Τοποθέτηση του Δημάρχου Αμαρουσίου Γ. Πατούλη κατά τον Απολογισμό στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 24-06-2009

Print Friendly, PDF & Email

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι αφιερωμένη στον απολογισμό του έργου της Δημοτικής Αρχής για το έτος 2008.

Είναι μια συζήτηση η οποία προβλέπεται από τον Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων, κατά τη διάρκεια της οποίας θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ένας πλήρης απολογισμός των πεπραγμένων μας από τους αρμόδιους αντιδημάρχους αλλά και τους Προέδρους των Νομικών μας Προσώπων και των Δημοτικών επιχειρήσεων.

Όπως όλοι γνωρίζουμε, ήδη η Δημοτική μας Αρχή παρουσίασε σε  εκατοντάδες πολίτες της πόλης, σε ειδική εκδήλωση που έγινε στο κλειστό Γυμναστήριο Σπύρος Λούης τον Μάρτιο που μας πέρασε, τον απολογισμό του έργου της. 

Το έργο αυτό υπηρετεί με συνέπεια τις δεσμεύσεις που αναλάβαμε προεκλογικά ως Δημοτική Αρχή.
Υπηρετεί το όραμα μας για το Μαρούσι.

Ανταποκρίνεται στις σημερινές αλλά και μελλοντικές ανάγκες της πόλης και των συμπολιτών μας.

Ως Δήμαρχος και επικεφαλής μιας πολύ ισχυρής και ικανής ομάδας δημοτικών συμβούλων και συνεργατών, είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί στο διάστημα των δύο πρώτων χρόνων της θητείας μας έχουμε να παρουσιάσουμε έναν πολύ θετικό απολογισμό.

Παρά τα πολλά και συσσωρευμένα προβλήματα που μας κληρονόμησε η προηγούμενη διοίκηση, καταφέραμε πολλά.

Δεν θα αναφερθώ ξανά στα χρέη του παρελθόντος.

Αυτά τα γνωρίζει ο κόσμος και δεν τα αμφισβητεί κανείς.

Ούτε θα αναφερθώ στα εμπόδια που από την επόμενη της εκλογικής μας νίκης κάποιοι προσπάθησαν να μας βάλουν, με αστήρικτες ενστάσεις που αμφισβήτησαν ουσιαστικά το αποτέλεσμα των εκλογών.

Δεν θα σταθώ ούτε στην ανεύθυνη συμπεριφορά κάποιων συμπολιτών μας, οι οποίοι με ανεύθυνες ενστάσεις και προσφυγές, αλλά και σκόπιμες κωλυσιεργίες, όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων,   κατάφεραν να μας καθυστερήσουν τόσο, ώστε τελικά να μην προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες της αναχρηματοδότησης.
Όλα αυτά εμπόδια εμείς τα ξεπεράσαμε.

Και τα ξεπεράσαμε με επιτυχία.

Με σκληρή δουλειά και προσπάθεια.

Με διεκδίκηση και αποφασιστικότητα.

Με σχέδιο και πρόγραμμα.

Με τη στήριξη της μεγάλης πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας.

Με σημαντικές πρωτοβουλίες, που βελτίωσαν την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

Με έμφαση στην ανάδειξη του ανθρώπινου και κοινωνικού προφίλ του Δήμου μας.

Επενδύσαμε στην καθημερινή επαφή με τον πολίτη, στην ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για όσα συμβαίνουν στην πόλη και στη συνεργασία με τους συλλόγους και φορείς.
Για τη δημοτική μας αρχή το 2007 ήταν χρονιά σχεδιασμού.

Και το 2008 ήταν η χρονιά που ξεκίνησε η υλοποίηση του προγράμματός μας, τα έργα και οι παρεμβάσεις, οι πρωτοβουλίες με έντονο κοινωνικό χαρακτήρα.

Έχω επανειλλημένα τονίσει ότι το πρόγραμμά μας έχει ορίζοντα και προοπτική οκταετίας.

Είναι ένα πρόγραμμα που βάζει ισχυρές βάσεις για να ξαναγίνει το Μαρούσι ανθρώπινη πόλη.

Για να δημιουργήσουμε ένα Δήμο ισχυρό, κοντά στον πολίτη.

Το 2008 έγιναν στην πόλη μας πολλά.

