Άρθρο του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου στα Παραπολιτικά: “Αδιαπραγμάτευτη η ταυτότητα του Κέντρου Ελληνικής Κεραμικής”

Print Friendly, PDF & Email

 

“Το Κέντρο Ελληνικής Κεραμικής αποτελεί σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αμαρουσίου και διεθνές τοπόσημο”

 

Το Κέντρο Ελληνικής Κεραµικής (ΚΕΚ) αποτελεί σηµαντικό µέρος της πολιτιστικής κληρονοµιάς του Αµαρουσίου και συνδέεται µε την αρχέγονη τέχνη της κεραµικής και της αγγειοπλαστικής, συνδέοντας το παρελθόν της πόλης µας µε το παρόν και το µέλλον. Οι δραστηριότητες που αναπτύσσονται στο Κέντρο, εδώ και πολλές δεκαετίες, επαγγελµατικές, συνεταιριστικές, εκπαιδευτικές, πολιτιστικές, και που προσελκύουν χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσµο, αλλά και ο ίδιος ο χώρος του Κέντρου (διατηρητέο-πολιτιστικό κτίριο), χαρακτηρίζονται λόγω της µοναδικότητας και της αυθεντικότητας ως Αϋλη Πολιτιστική Κληρονοµιά του Αµαρουσίου, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Ο Δήµος Αµαρουσίου εκφράζει την πλήρη αντίθεσή του στην πώλησή του από την Εταιρεία Ακινήτων του ∆ηµοσίου. Θα προβεί σε κάθε νόµιµη ενέργεια προκειµένου να προασπίσει την αδιαπραγµάτευτη ταυτότητα του χώρου, των δραστηριοτήτων και κατά συνέπεια και της ιστορίας της ίδιας της πόλης. Ο ∆ήµος Αµαρουσίου επιπλέον θα συνεχίσει να διεκδικεί την ιδιοκτησιακή κατοχή του ακινήτου µε όρους που µπορεί να είναι αποδεκτοί στην οικονοµική πραγµατικότητα ενός φορέα Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ βαθµού.

Να σηµειωθεί πως ο Δήµος Αµαρουσίου από το 2021 έχει εκδηλώσει εγγράφως και επανειληµµένως το ενδιαφέρον του προς την ΕΤΑ∆ για την απόκτηση του εν λόγω ακινήτου. Είµαστε πεπεισµένοι πως τα ανωτέρω θα γίνουν σεβαστά και το Μαρούσι ή, αλλιώς, Κεραµούπολη θα διατηρήσει την πολιτιστική κληρονοµιά και ταυτότητά του.

Θεωρούµε, τέλος, πως η συνεργασία µεταξύ της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής διοίκησης του κράτους για την προστασία και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονοµιάς είναι καίρια για τη διατήρηση της ταυτότητας και της ιστορίας της πατρίδας µας. Και µια τέτοια συνεργασία µπορεί να αποφέρει πλούτο και πολύ σηµαντικότερα κοινωνικά οφέλη από τη φαινοµενικά και πρόσκαιρα επικερδή πώληση ενός ακινήτου µε έντονα και σαφή πολιτιστικά χαρακτηριστικά, όπως του ΚΕΚ.

https://www.parapolitika.gr/autodioikisi-en-drasei/article/1388347/adiapragmateuti-i-tautotita-tou-kedrou-ellinikis-keramikis-arthro-tou-theodorou-abatzoglou/

Μετάβαση στο περιεχόμενο