«Η σωστή διατροφή είναι ο πυλώνας της Υγείας και για να την εξασφαλίσει κανείς χρειάζεται να ακολουθεί απλές συμβουλές» επισήμανε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης στην ημερίδα του Συλλόγου Αποφοίτων των Σχολείων της Ελληνικής Παιδείας

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης από το βήμα της ημερίδας του Συλλόγου Αποφοίτων των Σχολείων της Ελληνικής Παιδείας (Σ.Α.Τ.Ε.Π.).Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Γ. Πατούλης με την Αντιπρόεδρο ΣΑΤΕΠ Μ. Χρόνη-Βακαλοπούλου, τον Πρόεδρο ΣΑΤΕΠ Επ. Στυλόπουλο, το μέλος του Δ.Σ. και υπεύθυνο της ημερίδας Π. Βακαλόπουλο και το Γραμματέα ΣΑΤΕΠ Ν. Παπαδέλη (από αριστερά προς δεξιά).


Τη σημαντική σχέση που έχει η σωστή διατροφή για την οικοδόμηση της καλής υγείας σε όλες της φάσεις της ζωής του ανθρώπου και ιδιαίτερα κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης στην ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αποφοίτων των Σχολείων της Ελληνικής Παιδείας (Σ.Α.Τ.Ε.Π.), υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και το Δήμο Αμαρουσίου.  


Στην ημερίδα ο Καθηγητής Παιδιατρικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κος Κωνσταντίνος Τσουμάκας στην τοποθέτησή του ανέπτυξε το θέμα «Η Σωστή Διατροφή στην Εφηβεία», η Παιδίατρος κα Αθηνά Παπαδοπούλου αναφέρθηκε στις διατροφικές εκτροπές, ενώ η Παιδίατρος, Παιδοαλλεργιολόγος μίλησε για την ισορροπημένη διατροφή στα παιδιά και τους εφήβους.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κος Γιώργος Πατούλης  αναφερόμενος στις διατροφικές συνήθειες που υιοθετούμε στα πρώτα κρίσιμα χρόνια της ζωής μας και που μας ακολουθούν και στη μετέτειτα  ζωή, τόνισε τη μεγάλη αξία που έχει η καθιέρωση ενός μοντέλου ισορροπημένης διατροφής που πρέπει να ακολουθούν τα παιδιά για να είναι υγιή.
«Είναι πολύ δυσάρεστο να ακούμε ότι λόγω της κρίσης έχουν καταγραφεί πολλά περιστατικά παιδιών που λιποθυμούν στο σχολείο τους λόγω ασιτίας. Όπως προβληματισμό προκαλούν και οι διατροφικές εκτροπές που συναντούμε στους εφήβους συχνά ως συνέπεια των σύγχρονων προτύπων lifestyle.
Δάσκαλοι και γονείς με τη συνεργασία και ειδικών της διατροφής μπορούν να προστατεύσουν τα παιδιά από τέτοιες καταστάσεις, ακόμα και σε περιόδους κρίσης.Η σωστή διατροφή είναι ο πυλώνας της Υγείας και για να την εξασφαλίσει κανείς δεν χρειάζεται παρά να γνωρίζει και να ακολουθεί απλές συμβουλές. Πρωτοβουλίες όπως αυτή συμβάλλουν στην κατεύθυνση της υιοθέτησης των ορθών διατροφικών προτύπων από μέρους των γονέων, αλλά και των μικρών μαθητών» επισήμανε ο κος Πατούλης.


Ειδική αναφορά έκανε επίσης στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην προαγωγή της Υγείας του τοπικού πληθυσμού, σημειώνοντας ότι «για το σκοπό αυτό ο Δήμος Αμαρουσίου συμμετέχει σε προγράμματα, αναλαμβάνει εκστρατείες ενημέρωσης για τη σωστή διατροφή και την υγεία και στηρίζει κάθε προσπάθεια και ενέργεια στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της γνώσης της κοινωνίας σχετικά με το συγκεκριμένο θέμα.»


Μεταξύ των ουσιαστικών πρωτοβουλιών που έχει αναλάβει  Δήμος Αμαρουσίου για την υγεία των παιδιών και τη σωστή διατροφή, είναι:
– Πρόγραμμα ελέγχου της υγείας των μαθητών, που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του Συμφώνου Συνεργασίας που έχει υπογράψει με το Υπουργείο Παιδείας, το Σεπτέμβριο του 2012. Μέσα από το πρόγραμμα αυτό, καθιερώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα από το Υπουργείο Παιδείας και το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων και Προαγωγής της Υγείας η έκδοση κάρτας υγείας του μαθητή.
– Πρόγραμμα δημιουργίας σχολικών λαχανόκηπων, που αποτελούν μία βιωματική διαδικασία για τους μικρούς μαθητές, προκειμένου να μάθουν τις ευεργετικές ιδιότητες των φυτών και των βοτάνων.
– πρόγραμμα «Παιδειατροφή» για την υιοθέτηση καλών διατροφικών συνηθειών από τα παιδιά.
– Δεκάδες εκστρατείες ενημέρωσης σε θέματα που σχετίζονται με την υγιεινή διατροφή σε κάθε φάση της ζωής του ανθρώπου.
– Υγιεινό και πιστοποιημένης ποιότητας πρόγραμμα διατροφής, που προσφέρεται στα παιδιά που φιλοξενούνται στους Δημοτικού Παιδικούς Σταθμούς.
– Πρόγραμμα «Σπιτική Κουζίνα» που πρόσφατα ξεκίνησε, όπου μέσα από μία μεγάλη ποικιλία φαγητών όλοι μπορούν να προμηθευτούν ζεστό και πάνω από όλο πιστοποιημένο σπιτικό φαγητό, σε μία συμβολική τιμή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο