Ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου

Print Friendly, PDF & EmailΗ ιατρός Ι. Νικολούτσου ενημερώνει τους παριστάμενους για τις προληπτικές εξετάσεις που συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωση του σακχαρώδη διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου.Ο ψυχολόγος κος Στάθης Παπαχρήστου παρουσιάζει λεπτομερώς τους παράγοντες κινδύνου για κάθε ένα από τα παραπάνω νοσήματα.


Ο Δήμος Αμαρουσίου σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων- Προαγωγής Υγείας και το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής (ΙΚΠΙ) συνδιοργάνωσαν εκδήλωση-ομιλία στο Δημαρχείο Αμαρουσίου με στόχο την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού σχετικά με τον σακχαρώδη διαβήτη, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος «Πρόληψη για Όλους», που υλοποιεί το Ινστιτούτο Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής.


Αρχικά περιγράφηκαν και αναλύθηκαν τα προαναφερθέντα νοσήματα, καθώς και οι προληπτικές εξετάσεις που συμβάλλουν στην έγκαιρη διάγνωσή τους (μέτρηση σακχάρου, χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης, δείκτη μάζας σώματος, μαστογραφία, τεστ Παπανικολάου, ανίχνευση αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα), από την ιατρό κα Ιωάννα Νικολούτσου.


Στη συνέχεια ο ψυχολόγος κος Στάθης Παπαχρήστου αναφέρθηκε στην πρωτογενή πρόληψη του σακχαρώδους διαβήτη, των καρδιαγγειακών νοσημάτων και των καρκίνων του παχέος εντέρου, του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Ειδικότερα, έγινε λεπτομερής παρουσίαση των παραγόντων κινδύνου για κάθε ένα από τα παραπάνω νοσήματα καθώς και των συμπεριφορών εκείνων που μέσω της υιοθέτησης τους (διακοπή καπνίσματος, φυσική άσκηση, κ.α.), είναι εφικτή η μείωση της επίπτωσης τους στο γενικό πληθυσμό. Τέλος, δόθηκαν πληροφορίες αναφορικά με τους σκοπούς του προγράμματος, τον επωφελούμενο πληθυσμό και τη διαδικασία διεξαγωγής των προληπτικών εξετάσεων για την πρόληψη των συγκεκριμένων νοσημάτων.


Το πρόγραμμα «Πρόληψη για Όλους» προσφέρει, επίσης, δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα παραπάνω νοσήματα σε άτομα ηλικίας 40-60 ετών και πραγματοποιείται σε νοσοκομεία της Αττικής που συνεργάζονται με το ΙΚΠΙ. Το κόστος των εξετάσεων καλύπτεται από το ΙΚΠΙ και ο προληπτικός έλεγχος είναι για τους δημότες δωρεάν και κατόπιν ραντεβού.


Δικαίωμα συμμετοχής στις προληπτικές εξετάσεις έχουν οι ανασφάλιστοι (με ληγμένο βιβλιάριο και υπεύθυνη δήλωση) και οι μακροχρόνια άνεργοι (με κάρτα ανεργίας πάνω από 12 μήνες).


Οι ενδιαφερόμενοι δημότες που πληρούσαν τα κριτήρια συμμετοχής στον δωρεάν προληπτικό έλεγχο είχαν τη δυνατότητα να δηλώσουν τη συμμετοχή τους κατά τη διάρκεια της επιστημονικής ομιλίας.  Οι πολίτες που δεν είχαν τη δυνατότητα να παρευρεθούν στην ομιλία, αλλά πληρούν τα κριτήρια, μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλέφωνο του ΙΚΠΙ, 210-7222727.


Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα «Πρόληψη για Όλους» και στην ιστοσελίδα www.prolipsigiaolous.gr.


 


Μετάβαση στο περιεχόμενο