Εγκαινιάστηκε η 61η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής στο Μαρούσι

Print Friendly, PDF & Email

Θ. Αμπατζόγλου: Προχωρούμε στις ενέργειες που θα μας επιτρέψουν το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής να περιέλθει στην διαχειριστική χρήση μας, ώστε να μετασχηματισθεί  σ’ ένα Διεθνή Πολυχώρο Κεραμικής, όπως αξίζει στην ιστορία του Κέντρου και της πόλης μας

 Την 61η Πανελλήνια Έκθεση Κεραμικής, των διακριθέντων έργων του Πανελλήνιου διαγωνισμού καλλιτεχνικής κεραμικής, εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, το Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2023, στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής-αίθουσα «Αλέξανδρος Γαρδέλης», παρουσία μελών της Διοίκησης, του Δημοτικού Συμβουλίου, κεραμιστών και φίλων της κεραμικής τέχνης.

Καλωσορίζοντας τους παριστάμενους ο Δήμαρχος κ. Αμπατζόγλου, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του πολιτιστικού και καλλιτεχνικού αυτού γεγονότος, το οποίο χαρακτήρισε ως «μία μεγάλη γιορτή για τους Έλληνες Κεραμίστες» και θεσμό για την πόλη του Αμαρουσίου, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία, την πολιτιστική ταυτότητα και παράδοσή της. Ο χαρακτηρισμός του Αμαρουσίου ως Κεραμούπολη, αποτελεί σπουδαία κληρονομιά, την οποία οφείλουμε να τιμούμε και να προάγουμε» σημείωσε.

Ειδική αναφορά έκανε στο Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής, προαναγγέλλοντας θετικά αποτελέσματα στο ζήτημα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

«Βρίσκομαι στην ευχάριστη θέση να σας πω, πως το δίκαιο αίτημά μας, το “Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής” να παραχωρηθεί ως διατηρητέο πολιτιστικό οίκημα και να περιέλθει η διαχείρισή του στο Δήμο Αμαρουσίου,  βρίσκει θετική αποδοχή. Η προ ημερών συνάντησή μου με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη για αυτό το θέμα, φέρνει θετικά αποτελέσματα.

Προχωρούμε σε εκείνες τις ενέργειες, προκειμένου αυτός ο χώρος να περιέλθει στην διαχειριστική χρήση του Δήμου βάσει συγκεκριμένης προγραμματικής συμφωνίας και ο Δήμος να μπορέσει να υλοποιήσει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα ανακαίνισης και μετασχηματισμού του Κέντρου αυτού σε ένα Διεθνή Πολυχώρο Κεραμικής, όπως αξίζει στην ιστορία του Κέντρου και της πόλης μας» υπογράμμισε ο κ. Αμπατζόγλου και πρόσθεσε:

 «Αυτή η θετική εξέλιξη πιστεύουμε πως θα είναι ο σημαντικότερος σταθμός στην ιστορία της θεσμικής σχέσης του Δήμου και με την Κεραμική Τέχνη και την Πανελλήνια Ένωση Κεραμιστών.

Και θα μας επιτρέψει να χαράξουμε μία τελείως καινούργια πορεία σε νέες βάσεις, αξιοποιώντας και αναδεικνύοντας την πολιτιστική μας κληρονομιά, δημιουργώντας ένα πολιτιστικό χώρο, ικανό να προσφέρει σύγχρονα προϊόντα και υπηρεσίες στους χιλιάδες φίλους της Κεραμικής Τέχνης, εντός και εκτός Ελλάδας».                                                  

Αναφερόμενος στα πεπραγμένα στον τομέα του πολιτισμού, έκανε λόγο στα βασικά σημεία, που όπως ανέφερε «αποτελούν  δείγμα γραφής της τετραετούς θητείας μας, αλλά και εγγύηση για τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουμε  στο μέλλον, έχοντας παράλληλα εξασφαλίσει μία βασική συνθήκη για να μπορέσει ο Δήμος να αναπτυχθεί, που είναι η εξυγίανση των οικονομικών του».            

«Από τη πρώτη στιγμή της αυτοδιοικητικής μας πορείας το 2019-πρόσθεσε- εξελίξαμε όσα  παραλάβαμε, δημιουργώντας νέα πεδία πολιτιστικής δράσης με σύγχρονες υποδομές και καινοτόμες υπηρεσίες, καθώς θεωρούμε τον πολιτισμό βασικό πυλώνα ανάπτυξης μίας τοπικής κοινωνίας.
Παραδώσαμε ένα χώρο στολίδι στους Μαρουσιώτες τον Πολυχώρο «Άρτεμις», ενώ εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση και μετατρέπουμε σ’ ένα κτίριο κόσμημα, τη Βίλα Λουμίδη, ένα ακόμη πολιτιστικό σημείο αναφοράς για το κέντρο της πόλης.
Μαζί με όλα όσα αναβαθμίσαμε, το Πρόγραμμα Πολιτιστικών Διαδρομών, με περιηγήσεις γνώσης και αναψυχής σε σημεία ενδιαφέροντος της πόλης, που συνέβαλε σημαντικά στην εξωστρέφεια του Αμαρουσίου και έγινε πόλος έλξης για εκατοντάδες συμπολίτες μας. Ο Μαθητικός Διαγωνισμός Κεραμικής για δύο συνεχόμενες χρονιές είχε μεγάλη επιτυχία, τον οποίο και θα εξελίξουμε.

Περισσότεροι από 140.000 συμπολίτες μας συμμετείχαν στο σύνολο των πολιτιστικών δραστηριοτήτων του Δήμου μας. Αυτό το νούμερο μαρτυρά τη δίψα του κόσμου για πολιτισμό, αλλά και την Μητροπολιτικότητα του Αμαρουσίου» τόνισε ο κ. Αμπατζόγλου.

 

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών και Αγγειοπλαστών (ΠΕΚΑ) Νίκος Βαλλάτος στο χαιρετισμό του μετά το θερμό καλωσόρισμα μεταξύ άλλων σημείωσε:
 «Κάθε νέα Πανελλήνια Έκθεση δίνει μια καινούρια δύναμη στο θεσμό και τιμάει  τους χιλιάδες κεραμιστές που συμμετείχαν όλα αυτά τα χρόνια. Η  σημερινή  61η Πανελλήνια είναι μια έκθεση, με έμπνευση, αισθητική και τεχνική με τους κεραμίστες μας πρωταγωνιστές. Είναι εκείνοι που κρατάνε  το θεσμό ζωντανό.

Ωστόσο, για να διατηρηθεί αυτός ο ιστορικός θεσμός όλα αυτά τα χρόνια εργάζονται πάρα πολλοί άνθρωποι. Η καλή συνεργασία με το Δήμο, την Ένωση Κεραμιστών  και του Συνεταιρισμού που φιλοξενεί την έκθεση, διατήρησε αυτό το πολιτιστικό γεγονός όλα αυτά τα χρόνια.

Ο χώρος της κεραμικής είναι μια ζωντανή ιστορία για το Μαρούσι και για την χώρα μας και έχει ιστορία,  παρόν και μέλλον και πιστεύω ότι ο Δήμαρχος  Αμαρουσίου κ. Αμπατζόγλου θα είναι ο Δήμαρχος που μαζί και με την Ένωση Κεραμιστών θα είναι αυτοί που θα δώσουν τη λύση για την διαφύλαξη της  ιστορίας του Αμαρουσίου».

 

Την εκδήλωση χαιρέτησε και η Αντιδήμαρχος Αθλητισμού και Πολιτισμού Ρένα Χαλιώτη, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Η πλούσια και μακραίωνη παράδοση της αγγειοπλαστικής τέχνης στο Μαρούσι, το ανέδειξε στο μεγαλύτερο κέντρο αγγειοπλαστικής σε πανελλήνιο επίπεδο, και μέχρι σήμερα αποτελεί τον κυριότερο σταθμό για την ιστορία της νεότερης ελληνικής κεραμικής τέχνης.

Σήμερα, στο Κέντρο Κεραμικής Τέχνης εξακολουθούν να λειτουργούν εργαστήρια που κατασκευάζουν αγγεία, αλλά και εκπαιδευτικά προγράμματα που μεταβιβάζουν την τέχνη της κεραμικής, και την αγάπη για αυτήν, στις νεότερες γενιές, και στους εν δυνάμει νέους εκπροσώπους της τέχνης που θα αναδείξει ο θεσμός της Πανελλήνιας Έκθεσης.

Το ετήσιο ραντεβού μας με τους δημιουργούς και τα έργα τους, στον γνώριμο χώρο της Πανελλήνιας Έκθεσης Κεραμικής, είναι και φέτος γεγονός. Καλή επιτυχία στην 61η διοργάνωση.»

Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν: Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής,ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νικόλαος Πέππας και η Αντιπρόεδρος Κατερίνα Βουρλάκη, ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης, η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και Ισότητας Ελένη Λέκκα, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Γιάννης Νικολαράκος, Επαμεινώνδας Γαρδέλης, Παναγιώτης Σαγρής, Κωνσταντίνος Βλάχος και Μαίρη Διακολιού, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων της πόλης.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Αντιπεριφερειάρχης Βόρειου Τομέα Λουκία Κεφαλογιάννη.

 

Κατά την τελετή των εγκαινίων στους διακριθέντες κεραμίστες του 61ου Πανελλήνιου Διαγωνιμσού Κεραμικής 2023 απονεμήθηκαν τα βραβεία και οι έπαινοι.
1oΒραβείο:ΠΑΤΣΕΑΣ   ΒΑΓΓΕΛΗΣ                      ΟΙ ΛΟΞΟΙ ΤΟΥ ΝΟΤΟΥ

2oΒραβείο:ΙΩΑΝΝΟΥ  ΜΑΓΚΥ                            ΑΝΘΙΣΜΕΝΗ ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ

3o Βραβείο: ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΩ           ΣΤΙΓΜΕΣ ΑΚΙΝΗΣΙΑΣ


ΕΠΑΙΝΟΙ ΑΒ

ΑΛΕΞΑΚΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ -ΜΑΡΙΝΑ              # ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ #

#το ΝΗΜΑ της ζωής # ΚΟΠΗΚΕ

είχε ήδη ΧΑΘΕΙ το ΝόΗΜΑ της

ήταν 28/2/23

 

ΚΑΡΑΚΩΝΤΗ ΒΑΣΩ                                   ΦΘΙΝΟΠΩΡΙΝΑ ΦΕΓΓΑΡΙΑ

ΜΑΛΙΑΡΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ                      ΑΠΟΥΣΙΑ

ΜΗΛΙΟΥ ΒΙΒΗ                                              ΑΣΤΙΚΟ ΤΟΠΙΟ

ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ ΣΤΕΛΛΑ                            ΜΕ ΛΕΝΕ ΗΒΗ

ΠΛΕΣΣΑ ΜΑΡΙΝΑ                            ΤΡΩΤΟΤΗΤΑ : «προμελετημένο έγκλημα ή ανθρώπινη συνθήκη;»

Η Έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2023 και θα λειτουργεί καθημερινά από τις 10:00 – 21:00 με ελεύθερη είσοδο. Περισσότερες πληροφορίες: 210-61.44.430.

 

 

 

         

Μετάβαση στο περιεχόμενο