Με τη συμμετοχή καθημερινά δεκάδων συμπολιτών μας που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ξεκίνησε στο Δήμο Αμαρουσίου το πρόγραμμα πρόληψης καρδιαγγειακών νοσημάτων σε συνεργασία με την Ιατρική Σχολή Αθηνών

Print Friendly, PDF & Email

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, συνομιλώντας με τους εξεταζόμενους πολίτες παρόντος του ιατρικού προσωπικού της επιστημονικής ομάδας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.H συντονίστρια της μελέτης, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Ψαλτοπούλου, ο καρδιολόγος  Στ. Καμπουρίδης, με την υπεύθυνη των προγραμμάτων πρόληψης του Δημοτικού Πολυιατρείου Κ. Σεβαστή, κατά η διενέργεια των εξετάσεων.


 


Γ. Πατούλης: «Μέσα από πρωτοβουλίες πρόληψης της Υγείας όπως αυτή στεκόμαστε στο πλευρό των συνανθρώπων μας που πλήττονται από την κρίση και αδυνατούν να έχουν ισότιμη με τους υπόλοιπους συμπολίτες μας πρόσβαση στην Υγεία»


Με την πραγματοποίηση δωρεάν προληπτικών αιματολογικών και καρδιολογικών εξετάσεων σε περίπου 20 συμπολίτες μας 40 ετών και άνω ημερησίως, ξεκίνησε και υλοποιείται εδώ και μερικές ημέρες στο Μαρούσι πιλοτικό πρόγραμμα για την πρόληψη της Υγείας των πολιτών που ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες του Δήμου. Την έναρξη του προγράμματος που εγκαινιάζει μία νέα συνεργασία του Δήμου Αμαρουσίου αξιοποιώντας το Σύμφωνο Συνεργασίας που υπεγράφη μεταξύ του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, χαιρέτισε ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης, που βρέθηκε κοντά στους εξεταζόμενους και στην επιστημονική ιατρική ομάδα.


Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα συμπολίτες μας -άνεργοι, ανασφάλιστοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, άποροι- υποβάλλονται σε δωρεάν προληπτικό αιματολογικό και καρδιολογικό έλεγχο, λαμβάνοντας μέρος, παράλληλα, στη μελέτη της Ιατρικής Σχολής για την καταγραφή της συχνότητας των νοσημάτων και των προδιαθεσικών παραγόντων για καρδιαγγειακά νοσήματα όπως η υπερλιπιδαιμία, η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης, το άγχος και η κατάθλιψη, μέσω της συμπλήρωσης σχετικού ερωτηματολογίου.


Με την ευκαιρία της παρουσίας του στο Δημοτικό Πολυιατρείο όπου διενεργούνται οι έλεγχοι, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Πατούλης, μιλώντας για τη συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, καλωσόρισε τα μέλη της επιστημονικής ομάδας που διενεργούν τον προληπτικό έλεγχο σημειώνοντας τη σπουδαιότητα των προγραμμάτων πρόληψης της Υγείας των πολιτών αλλά και το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η τοπική αυτοδιοίκηση στην κατεύθυνση αυτή. «Μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή αλλά και τα υπόλοιπα προγράμματα πρόληψης της Υγείας που εφαρμόζουμε στο Δήμο μας, συμβάλλουμε ώστε να μην μείνουν αβοήθητοι οι συνάνθρωποί μας που πλήττονται από την κρίση και αδυνατούν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην Υγεία. Αξιοποιώντας τις διαθέσιμες ευκαιρίες και συνεργασίες με σημαντικούς επιστημονικούς φορείς προσπαθούμε να περιφρουρήσουμε την Υγεία των συμπολιτών μας».


Η ομάδα της Ιατρικής Σχολής με επικεφαλής τη συντονίστρια της μελέτης, επίκουρη καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, από Τετάρτη 26 Ιουνίου έως Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013, θα βρίσκεται στο Δημοτικό Πολυιατρείο Αμαρουσίου όπου και θα διενεργεί προληπτικούς ελέγχους στους συμπολίτες μας που ανήκουν στις οικονομικά αδύναμες κοινωνικές ομάδες του Δήμου. Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα θα λαμβάνουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων τους έπειτα από μία εβδομάδα από την ημερομηνία διενέργειας του ελέγχου. Την επιστημονική ομάδα απαρτίζουν οι γιατροί: Στυλιανός Καμπουρίδης (καρδιολόγος), Κωνσταντίνος Κωστόπουλος και Παρασκευή Σάβαρη (παθολόγοι) και Αγγελική Σωτηροπούλου (ψυχολόγος).


Η πραγματοποίηση της συγκεκριμένης μελέτης εντάσσεται στο πλαίσιο της δράσης «Μειώνοντας την ανισότητα στην Υγεία μέσω της βελτιστοποίησης της παρεχόμενης πρωτοβάθμιας φροντίδας Υγείας σε ευάλωτους πληθυσμούς σε περιόδους κρίσης» που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την κατάρτιση επαγγελματιών Υγείας στην πρόληψη, στον προσυμπτωματικό έλεγχο και στην παρέμβαση στην κοινότητα στα καρδιαγγειακά νοσήματα. Τη μελέτη που καταγράφει, επίσης, την ποιότητα ζωής και τις διατροφικές συνήθειες των συμμετεχόντων, συντονίζει η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ειδικότερα από το Εργαστήριο Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής σε συνεργασία με την Α’ Καρδιολογική Κλινική. Η δράση χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα για την ανάπτυξη του ΕΣΠΑ.


Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του προσωπικού του Δημοτικού Πολυιατρείου Αμαρουσίου.


Παρών κατά τη διενέργεια των ελέγχων ήταν και ο δημοτικός σύμβουλος, υπεύθυνος για το Δημοτικό Πολυιατρείο Αντώνης Παρτσινέβελος.


Οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι, ανασφάλιστοι ή οικονομικά αδύναμοι συμπολίτες μας που επιθυμούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα των δωρεάν ιατρικών εξετάσεων παρακαλούνται να δηλώσουν συμμετοχή στο Δημοτικό Πολυιατρείο στα τηλ. 213 2031910 και 14.


 


 


 


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο