσουν  την κυβερνησιμότητα στην Αυτοδιοίκηση.

Είναι θετικό το γεγονός ότι οι προτάσεις της ΚΕΔΕ στην πλειονότητά τους έγιναν αποδεκτές. Ωστόσο θεωρούμε ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω βελτιώσεων που μπορούν να γίνουν είτε άμεσα, είτε στο κοντινό μέλλον με νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί ο στόχος της μεταρρύθμισης στη λειτουργία του Κράτους και της Αυτοδιοίκησης προκειμένου να εξασφαλιστεί η εθνική ανάπτυξη και να πάει ο τόπος μπροστά».

Μεταξύ των προτάσεων της ΚΕΔΕ  που έχουν ήδη γίνει αποδεκτές είναι:

  • Ο Θεσμός της σύμπραξης Δημοτικών Παρατάξεων που θεωρείται «Παράταξη του Δημάρχου»
  • Η εξασφάλιση της πλειοψηφίας της «Παράταξης του Δημάρχου» στην Οικονομική Επιτροπή, την Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Διοικητικά Συμβούλια των Νομικών Προσώπων των ΟΤΑ.
  • Η εκλογή του Προέδρου Συμβουλίου Κοινότητας
  • Η  ψήφιση του τεχνικού προγράμματος συνολικά και όχι κατά έργο

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κατάθεσαν επιπλέον προτάσεις. Μετά από εισήγηση του Προέδρου Γ. Πατούλη εξουσιοδοτήθηκε το Προεδρείο και η Επιστημονική Ομάδα της ΚΕΔΕ να προχωρήσει άμεσα στην ενσωμάτωσή τους στο κείμενο των παρατηρήσεων  που θα κατατεθεί στη Βουλή. Μεταξύ άλλων θεμάτων θα ενσωματωθούν προτάσεις που σχετίζονται με τον τρόπο λειτουργίας και λήψης αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και του τρόπου εκλογής του Προέδρου του Δ.Σ. 

 

Σχετικά αρχείαΟι νομοθετικές ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ της ΚΕΔΕ_1


Οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την κυβερνησιμότητα σε δήμους και περιφέρειες στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης του Δ.Σ της ΚΕΔΕ_2

Μετάβαση στο περιεχόμενο