Κι έγιναν χωρίς να επιβαρύνομε τους δημότες μας, αφού προχωρήσαμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στη μηδενική αύξηση των δημοτικών τελών για τα νοικοκυριά και τα καταστήματα, στη μείωση κατά 50% των τελών των
πολύτεκνων οικογενειών
και την πλήρη απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη των ατόμων με αναπηρία και των απόρων.
Πετύχαμε να εξασφαλίσουμε σημαντικούς πόρους από εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα για την εκτέλεση έργων και παρεμβάσεων, που ξεπερνούν τα 20 εκ. ευρώ. Και μιλάμε για έργα αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, ασφαλτόστρωσης, κατασκευής αθλητικών και κοινωνικών υποδομών , σε όλες τις γειτονιές του Αμαρουσίου.
Αξιοποιήσαμε την ακίνητη περιουσία του Δήμου μας.
Πρωταγωνιστήσαμε στη μάχη της καθημερινότητας.
Σε πολιτικές για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των συμπολιτών μας.
Προωθήσαμε τη συμμετοχή του Δήμου σε διαδημοτικά προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος.
Δημιουργήσαμε μια ισχυρή «πράσινη συμμαχία εθελοντών» που συμμετέχει ενεργά σε δράσεις που αφορούν την ενίσχυση του πρασίνου, την πυροπροστασία, την ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση  κι άλλων πολιτών.
Το 2008 ξεκίνησε ο δημόσιος διάλογος με τους πολίτες , τους φορείς και τους συλλόγους της πόλης σχετικά με το θέμα της αναθεώρησης των χρήσεων γης, του πιο σημαντικού ζητήματος που θα καθορίσει τους όρους για την ανάπτυξη και το μέλλον της πόλης μας.
Και ο διάλογος αυτός είχε σαν αποτέλεσμα να καταλήξουμε το 2009 σε ένα νέο σχέδιο χρήσεων γης που ενισχύουν στην πόλη μας τις χρήσεις κατοικίας και μειώνουν κατακόρυφα τις χρήσεις υπερτοπικού εμπορικού κέντρου.
Με το σχέδιο αυτό αντιμετωπίσαμε σε πρώτη φάση τα πιεστικά προβλήματα που μας κληρονόμησε το χθες, κάναμε το πρώτο βήμα για τον επανασχεδιασμό της λειτουργίας, της μορφής και του χαρακτήρα το αστικού ιστού της πόλης μας.
Και το βήμα αυτό θα ολοκληρωθεί με το νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, που ήδη ξεκίνησε η σύνταξή του.
Το 2008 έγιναν έργα ασφαλτόστρωσης και διάνοιξης νέων δρόμων  σε όλες τις γειτονιές της πόλης.
Εκπονήθηκαν και εφαρμόστηκαν νέες κυκλοφοριακές μελέτες, προκειμένου να αντιμετωπιστεί συνολικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα, που σε ορισμένες γειτονιές ήταν πολύ οξυμένο..
Λειτούργησε η πρώτη διαδημοτική γραμμή  στην Ελλάδα, που συνδέει το Μαρούσι με την Πεύκη και τη Λυκόβρυση.
Ενισχύθηκε η υπηρεσία καθαριότητας με προσωπικό και νέο εξοπλισμό.
Αποκτήσαμε 7 νέα απορριμματοφόρα, χωρίς να πληρώσουμε ούτε ένα ευρώ.
Προωθήσαμε μια σειρά απαραίτητων έργων, όπως η κατασκευή δίκτυου όμβριων και  έργων αποχέτευσης σε γειτονιές του Αμαρουσίου που στερούντο αυτών των υποδομών.
300 νοικοκυριά συνδέθηκαν το 2008 στο δίκτυο και ως το τέλος του 2009 όλα τα σπίτια της πόλης θα έχουν επιτέλους συνδεθεί στο αποχετευτικό δίκτυο.
Ξεκίνησε να εγκαθίσταται σταδιακά νέος ηλεκτροφωτισμός στην πόλη, με φωτιστικά σώματα χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης.
Κερδίσαμε τη δικαστική μάχη
που δίναμε ώστε να μας αναγνωριστεί η κυριότητα του οικοπέδου που βρίσκεται επί της Κηφισίας, απέναντι από το Δάσος Συγγρού, στο οποίο θα κατασκευάσουμε χώρο στάθμευσης.
Παραδώσαμε στο Υπουργείο Οικονομίας μια ολοκληρωμένη πρόταση για τη δημιουργία «πράσινων διαδρομών» που θα ξεκινούν από το Σωρό και θα καταλήγουν στον Παράδεισο.
