Ο Δήμος Αμαρουσίου εκσυγχρονίζει τις υπηρεσίες του με το Γεωγραφικό Πληροφοριακό Σύστημα GIS με στόχο την βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη

Print Friendly, PDF & Email


|download file .jpg 100KB|


 


Έγινε σήμερα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχείου Αμαρουσίου, η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου «Υποδομή και Εφαρμογές Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων» στο Δήμο Αμαρουσίου.
Το έργο έχει σκοπό να αλλάξει προς το καλύτερο την καθημερινότητα του πολίτη, προσφέροντας ποικίλες πληροφορίες όπως είναι για παράδειγμα, σε ποιο σημείο της πόλης γίνονται έργα, που υπάρχει λαϊκή αγορά, πληροφορίες για το δίκτυο των αστικών συγκοινωνιών και των δρομολογίων της Δημοτικής Συγκοινωνίας, αλλά και πολεοδομικά δεδομένα και πληροφορίες. Χρηματοδοτείται κατά 80% από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ ) και κατά 20% από Εθνικούς Πόρους.

Στον χαιρετισμό του, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης τόνισε: «υπηρετώντας τη κεντρική στρατηγική μας επιλογή που είναι να είμαστε ένας σύγχρονος Δήμος , που θα βρίσκεται πάντα στο πλευρό του πολίτη, ο Δήμος Αμαρουσίου είναι από τους πρώτους δήμους που ανταποκρίθηκαν σε πρόσκληση της Κοινωνίας της Πληροφορίας που αφορούσε την Ψηφιακή Αυτοδιοίκηση προβαίνοντας στην υλοποίηση δύο σημαντικών έργων: το έργο της δημιουργίας της νέας Δημοτικής Πύλης Δήμου Αμαρουσίου και το έργο “Υποδομή και Εφαρμογές Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων Δήμου Αμαρουσίου”. Σε ότι αφορά την υλοποίηση του έργου με τίτλο “Υποδομή και Εφαρμογές Γεωγραφικών Πληροφοριακών Συστημάτων του Δήμου Αμαρουσίου”, αυτό  επιδιώκει:
• να συμβάλει στην εξάπλωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες που ως Δήμος προσφέρουμε προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
• να προσφέρει την αναγκαία υποδομή στο Δήμο Αμαρουσίου σε Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, πάνω στην οποία θα αναπτυχθούν προηγμένες εφαρμογές και υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας.
• να καλύψει και να υποστηρίξει τις ανάγκες των υπηρεσιών του Δήμου μας και να βελτιστοποιήσει την αποτελεσματικότητα τους. Αλλά και να διευρύνει και να αναπτύξει νέα τεχνικά έργα και νέες υπηρεσίες που σήμερα είναι δύσκολο να υλοποιηθούν, λόγω έλλειψης των αναγκαίων τεχνολογικών εργαλείων και εφαρμογών.
• να παράσχει υπηρεσίες πληροφόρησης προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις σε χωροταξικά και πολεοδομικά θέματα καθώς και ζητήματα που σχετίζονται με τεχνικές και κοινωνικές υποδομές.
• Και τέλος, να αναβαθμίσει ποιοτικά και να ελαχιστοποιήσει χρονικά τις τεχνικές διαδικασίες με άμεση συνέπεια την εξοικονόμηση πόρων.
Το όραμα της Δημοτικής Αρχής όπως ανέφερα και παραπάνω είναι η δημιουργία ενός ισχυρού Δήμου, ενός Δήμου κοντά στον πολίτη .Ο Δήμος Αμαρουσίου διεκδικεί και αξιοποιεί κάθε αναπτυξιακή δυνατότητα που παρέχουν τα εθνικά προγράμματα. Μια σύγχρονη πόλη σαν το Μαρούσι, οφείλει να διαθέτει έναν δήμο με αναβαθμισμένες και ποιοτικές υπηρεσίες οι οποίες θα αποτελέσουν ουσιαστικό εργαλείο ανάπτυξης για το Μαρούσι της επόμενης δεκαετίας».


Ο Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης Τεχνολογίας & Εκπαίδευσης του Δήμου Αμαρουσίου κ. Β. Κάββαλος τόνισε ότι το Μαρούσι ήταν από τους πρώτους Δήμους πανελλαδικά που ανταποκρίθηκε στην πρόκληση για ανάπτυξη ενός τόσο σημαντικού ψηφιακού έργου όπως η δημιουργία Γεωγραφικών Συστημάτων (GIS). « Είναι ένα εργαλείο “έξυπνου χάρτη”, το οποίο επιτρέπει στους χρήστες να αποτυπώσουν μια περίληψη του πραγματικού κόσμου και να πάρουν πολλές πληροφορίες σχετικά με τη γεωγραφική θέση εμπορικών καταστημάτων, πολιτιστικών δραστηριοτήτων, για πιθανά προβλήματα λόγω έργων στους δρόμους, για τα μέσα μαζικής μεταφοράς και φυσικά, για της υπηρεσίες που προσφέρονται από το Δήμο, αλλά και τις υπόλοιπες δημόσιες υπηρεσίες», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κάββαλος.

Στη συνέχεια, ακολούθησε παρουσίαση των εφαρμογών γεωγραφικών πληροφοριακών συστημάτων στο Δήμο Αμαρουσίου από εκπροσώπους της διαχειρίστριας εταιρίας του έργου, το οποίο ήδη εφαρμόζεται σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες του Δήμου.


Κατεβάστε εδώ τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Γ. Πατούλη
           


Μετάβαση στο περιεχόμενο