Δήλωση του Δημάρχου Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου με αφορμή την ψήφιση του Εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση

Print Friendly, PDF & Email

Θ. Αμπατζόγλου: «Αποκαθίσταται η λειτουργικότητα και η Δημοκρατία στη διακυβέρνηση Δήμων και Περιφερειών – Προτάσσεται το αποτέλεσμα και η εξυπηρέτηση του πολίτη έναντι οποιασδήποτε μικροκομματικής σκοπιμότητας»

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, με αφορμή την υπερψήφιση του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών «Εκλογή Δημοτικών και Περιφερειαρχών Αρχών», προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

«Το 2019 η Τοπική Αυτοδιοίκηση υπεβλήθη στη βάσανο του εκλογικού συστήματος της “απλής αναλογικής”, με την οποία στόχευε η προηγούμενη κυβέρνηση στην πολιτική αστάθεια και στη δημιουργία διχαστικού κλίματος στις τοπικές κοινωνίες ακόμη και για τις πιο απλές αποφάσεις.

Σήμερα με την ψήφιση του νέου Εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση αποκαθίσταται αυτή η «ανωμαλία» που έδινε το δικαίωμα στις μειοψηφίες να συναλλάσσονται, να εκβιάζουν και να αποφασίζουν για τους πολλούς.

Οι Φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης υπήρξαν Κοινωνικοί Εταίροι και συνδιαμορφωτές του νέου εκλογικού νόμου και όχι παρατηρητές αποφάσεων όπως συνέβη με τον προηγούμενο νόμο.

Ο νέος εκλογικός νόμος επαναφέρει τη λειτουργικότητα και τη Δημοκρατία στις Τοπικές κοινωνίες. Προτάσσεται το αποτέλεσμα και η εξυπηρέτηση του πολίτη έναντι οποιασδήποτε μικροκομματικής σκοπιμότητας».

 

Βασικά σημεία του νέου εκλογικού νόμου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση:

 • Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα αναδειχθούν από τις εκλογές της 8ης Οκτωβρίου 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία, η οποία θα ξεκινήσει την 1η Ιανουαρίου
 • Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται σε ποσοστό 43% συν μία ψήφο.
 • Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του οικείου συμβουλίου και ευθυγραμμισμένο με το ισχύον όριο στις εθνικές εκλογές.
 • Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
 • Προβλέπεται η εκλογή συμβουλίων ή προέδρων δημοτικών κοινοτήτων σε όλη την επικράτεια, χωρίς εξαίρεση, μία ρύθμιση που ανταποκρίνεται σε σχετικά αιτήματα των τοπικών κοινωνιών. Ειδικότερα για τις κοινότητες με πληθυσμό μέχρι και 300 κατοίκους, κάθε συνδυασμός μπορεί να έχει πάνω από έναν (1) υποψήφιο πρόεδρο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς, ανεξαρτήτως συνδυασμού, από τον πρώτο γύρο.
 • Η υποβολή των υποψηφιοτήτων γίνεται μόνο μέσω συνδυασμών και με δήλωση που υποβάλλεται στην ηλεκτρονική πύλη gov.gr, κατ’ επιλογή του υποψηφίου με το πατρώνυμο ή το μητρώνυμό του.
 • Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου του έτους των εκλογών, για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών και η 10η Σεπτεμβρίου για την ανακήρυξη αυτών από το αρμόδιο δικαστήριο, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και οι υποψήφιοι να είναι εγκαίρως γνωστοί στο εκλογικό σώμα.
 • Ο αριθμός των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, καθώς και των συμβουλίων δημοτικών κοινοτήτων καθορίζεται με βάση συγκεκριμένες πληθυσμιακές κλίμακες. Προβλέπεται λελογισμένη μείωση του αριθμού των μελών τους. Σημειώνεται, δε, ότι μετά τη δημόσια διαβούλευση, επήλθαν στοχευμένες παρεμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτό, δήμος που αποτελείται από περισσότερες από έξι (6) δημοτικές ενότητες και έχει πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους, δικαιούται αυξημένου αριθμού μελών δημοτικού συμβουλίου.
 • Εξορθολογίζεται και συστηματικοποιείται το πλαίσιο κωλυμάτων εκλογιμότητας και ασυμβιβάστων, λαμβανομένων υπόψιν και παρατηρήσεων που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης.
 • Επαναδιατυπώνονται με σαφήνεια και πληρότητα δικονομικές διατάξεις που αφορούν στην εκδίκαση διαφορών που σχετίζονται με τις εκλογές ΟΤΑ.
 • Για τη διεξαγωγή των εκλογών δημοτικών και περιφερειακών αρχών λαμβάνεται υπόψιν ο μόνιμος πληθυσμός, όπως αποτυπώνεται στα αποτελέσματα της τελευταίας απογραφής.
Μετάβαση στο περιεχόμενο