Κάρτα Υγείας για όλους τους κρατούμενους στα σωφρονιστικά ιδρύματα ανακοίνωσαν το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής

Print Friendly, PDF & Email
O Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Καραγκούνης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλης, και ο Γεν. Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ κ. Δήμτσας.


Κατά την υπογραφή του συμφώνου από τις τρεις πλευρές.Από την συνέντευξη Τύπου για την ανακοίνωση της υπογραφής του συμφώνου συνεργασίας


 


• Νέους ορίζοντες ανοίγει το σύμφωνο συνεργίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής
• Πρώτη Προτεραιότητα η πρόληψη μεταδοτικών νοσημάτων σε κρατουμένους και εργαζόμενους σε σωφρονιστικά ιδρύματα


 


Τη διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας και την πρόληψη μεταδοτικών λοιμωδών ασθενειών στα σωφρονιστικά ιδρύματα όλης της χώρας υποσχέθηκαν να κάνουν πράξη ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης κ. Καραγκουνης, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Πατούλης, και ο Γεν Διευθυντής του Φιλανθρωπικού Οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ κ. Δήμτσας, στο πλαίσιο του συμφώνου συνεργασίας που υπέγραψαν σήμερα το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής στα γραφεία του Ι.Σ.Α.


Είναι η πρώτη φορά που ο μεγαλύτερος επιστημονικός φορέας της χώρας, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών μαζί με την ΑΠΟΣΤΟΛΗ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών μέσα από το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, συμπράττουν με την Πολιτεία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης σε μία κοινή στόχευση: τη διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας μέσα από μια εθνική στρατηγική πρόληψης και υιοθέτησης των υγειονομικών προβλημάτων των κρατουμένων και των εργαζομένων σε σωφρονιστικά ιδρύματα.


Πολιτεία, Εκκλησία και Ιατρική επιστήμη ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια εθνική πανυγειονομική προσπάθεια πρόληψης και πρωτοβάθμιας φροντίδα Υγείας που υλοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα μέσα από τον καθολικό έλεγχο όλων των κρατουμένων


Στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα ξεκινούν μία σειρά ενεργειών που στόχο έχουν την πρόληψη των θανατηφόρων μεταδοτικών νοσημάτων που πλήττουν σε τεράστια ποσοστά τις φυλακές, την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση εργαζομένων και κρατουμένων για την λήψη απαραίτητων μέτρων υγιεινής, την πρωτοβάθμια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων κρατουμένων και τη στήριξη σε φαρμακευτικό υλικό και αναλώσιμα τόσο στις φυλακές όσο και στα νοσοκομεία κρατουμένων.


Τα νοσήματα που παρουσιάζουν υψηλό επιπολασμό στις φυλακές και έχουν πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, λόγω του μεγάλου κοινωνικού συγχρωτισμού σε άσχημες υγειονομικές συνθήκες, είναι η φυματίωση, η ηπατίτιδα Α, η ηπατίτιδα B και η ηπατίτιδα C η HIV λοίμωξη, η ψώρα, η φθειρίαση (δηλαδή οι ψείρες), η ελονοσία και ασφαλώς τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα με ραγδαία αύξηση κυρίως σύφιλης, της βλεννόρροιας και των κονδυλωμάτων


Κατά τη συνέντευξη Τύπου οι συμβαλλόμενοι φορείς θα δρομολογήσουν άμεσα ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων που θα περιλαμβάνει: 1) σειρά προληπτικών και άλλων εξετάσεων, 2) εμβολιασμό όπου χρειάζεται, οπωσδήποτε αντιγριπικό και ανάλογα με τον επιπολασμό των νοσημάτων και τη νοσηρότητα που υπάρχει λοιπό εμβολιασμό (π.χ. ηπατίτιδας Β και Α, για κονδυλώματα, για τον ιό HPV) 3) κατάλληλη θεραπευτική αγωγή για τη φυματίωση, η οποία θα χορηγείται στους κρατουμένους μπροστά στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους μέχρι την αποπεράτωση της θεραπείας τους, πολλές φορές έως και 9-12 μήνες 4) ιατρική παρακολούθηση και αγωγή των προσβεβλημένων κρατουμένων από φυματίωση ανάλογα με τα εργαστηριακά ευρήματα, την ακτινογραφία θώρακος και τη φυματινοαντίδραση Mantoux 5) διαφύλαξη των συνθηκών υγιεινής και απολύμανση με χλωρίνη και πλύσιμο σε πολύ υψηλή θερμοκρασία 6) ενημέρωση και εκπαίδευση των εργαζομένων στις φυλακές για τους τρόπους διαφύλαξης της δημόσιας υγείας και την αποφυγή μετάδοσης λοιμωδών νοσημάτων από τον κοινωνικό συγχρωτισμό των φυλακισμένων και των υπαλλήλων.


Ιδιαίτερα οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι που έρχονται σε επαφή με τους κρατουμένους πρέπει να γνωρίζουν πολύ καλά τους τρόπους μετάδοσης της φυματίωσης, της ηπατίτιδας Α, της ηπατίτιδας Β, του aids, της γρίπης, καθώς και τους τρόπους προφύλαξης από τα λοιμώδη αυτά νοσήματα.


Μέσα από τη συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής με το Υπουργείο Δικαιοσύνης θα διοχετεύονται φάρμακα πρώτης ανάγκης (π.χ. αντιφυματικά αντιβιώσεις, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη κ.α.) και αναλώσιμο υγειονομικό υλικό για τις ανάγκες των κρατούμενων στις φυλακές.


Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής έδειξε την αμέριστη συμπαράσταση του στους κρατούμενους των φυλακών Αυλώνα μέχρι σήμερα με τη διοχέτευση φαρμακευτικού υλικού αλλά σε συνεργασία και με το Δήμο Αμαρουσίου, προσφέροντας ρούχα, κομοδίνα μπάλες ποδοσφαίρου, μπάσκετ και βόλεϊ και άλλα αγαθά στους κρατουμένους εφήβους.


Τέλος, εργαζόμενοι και κρατούμενοι πρόκειται μέσα από τη συνεργασία αυτή να συμμετέχουν στην εκστρατεία εμβολιασμού που διεξάγει το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής αυτή την περίοδο για παιδιά ανασφάλιστων οικογενειών χωρίς ιατρική παρακολούθηση.


