Με μεγάλη ανταπόκριση διεξάγεται στο Δήμο Αμαρουσίου το πρόγραμμα του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ για τον προληπτικό αναπτυξιακό έλεγχο σε βρέφη και παιδιά προσχολικής ηλικίας

Print Friendly, PDF & Email
 


Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξάγεται στο Δήμο Αμαρουσίου με τη συνεργασία του Δημοτικού Πολυιατρείου το Πρόγραμμα Πρόληψης και Ελέγχου της Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων που εφαρμόζει το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων Προαγωγής της Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ), την έναρξη του οποίου πρόσφατα ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Γιώργος Πατούλης. Το πρόγραμμα, που τελεί υπό την αιγίδα της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, θα διεξαχθεί στους 160 Δήμους μέλη του Δικτύου.


Ήδη το Δημοτικό Πολυιατρείο Αμαρουσίου έχει δεχθεί περισσότερα από 250 αιτήματα από γονείς για συμμετοχή των παιδιών τους στο Πρόγραμμα Προληπτικού Ελέγχου Ψυχοκινητικής Ανάπτυξης Βρεφών και Νηπίων που ξεκίνησε να υλοποιείται τη Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012.


Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν βρέφη και νήπια από 2 μηνών έως 5 ετών που έχουν μητρική γλώσσα την ελληνική, κατόπιν σχετικού αιτήματος των γονέων τους στο Δημοτικό Πολυιατρείο, που θα ορίσει και το ραντεβού με το εξειδικευμένο ιατρικό προσωπικό σε ώρες λειτουργίας των παιδικών σταθμών του Δήμου.


Ο προληπτικός αναπτυξιολογικός έλεγχος βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας πραγματοποιείται με το ανιχνευτικό τεστ Denver Developmental Screening Test II (DDST II) που εξετάζει τις δεξιότητες του παιδιού σύμφωνα με την ηλικία του για την ανίχνευση πιθανών αναπτυξιακών προβλημάτων.


Συγκεκριμένα, με τη βοήθεια του τεστ, σε μία προσπάθεια να προληφθούν προβλήματα που μπορεί να παρουσιάσει ένα παιδί στους τέσσερις τομείς της ψυχοκινητικής του ανάπτυξης όπως η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ADHD), οι φωνολογικές διαταραχές, η δυσκολία στην αντίληψη, η δυσγραφία, η δυσκολία στην ορθογραφία και τη γραπτή έκφραση, στην αριθμητική, η δυσλεξία, οι διαταραχές στη βάδιση, οι συμπεριφορικές διαταραχές, ελέγχονται: η κοινωνική συμπεριφορά και αυτοεξυπηρέτηση, η λεπτή κινητικότητα, η ομιλία και η αδρή κινητικότητα.


Το τεστ που διεξάγει εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, είναι αξιόπιστο και έγκυρο σύμφωνα με τη διεθνή βιβλιογραφία. Διαρκεί 15 λεπτά και γίνεται υπό μορφή συνέντευξης, με μία σειρά ερωτήσεων προς τη μητέρα και το παιδί, ανάλογα με την ηλικία του. Οι ερωτήσεις στη μητέρα αναφέρονται σε δεξιότητες που έχει κατακτήσει το παιδί στη κίνησή του, στη κοινωνική του συμπεριφορά, στην επικοινωνία και στην αυτοεξυπηρέτηση. Ταυτόχρονα ο εξεταστής ζητά από το ίδιο το παιδί να κάνει κατασκευές με τουβλάκια, να ζωγραφίσει, να παίξει με τη μπάλα κατά συγκεκριμένο τρόπο, να απαντήσει σε ερωτήσεις ή να αναγνωρίσει χρώματα και εικόνες. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, ο εξεταστής παρατηρεί διαφορετικές δεξιότητες και ρωτάει διαφορετικές ερωτήσεις. Μετά την ολοκλήρωση του τεστ, ο εξεταστής, σε συμβουλευτικό πλαίσιο και τηρώντας το ιατρικό απόρρητο, καθοδηγεί το γονέα, εάν απαιτείται, να αποταθεί στον παιδίατρό του που με τη σειρά του θα του υποδείξει τον περαιτέρω έλεγχο ή την κατάλληλη θεραπευτική παρέμβαση.


Με την ευκαιρία της έναρξης του προγράμματος προληπτικού αναπτυξιολογικού ελέγχου βρεφών και παιδιών προσχολικής ηλικίας στο Δήμο Αμαρουσίου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Γ. Πατούλης, ανέφερε: «Μετά το 2010 που για πρώτη φορά πιλοτικά και με ιδιαίτερη επιτυχία εφαρμόσαμε το συγκεκριμένο πρόγραμμα στο Δήμο μας, μέσα από το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ απλώνουμε το δίκτυ πρόληψης για τα παιδιά στους 160 καλλικρατικούς Δήμους μέλη σε μία προσπάθεια να προλάβουμε την εκδήλωση αναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά. Ήδη αρκετοί Δήμοι βρίσκονται στο στάδιο της έναρξης του προγράμματος, που μέσω της ανίχνευσης και έγκαιρης διάγνωσης πιθανών αναπτυξιακών προβλημάτων εξασφαλίζει τη δυνατότητα πρώιμης θεραπευτικής παρέμβασης με τη μορφή λογοθεραπείας, εργοθεραπείας, φυσιοθεραπείας ή άλλης θεραπείας. Μας ικανοποιεί ιδιαίτερα που οι γονείς αντιλαμβάνονται τη σημασία της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας για τη μελλοντική Υγεία των παιδιών τους και αθρόα συμμετέχουν στο πρόγραμμα».


Οι ενδιαφερόμενοι γονείς κάτοικοι Αμαρουσίου μπορούν να δηλώνουν ενδιαφέρον για συμμετοχή των παιδιών τους στο πρόγραμμα στο Δημοτικό Πολυιατρείο Αμαρουσίου, στην κ. Παπαδοπούλου στο τηλ. 2132031911.


 


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο