Ξεκίνησε στην Αθήνα η διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ιθαγένεια, τη Διακυβέρνηση, τις Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών – Η συνεδρίαση διοργανώνεται από τη ΚΕΔΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ: Η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχει ενεργά στη διαβούλευση με τις Ευρωπαϊκές Περιφερειακές αρχές για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων – Εικόνες ντροπής όπως αυτή που επικρατεί στη Μόρια θα πρέπει να εκλείψουν

 

Με αντικείμενο τον ρόλο των Τοπικών και Περιφερειακών αρχών σε ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και το μεταναστευτικό ζήτημα ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ιθαγένεια, τη Διακυβέρνηση, τις Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Η συνεδρίαση διοργανώνεται στην Αθήνα από τη ΚΕΔΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών σήμερα και αύριο Παρασκευή, 20 και 21 Σεπτεμβρίου (Ξενοδοχείο Divani Caravel).

Πάνω από 100 εκπρόσωποι των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών των κρατών-μελών της ΕΕ, συζητούν για ζητήματα ασφάλειας και τον τρόπο προσέγγισης των σχετικών προκλήσεων από τις Πόλεις και τις Περιφέρειες, σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Παράλληλα θα συζητηθεί ο ρόλος των τοπικών αρχών στην προσπάθεια ενσωμάτωσης των μεταναστών.

Γ. Πατούλης: Αναγκαίο οι τοπικές και περιφερειακές αρχές της Ευρώπης να έχουν μια συνολική προσέγγιση των πολιτικών για τη μετανάστευση, την ένταξη και το άσυλο

Τις εργασίες της συνεδρίασης άνοιξε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, ο οποίος αφού καλωσόρισε τα μέλη της Επιτροπής, «στην πρωτεύουσα του Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, την Αθήνα», αναφέρθηκε στο ισχυρό πλέγμα ιδεολογικής και παραγωγικής διαδικασίας που υιοθετεί στον πυρήνα της η έννοια της Ενωμένης Ευρώπης.

Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση συμμετέχει ενεργά στη διαβούλευση με τις Ευρωπαϊκές Περιφερειακές αρχές για τον προσδιορισμό συγκεκριμένων προτάσεων για την αντιμετώπιση των κοινών μας προκλήσεων.

Ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε και στο καθοριστικό ρόλο της Αυτοδιοίκησης για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, ενώ επισήμανε ότι εικόνες ντροπής όπως αυτή που επικρατεί στη Μόρια θα πρέπει να εκλείψουν.

 «Δείξαμε από την αρχή τα ανθρωπιστικά αντανακλαστικά που διαθέτουμε ως λαός, καταβάλλοντας τεράστιες προσπάθειες στην όσο το δυνατόν ορθή διαχείριση και αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης. Σε μια δύσκολη και παρατεταμένη δημοσιονομικά περίοδο για τη χώρα μας η Αυτοδιοίκηση, με τους λιγοστούς πόρους που διαθέτει, χωρίς την αντίστοιχη στήριξη του Κεντρικού Κράτους, έπαιξε καθοριστικό ρόλο και κράτησε όρθια την ελληνική κοινωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Θα εξακολουθήσουμε να ενεργούμε ως συμπαραστάτες των τοπικών και περιφερειακών ευρωπαϊκών αρχών που αναζητούν μια συνολική προσέγγιση των πολιτικών για τη μετανάστευση, την ένταξη και το άσυλο. Η κατάσταση που επικρατεί στη Μόρια είναι μια εικόνα ντροπής που πρέπει να εκλείψει».

«Οφείλουμε να επικεντρωθούμε στην ένταξη στις κοινωνίες μας όσων έχουν αποκτήσει το νόμιμο δικαίωμα να παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, να στηρίξουμε τον κοινωνικό ιστό και τις οικονομίες μας, υψώνοντας παράλληλα τείχη απέναντι στον λαϊκισμό, την αποσταθεροποίηση και την περαιτέρω διαίρεση των κοινωνιών μας, που ενορχηστρώνουν οι οπαδοί του ολοκληρωτισμού. Οφείλουμε να εστιάσουμε στην αξιοποίηση πόρων που θα βελτιώνουν τις υποδομές φιλοξενίας των μεταναστών και θα διαμορφώνουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης, εκπαίδευσης και ενσωμάτωσης».

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, διατύπωσε τη θέση ότι η Αυτοδιοίκηση μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία «ισχυρότερων και πιο συνεκτικών κοινωνιών». Με τη διαδικασία αυτή «θα θωρακιστούν οι θεσμοί της Δημοκρατίας, εμπνέοντας το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, που δυστυχώς γίνεται λάφυρο προπαγάνδας και μισαλλοδοξίας».

Τέλος ο Γ. Πατούλης τόνισε ότι «η Αυτοδιοίκηση τίθεται αρωγός σε κάθε ανοιχτή, συμμετοχική διαδικασία διαλόγου που έχει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο, την βιώσιμη ανάπτυξη των πόλεων και των πολιτών, με στόχο την αποκέντρωση των δυνάμεων προς την ίδια την Αυτοδιοίκηση, με βάση την Αρχή της επικουρικότητας».

Ολοκληρώνοντας το χαιρετισμό του ανέφερε: «Κοιτάζοντας το κοινό μας μέλλον οφείλουμε να προσεγγίσουμε το παρόν με σύνθεση, διάλογο και σύνεση, γεφυρώνοντας τα χάσματα που δημιουργεί πολλές φορές ο κακός συντονισμός δημόσιων δράσεων».

Ν. Χιωτάκης

Κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του ο Ν. Χιωτάκης, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ, χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμα τα θέματα που συζητούνται. Πρόκειται για θέματα που απασχολούν τόσο τους πολίτες όσο και τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Ο κ. Χιωτάκης διατύπωσε την ευχή τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη σημερινή συνεδρίαση και την αυριανή διάσκεψη να γίνουν αποδεκτά από τις κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε. προκειμένου να περιοριστούν τα προβλήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια και το μεταναστευτικό.

Στο θεματικό διάλογο για τη μετανάστευση μεταξύ των κεντρικών ομιλητών θα είναι ο Δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης, ο Εισηγητής της ΕτΠ για την υλοποίηση του ευρωπαϊκού θεματολογίου για τη μετανάστευση Δ. Καλογερόπουλος και μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών αρμόδιων για το ζήτημα και σημαντικοί εκπρόσωποι αυτοδιοικητικών φορέων της Ευρώπης.

Αύριο Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου, αμέσως μετά την κεντρική εισήγηση του κ. Πατούλη για τα ζητήματα ασφάλειας, αναμένονται οι τοποθετήσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου αρμόδιου για τη Μετανάστευση, τις Εσωτερικές υποθέσεις και την Ιθαγένεια Δ. Αβραμόπουλου, του Περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας και Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην ΕτΠ Απ. Τζιτζικώστα, της Προέδρου της CIVEX και μέλους του κοινοβουλίου του Αμβούργου Barbara Duden, και εκπροσώπων επιστημονικών και αυτοδιοικητικών φορέων. 

 

Σχετικά αρχείαΞεκίνησε στην Αθήνα η διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ιθαγένεια, τη Διακυβέρνηση, τις Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών – Η συνεδρίαση διοργανώνεται από τη ΚΕΔΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών_1


Ξεκίνησε στην Αθήνα η διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ιθαγένεια, τη Διακυβέρνηση, τις Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών – Η συνεδρίαση διοργανώνεται από τη ΚΕΔΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών_2


Ξεκίνησε στην Αθήνα η διήμερη συνεδρίαση της Επιτροπής για την Ιθαγένεια, τη Διακυβέρνηση, τις Θεσμικές και Εξωτερικές Υποθέσεις (CIVEX) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών – Η συνεδρίαση διοργανώνεται από τη ΚΕΔΕ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών_3

Μετάβαση στο περιεχόμενο