Ξεκίνησε σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου η συζήτηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Αμαρουσίου για το 2011

Print Friendly, PDF & Email|download file .jpg 114KB|
Τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου Αμαρουσίου εν μέσω της συνεδρίασης επί του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2011.


Γ. Πατούλης: «Ο προϋπολογισμός για το 2011 είναι ένας προϋπολογισμός νοικοκυρέματος, ένα εργαλείο που υπηρετεί στο ακέραιο όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά η Διοίκηση στους δημότες»


Έναν προϋπολογισμό υλοποιήσιμο «με όπλο την εμπειρία, τη συλλογική και συστηματική προσπάθεια, το σχέδιο και τις δεσμεύσεις της Διοίκησης», παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, που στόχο έχει να οδηγήσει το Δήμο σε τροχιά εξυγίανσης και ανάπτυξης, παρουσίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου για το 2011.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου στην εισήγησή του για τον προϋπολογισμό του Δήμου για το 2011 έκανε λόγο για έναν προϋπολογισμό με σημαντικές ιδιαιτερότητες σε σχέση με τους αντίστοιχους των προηγούμενων ετών, στον οποίο αποτυπώνεται η σημαντική περικοπή πόρων από την κεντρική εξουσία προς τους Ο.Τ.Α -περί το 30%- εξαιτίας της εφαρμογής των όρων του μνημονίου που ψήφισε η κυβέρνηση, αλλά και όσων προβλέπει το σχέδιο «Καλλικράτης». Τον χαρακτήρισε, ωστόσο, «ένα εργαλείο που υπηρετεί στο ακέραιο όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά η Διοίκηση στους δημότες».


«Η Δημοτική Αρχή είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κατάσταση φέρνοντας για ψήφιση έναν προϋπολογισμό που θέτει ως στόχο το περαιτέρω νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου, μέσα από τον εξορθολογισμό των δαπανών, τη βελτίωση του εισπρακτικού μηχανισμού και την αύξηση των εσόδων. Είναι ένας προϋπολογισμός με έντονα κοινωνικό και ανθρώπινο προσανατολισμό που εγγυάται τη διατήρηση κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών προς τους δημότες. Αλλά που εξασφαλίζει και μια σειρά από άλλες υπηρεσίες που μπορεί να κοστίζουν ακριβά αλλά τις θεωρούμε απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και της πόλης. Πρόκειται, τέλος, για έναν προϋπολογισμό συνεπή στις δεσμεύσεις και υποσχέσεις της Διοίκησης» ανέφερε ο Γιώργος Πατούλης.


Όσον αφορά στη νέα δημοτική οικονομική πολιτική, ανέφερε ότι στηρίζεται στους παρακάτω άξονες:


• στην αναζήτηση νέων εσόδων
• στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του Δήμου
• στη διεκδίκηση κονδυλίων για έργα στην πόλη
• στην ενίσχυση των κοινωνικών μας παροχών
• στην αύξηση των εσόδων του Δήμου χωρίς να χρειαστεί να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, με την καλύτερη οργάνωση του μηχανισμού είσπραξης, με την είσπραξη πόρων από παροχή δημοτικών υπηρεσιών, από την είσπραξη των πάσης φύσεως προστίμων που επιβάλλονται.


Αναφερόμενος στην αποπληρωμή των τοκοχρεωλυσίων των δανείων του Δήμου, ύψους άνω των 48 εκατ. ευρώ, ο κ. Πατούλης υπενθύμισε πόσο διαφορετική και καλύτερη θα ήταν σήμερα η οικονομική κατάσταση του Δήμου «αν είχε προχωρήσει η αναχρηματοδότηση των δανειακών του υποχρεώσεων, με τα χαμηλά επιτόκια που τότε είχε πετύχει η Διοίκηση του Δήμου μέσα από το διεθνή διαγωνισμό που προκηρύχθηκε». Φωτογραφίζοντας εκείνους που μπλόκαραν με ενέργειες τους τη διαδικασία, σημείωσε ότι «θα κουβαλούν για πάντα το βάρος της ευθύνης των πράξεων τους».


Παρουσιάζοντας το τεχνικό πρόγραμμα για το 2011, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου σχολίασε ότι, παρά τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, περιλαμβάνει έργα ύψους περίπου 32 εκατ. ευρώ «που ανταποκρίνονται στις σημερινές αλλά και στις μελλοντικές ανάγκες του Δήμου, έργα νέα σε ποσοστό 55% όσο και συνεχιζόμενα από το προηγούμενο τεχνικό πρόγραμμα». Προτεραιότητα δίνεται στις γειτονιές του Αμαρουσίου με κυριότερα τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αναπλάσεων, πεζοδρόμησης, οδοποιΐας, ηλεκτροφωτισμού, τις απαλλοτριώσεις οικοπέδων, την κατασκευή νέων πεζογεφυρών κ.α.


Ακολούθησαν οι ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων από όλες τις παρατάξεις επί του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος και στη συνέχεια δόθηκαν απαντήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.


Η συζήτηση και ψήφιση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος του Δήμου Αμαρουσίου θα ολοκληρωθεί σήμερα Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011.

Εισήγηση του Δημάρχου Αμαρουσίου Γιώργου Πατούλη

Μετάβαση στο περιεχόμενο