Με μεγάλη συμμετοχή πολιτών πραγματοποιήθηκε η 2η επαναληπτική διαδρομή στα Δημοτικά Μουσεία της πόλης του Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Στο πλαίσιο του προγράμματος «πολιτιστικές διαδρομές» Δήμου Αμαρουσίου μία πρωτοβουλία του Δημάρχου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, για δεύτερη φορά το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2022 έλαβε χώρα η πολιτιστική ξενάγηση στα Μουσεία της πόλης που διοργάνωσε η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου (ΚΕΔΑ) με επιμέλεια του Προέδρου της Νίκου Πέππα και σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Αθλητισμού και Πολιτισμού του Δήμου και τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Γιάννη Νικολαράκο.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, τους συμμετέχοντες καλωσόρισαν εκ μέρους του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού Γιάννης Νικολαράκος, η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ Κατερίνα Βουρλάκη,  καθώς και η υπεύθυνη του Μουσείου  Λήδα Κωλέτη, η οποία μετέφερε τις γνώσεις της για την προστασία του ζωικού βασιλείου κ για τις αλληλένδετες ζωές μεταξύ αυτού και των ανθρώπων. Συνέχισε κάνοντας λόγο για τα ζώα που απειλούνται με εξαφάνιση, για την κλιματική αλλαγή, για τη θέρμανση του πλανήτη, για τα πλαστικά απόβλητα, για τη σημαντική διαφορά μεταξύ ταρίχευσης και βαλσάμωσης των ζώων.  Ο φιλόξενος χώρος του Μουσείου  σήμερα φιλοξενεί ζώα, έντομα και φυτά από όλη την Ελλάδα.

Ακολούθησε το  Σπαθάρειο Μουσείο όπου εκεί τους υποδέχτηκε η Προϊσταμένη των Μουσείων του Δήμου Μένια Σπαθάρη η οποία ξενάγησε τους επισκέπτες στο μοναδικό στον κόσμο μουσείο θεάτρου σκιών αναφερόμενη μεταξύ άλλων στην μεγάλη άνθηση που γνώρισε η τέχνη του Καραγκιόζη, ειδικότερα στην περιοχή του Αμαρουσίου. Η κα Σπαθάρη μίλησε για το πλούσιο έργο που έχει αφήσει ως εθνική παρακαταθήκη ο μεγάλος δάσκαλος Ευγένιος Σπαθάρης. Τόνισε ιδιαιτέρως την εκπαιδευτική αξία των παραστάσεων του Καραγκιόζη όπως και του Φεστιβάλ που πραγματοποιείται κάθε χρόνο, ενώ προέτρεψε μικρούς και μεγάλους να ενημερωθούν για το καθημερινό πρόγραμμα περιηγήσεων στο Μουσείο που απολαμβάνουν όχι μόνο Μαρουσιώτες αλλά και επισκέπτες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τελευταίος σταθμός το Ιστορικό & Λαογραφικό Μουσείο όπου την ξενάγηση των επισκεπτών ανέλαβαν η υπεύθυνη του μουσείου Μαριγώ Χορμοβίτη και η αρχαιολόγος –μουσειολόγος,  επιμελήτρια  της έκθεσης κ. Ασημίνα Γρηγορίου. Ο μουσειακός αυτός χώρος στεγάζει σημαντική συλλογή 1500 αντικειμένων που αντικατοπτρίζουν την πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά του Αμαρουσίου, ευρήματα αρχαιολογικών ανασκαφών,  πλούσιο φωτογραφικό υλικό καθώς και προσωπικά αντικείμενα του Σπύρου Λούη. Στο μουσείο παρευρέθηκαν ακόμη η Συντηρήτρια Έργων Τέχνης του Υπουργείου Πολιτισμού κ. Τίνα Χανιαλάκη και ο Υπεύθυνος φωτογραφίας για τα εκθέματα Ανδρέας Σαντρουζάνος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο