Ο Δήμος Αμαρουσίου σε σταθερή τροχιά εξυγίανσης: Στο 79% η απορροφητικότητα των κονδυλίων για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή το περιεχόμενο δημοσιεύματος Κυριακάτικης Εφημερίδας, το περιεχόμενο του οποίου αναπαράχθηκε από διάφορες ιστοσελίδες κι αφορά στην οικονομική κατάσταση των Δήμων, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:


Πρώτον, δεν ανταποκρίνονται στην αλήθεια όσα αναφέρονται στο Δήμο Αμαρουσίου, τον οποίο εμφανίζουν ως Δήμο με μηδενική απορροφητικότητα όσον αφορά στα κονδύλια για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών.


Δεύτερον, η αλήθεια είναι ότι ο Δήμος Αμαρουσίου έχει από τα υψηλότερα ποσοστά απορροφητικότητας σε σχέση με όσους Δήμους εξασφάλισαν χρηματοδότηση από το Υπουργείο Εσωτερικών για να αποπληρώσουν χρέη του παρελθόντος. Και συγκεκριμένα ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΠΟΡΡΟΦΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ 79%.


Τρίτον, σε απόλυτα μεγέθη η απορροφητικότητα αυτή μεταφράζεται ως εξής:  • Τον Μάρτιο του 2013 ο Δήμος Αμαρουσίου και το Υπουργείο Εσωτερικών υπογράφουν σύμφωνο για την παροχή χρηματοδότησης προς το Δήμο από το Υπουργείο για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων χρεών.
  • Στις 2 Απριλίου του 2013 εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών (Διεύθυνση Οικονομικών ΟΤΑ) η επιχορήγηση του Δήμου Αμαρουσίου με το ποσό των 19.142.295 ευρώ, για την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων προς τρίτους.
  • Στις 16 Απριλίου 2013 το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου ενέγραψε συγκεκριμένες δαπάνες του πίνακα οφειλών, οι οποίες εκκαθαρίστηκαν.
  • Από τις 21 Μαΐου 2013 έως και τις 15 Ιουλίου 2013 έχουν κατατεθεί ηλεκτρονικά προς το Υπουργείο 7 εντολές για χρηματοδότηση, συνολικού ύψους 15.137.837,73 ευρώ, τα οποία έχουν ήδη εισπραχθεί ( ή πρόκειται να εισπραχθούν μέσα στις επόμενες ημέρες ) μέσω του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Απομένουν ακόμη 4.004.457,27 ευρώ, τα οποία θα απορροφηθούν μέσα στον Ιούλιο, κι όχι τον Νοέμβριο όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο απορρόφησης της χρηματοδότησης από το Υπουργείο.

Με βάση τα παραπάνω στοιχεία, αποδεικνύεται ότι ο Δήμος Αμαρουσίου  1. παρουσιάζει υψηλά ποσοστά απορροφητικότητας όσον αφορά στα κονδύλια αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων χρεών του παρελθόντος
  2. έχει διασφαλίσει, χάρη στη διαφανή και νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική που ακολουθεί η σημερινή Διοίκηση τα τελευταία χρόνια, ότι δεν πρόκειται να υποστεί τη δοκιμασία ένταξης στο Παρατηρητήριο Οικονομικής Αυτοτέλειας
  3. βρίσκεται σε σταθερή τροχιά εξυγίανσης των οικονομικών του, ξεπερνώντας τις συνέπειες του αλόγιστου δανεισμού και της σπάταλης διαχείρισης της περιόδου 1999-2006, που συσσώρευσαν στο Δήμο και την πόλη δάνεια και οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ
  4. έχει διασφαλίσει ότι τα επόμενα χρόνια θα εξακολουθεί να εκτελεί έργα που χρειάζεται η πόλη και οι πολίτες
  5. θα εξακολουθήσουμε και τα επόμενα χρόνια να έχουμε τη δυνατότητα να μειώνουμε τα δημοτικά τέλη και να υλοποιούμε στοχευμένα κοινωνικά προγράμματα και δράσεις.

Μετάβαση στο περιεχόμενο