Ο Δήμος Αμαρουσίου συνεχίζει να πρωτοπορεί στις δράσεις εναλλακτικής διαχείρισης σε ένα μεγάλο εύρος ανακυκλώσιμων υλικών με κοινωνικά και περιβαλλοντικά οφέλη

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Θα συνεχίσω σταθερά να υποστηρίζω την προσπάθεια για ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον

Ο Δήμος Αμαρουσίου πρωτοπόρος στην ανακύκλωση συνεχίζει αδιάλειπτα μία πληθώρα δράσεων εναλλακτικής διαχείρισης σε μεγάλο εύρος ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία αποτελούν ένα πολύτιμο πόρο με κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος.

Προϊόντα όπως, τα μεταχειρισμένα είδη ένδυσης και υπόδησης, ηλεκτρικές –ηλεκτρονικές συσκευές, χαρτί, πλαστικά πώματα μεταχειρισμένα μαγειρικά έλαια, συλλέγονται καθημερινά από καθορισμένα σημεία και προωθούνται για ανακύκλωση από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου, συμβάλλοντας στη διατήρηση ενός πιο υγιεινού και καθαρού περιβάλλοντος με κοινωνικά και οικονομικά ανταποδοτικά οφέλη. 

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης δήλωσε σχετικά:

«Ο Δήμος Αμαρουσίου επενδύει και ενισχύει την ανακύκλωση με όλες του τις δυνάμεις. Σας διαβεβαιώνω ότι και από τον νέο ρόλο που πιστεύω θα μου αναθέσει η κοινωνία της Αττικής θα συνεχίσω σταθερά να υποστηρίζω την προσπάθεια για ένα καλύτερο και βιώσιμο περιβάλλον.

Ειδικότερα: 

– Με τη συλλογή πλαστικών πωμάτων εξασφαλίζεται η αγορά ιατρικών ορθοπεδικών εξαρτημάτων ή αναπηρικού αμαξιδίου, με σκοπό την ανακούφιση ατόμων με προβλήματα αναπηρίας. Από την Απρίλιο του 2017 έως σήμερα έχουν παραδοθεί 4,920 kg σε εταιρεία ανακύκλωσης και τα έσοδα κατατίθενται στο “ Οργανισμό Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αμαρουσίου».

-Η περισυλλογή ανακυκλώσιμου έντυπου χαρτιού από τις Υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου (με νέα σύμβαση κατόπιν διαγωνισμού με την εταιρεία ΑΝΑΜΕΤ), στο πλαίσιο προγράμματος χωριστής συλλογής χαρτιού εφαρμόζεται για τις υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου και σημειακά σε ορισμένες εταιρείες που χρησιμοποιούν ευρέως έντυπο υλικό, ώστε να ενισχυθεί η διαδικασία διαλογής στην πηγή, η ανακύκλωση και η συνεπαγόμενη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ειδικότερα, η ανακύκλωση χαρτιού έχει μεγάλη σημασία διότι:

 • -1 τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού ισοδυναμεί με το χαρτοπολτό που παράγουν 17 δέντρα.
 • -1 τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομεί τουλάχιστον 30.000 λίτρα νερού (30 κυβικά).
 • -1 τόνος ανακυκλωμένου χαρτιού εξοικονομεί 3.000 – 4.000 KWh ηλεκτρισμού (αρκετό για ένα σπίτι για ένα χρόνο).
 • -Για την ανακύκλωση χαρτιού απαιτείται 40% λιγότερη ενέργεια από την ενέργεια που απαιτείται για την παραγωγή χαρτιού από ξύλο.
 • -Η ανακύκλωση χαρτιού μειώνει δραστικά τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου. 
 • -Η ανακύκλωση χαρτιού συνεισφέρει σημαντικά στη μείωση της εξαφάνισης των αποθεµάτων των πρώτων υλών. Στην περίπτωση του χαρτιού, ως πρώτη ύλη θεωρείται το ξύλο και συνεπώς τα δέντρα, τα οποία είναι µια ανανεώσιµη πηγή πρώτων υλών.
 • -Εξοικονοµούνται χρήματα που δαπανώνται για την κατασκευή χώρων ταφής των αποβλήτων.

-Συνεχίζεται η περισυλλογή  των ανακυκλώσιμων αποβλήτων ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (ΑΗΗΕ) και λαμπτήρων φωτισμού στο Δήμο Αμαρουσίου( με νέα σύμβαση κατόπιν διαγωνισμού με την εταιρεία ΑΝΑΜΕΤ), η οποία είναι απαραίτητη για τη βιωσιμότητα και προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα, ανακυκλώνοντας τις παλαιές ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, καθώς και τους λαμπτήρες φωτισμού, επιτυγχάνουμε τα ακόλουθα:

 • -Συνεισφέρουμε σημαντικά στη μείωση της εξόρυξης  των φυσικών πόρων και της επιβάρυνσης του Περιβάλλοντος από τις παραγωγικές διαδικασίες.
 • -Συμβάλλουμε στην εξοικονόμηση ενέργειας, λόγω του περιορισμού των παραγωγικών διαδικασιών.
 • -Μειώνουμε την εκπομπή αερίων που συμβάλλουν στη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου.
 • -Μειώνουμε σημαντικά τον όγκο των απορριμμάτων και περιορίζουμε τον κίνδυνο μόλυνσης του περιβάλλοντος από βλαβερές ουσίες.

Συλλογή και ενεργειακή αξιοποίηση των χρησιμοποιημένων μαγειρικών ελαίων (κατόπιν διαγωνισμού και νέας σύμβασης με την εταιρεία (REVIVE), η οποία είναι σημαντική για τη βιωσιμότητα και την προστασία του Περιβάλλοντος, καθώς μπορούν να μετατραπούν με χημική επεξεργασία σε βιοντίζελ, ένα ανανεώσιμο βιοκαύσιμο με καλύτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Ανακυκλώνοντας τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια συμβάλλουμε:

 • -Στην παγκόσμια προσπάθεια για την αντιστροφή των κλιματικών αλλαγών και στην προστασία του περιβάλλοντος.
 • -Στο περιορισμό των εισαγομένων ορυκτών καυσίμων και στην εξοικονόμηση φυσικών πόρων.
 • -Στη μείωση του όγκου των απορριμμάτων στους ΧΥΤΑ.
 • -Στην προστασία που πλανήτη και της διατροφικής αλυσίδας.
 • Στη μείωση των εκπομπών αερίων που ευθύνονται για τη δημιουργία του φαινομένου του θερμοκηπίου. 

Στον παρακάτω «οδηγό» μπορείτε να ενημερωθείτε για τα ανακυκλώσιμα προϊόντα και τους χώρους συλλογής, ώστε όλοι να γίνουμε συμμέτοχοι στην μεγάλη προσπάθεια για την εναλλακτική διαχείριση των προϊόντων.

 

Σχετικά αρχεία


Μετάβαση στο περιεχόμενο