Ο Υφυπουργός κ. Καραγκούνης, επεσήμανε: «Κάθε Κράτος, πάνω από όλα και πρώτα οφείλει να είναι τα ίδιο παρόν στη στήριξη των ευπαθών του ομάδων του πληθυσμού του. Ευχαριστούμε από καρδιάς τον Πρόεδρο του Ι.Σ.Α, κ. Πατούλη, και το Διευθυντή της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Δήμτσα, για την πρόθεση στήριξης και αλληλεγγύης στο έργο μας, μέσα από τη συνεργασία με το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής. Τόσο εγώ όσο και ο ίδιος ο Υπουργός επισκεφθήκαμε από την πρώτη στιγμή πολλά σωφρονιστικά καταστήματα σε όλη τη χώρα και εντοπίσαμε τα προβλήματα και τις ελλείψεις τους. Για πρώτη φορά βάζουμε σε διαβούλευση τη νομοθετική ρύθμιση το εθνικό σύστημα Υγείας στα σωφρονιστικά καταστήματα της χώρας, με την άμεση ανταπόκριση του Υπουργού Υγείας κ. Λυκουρέντζου, για τη συνταγογράφηση και την περίθαλψη των κρατουμένων που είναι ασφαλισμένοι, όμως, οφείλουμε να πούμε ότι από τις 13.000 κρατουμένους, οι 7.000 είναι αλλοδαποί και το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών είναι ανασφάλιστοι. Για αυτό το λόγο, εντείνουμε τις προσπάθειές μας και ξεκινούμε με τη συνεργασία του Ιατρείου Κοινωνικής Αποστολής την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των ανασφάλιστων κρατουμένων και παράλληλα πραγματοποιούμε προληπτικά προγράμματα Υγείας και ενημέρωσης σε όλα τα σωφρονιστικά καταστήματα. Η κάρτα Υγείας για τον κάθε κρατούμενο είναι η υπόσχεση που σήμερα γίνεται δέσμευση μέσα από το παρόν σύμφωνο συνεργασίας. Η αλληλεγγύη, η συνεργασία και η αξιοποίηση κάθε φορέα επιστημονικού και κοινωνικού που θέλει και μπορεί να προσφέρει, είναι απαραίτητη στις πολύ δύσκολες εποχές που ζούμε. Για αυτό, θεωρούμε ότι η συνεισφορά και η συμβολή του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Αποστολής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών είναι πολύτιμη  και μέσα από τη συνεργασία αυτή θα ανοίξουμε  νέους ορίζοντες στη διαφύλαξη της δημόσιας Υγείας.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α κ. Πατούλης, τόνισε: «Μέσα από τη συναπόφασή μας και την ιδιαίτερη ευαισθησία του Υφυπουργού κ. Καραγκούνη, ανοίγουμε τον δρόμο για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους φιλοξενούντες των σωφρονιστικών καταστημάτων, μέσα από τον καθολικό έλεγχο της υγείας του, εκστρατείες πρόληψης και εμβολιασμών, καταγραφή των υγειονομικών προβλημάτων και δημιουργία κάρτα υγείας για κάθε κρατούμενο. Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, η Αποστολή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε μια πρωτόγνωρη σύμπραξη με την Πολιτεία και το Υπουργείο Δικαιοσύνης γίνονται θεματοφύλακες της Δημόσιας Υγείας σε όλες τις φυλακές της χώρας. Ξεκινάμε σειρά ενεργειών ενημέρωσης των διευθυντών και του προσωπικού των φυλακών, προγράμματα εμβολιασμών και στήριξη της περίθαλψης των κρατουμένων με φάρμακα και αναλώσιμο υλικό. Και όλα αυτά μπορούμε να τα υλοποιήσουμε με τη συμμετοχή των εκατοντάδων εθελοντών γιατρών του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, τους οποίους και θέλω να ευχαριστήσω για την αγάπη τους και την αλληλεγγύη που δείχνουν στον πάσχοντα ανήμπορο συνάνθρωπό του.».


Μεταφέροντας τους χαιρετισμούς του Αρχιεπισκόπου κ.κ. Ιερώνυμου, ο Γεν. Διευθυντής της ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Δήμτσας, μίλησε για το έργο του Αρχιεπισκόπου από την πρώτη μέρα που έγινε Μητροπολίτης Θηβών και Λειβαδιάς, ο οποίος ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τα ζητήματα των φυλακών στον Ελαιώνα, στον Αυλώνα αι σε άλλες φυλακές. «Από την ίδρυση του οργανισμού ΑΠΟΣΤΟΛΗ, ανέφερε ο κ. Δήμτσας, «υλοποιούμε ειδικό πρόγραμμα για τους κρατουμένους Αποστολή στου Φυλακισμένους μέσα από το οποίο ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος και η ΑΠΟΣΤΟΛΗ επισκέφθηκε τις φυλακές Κορυδαλλού, Ελαιώνα, Αυλώνα, Πατρών όπου και βοηθήσαμε την εκπαίδευση των κρατουμένων, προσφέροντας ηλεκτρονικούς υπολογιστές. Υπάρχει ένα πλήθος εθελοντών και εθελοντριών στην Εκκλησία που καθημερινά κάνουν πράξη τα λόγια του Ιησού «ήμουν εις την φυλακή επισκέψασθέ με» και αυτό θα πράξουμε και εμείς τώρα μέσα από σε αυτή τη συνεργασία. Μετά το κάλεσμα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και μέσα από  το Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής, ερχόμαστε αρωγοί τη στήριξη των αναξιοπαθούντων κρατουμένων να ενισχύσουμε αυτή την πρωτοβουλία».


Υπογράφοντας το σύμφωνο συνεργασίας, οι συμβαλλόμενοι φορείς έστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα ότι η ιατροκοινωνική αυτή διακονία είναι χρέος όλων μας και ο καθένας μέσα από αυτή τη συνεργασία θα προφέρει αυτό που θέλει και αυτό που μπορεί για ένα αποτέλεσμα συλλογικό της Πολιτείας, της Εκκλησίας και του Ιατρικού Κόσμου.


 

Μετάβαση στο περιεχόμενο