Ολοκληρώθηκε η ανάπλαση της Πλατείας Ηρώων, η οποία είναι μοναδικής αισθητικής. Και μέσα στο 2009 έγιναν ή πρόκειται να ολοκληρωθούν οι αναπλάσεις στην πλατεία Κασταλίας, στην πλατεία του ΗΣΑΠ, στην παιδική χαρά των Αλωνίων, κλπ.
Και το 2008 συνεχίσαμε την προσπάθεια για την αποξήλωση των παράνομων διαφημιστικών πινακίδων που βρίσκονται κατά μήκος του οδικού δικτύου, με στόχο αφενός να αναβαθμίσουμε την εικόνα της πόλης μας, κι αφετέρου να κάνουμε τις μετακινήσεις των οδηγών πιο ασφαλείς.
Το 2008 ήταν η χρόνιά που δημιουργήσαμε για την καλύτερη και αμεσότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητάς των δημοτών μας τη Γραμμή Δημότη, το 15-321.
Περισσότεροι από 5500 αιτήματα διεκπεραιώθηκαν από την υπηρεσία αυτή και εκατοντάδες συμπολίτες μας  εξυπηρετήθηκαν άμεσα και βρήκαν λύση στο πρόβλημα τους από το Φεβρουάριο έως το Δεκέμβριο του 2008.
Το 2008 επίσης προκηρύξαμε το διαγωνισμό για την πρόσληψη 72 δημοτικών αστυνόμων, οι οποίοι μέσα στο καλοκαίρι αυτό θα αναλάβουν καθήκοντα και θα διευκολύνουν την προσπάθεια μας για την προστασία της αισθητικής της πόλης.
Στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής έγιναν επίσης πολλά.
Αναβαθμίσαμε τις δημοτικές μας υπηρεσίες.
Το Δημοτικό μας Ασθενοφόρο εξυπηρέτησε δεκάδες περιστατικά συμπολιτών μας.
Ενισχύσαμε τις υπηρεσίες του Δημοτικού μας Πολυιατρείου με περισσότερους γιατρούς και ειδικότητες και εξυπηρετήσαμε τη χρονιά που μας πέρασε περισσότερους  από 3.500 συμπολίτες μας.
Εγκαινιάσαμε 3 νέους Δημοτικούς Βρεφονηπιακούς Σταθμούς σε διάφορες γειτονιές της πόλης. Σωρό, Ανάβρυτα- Βορρέ, Στούντιο ʼλφα.
Περισσότερα από 1.000 παιδιά μαρουσιώτικων οικογενειών φιλοξενήθηκαν στους 12 Δημοτικούς μας Σταθμούς, στους οποίους ακολουθούμε μια πολιτική χαμηλών τροφείων ώστε να μην επιβαρύνεται το εισόδημα της εργαζόμενης οικογένειας της πόλης μας.
Υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του νέου κλειστού γυμναστηρίου στο 2ο Λύκειο. Και ως το Σεπτέμβριο του 2009 θα έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για την κατεδάφιση του υφιστάμενου γυμναστηρίου.
Με τη δημιουργία του Τοπικού Συμβουλίου Νέων «δίνουμε φωνή» στη νέα γενιά της πόλης. Οι νέοι μας αποκτούν «το δικό τους σπίτι στο Δήμο», που φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις της Βορέειου Βιβλιοθήκης.
Στα 3 ΚΑΠΗ του Δήμου μας συνεχίστηκε η συνταγογράφηση των φαρμάκων για τα μέλη που είναι ασφαλισμένοι σε ΙΚΑ και ΟΓΑ ενώ τους παρέχουμε και δωρεάν υπηρεσίες φυσιοθεραπευτή.
Διοργανώσαμε και τη χρονιά που μας πέρασε δεκάδες εκδρομές στις οποίες συμμετείχαν εκατοντάδες μέλη του ΚΑΠΗ.
Με το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, του οποίου διασφαλίσαμε τους πόρους για τη συνέχιση του, στηρίζουμε καθημερινά δεκάδες οικογένειες και ανήμπορους πολίτες της πόλης μας.
250 οικογένειες επιδοτήθηκαν  προνοιακά από τον Δήμο Αμαρουσίου.
Επιδοτήθηκαν επίσης  εξωραϊστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, ενορίες καθώς και σχολεία.
Περισσότερα από 130 παιδιά φιλοξενήθηκαν σε παιδικές κατασκηνώσεις με δαπάνες του Δήμου.
Εξασφαλίσαμε με διεκδίκηση από τη Νομαρχία 1 εκατομμύριο ευρώ, για την κατασκευή ενός νέου Βρεφονηπιακού Σταθμού και 7,6 εκατομμύρια για τη βιοκλιματική ανάπλαση του Κέντρου.
Δημιουργήσαμε το Γραφείο Εθελοντισμού, που θ΄ αποτελέσει εργαλείο του Δήμου για τη δημιουργία μιας ισχυρής κοινωνίας αλληλεγγύης.
Δουλέψαμε συστηματικά για να μπορέσουμε να εγκαινιάσουμε τη Βορέειο Δημοτική Βιβλιοθήκη, ώστε το Μαρούσι να αποκτήσει  επιτέλους μια βιβλιοθήκη αντάξια της αίγλης της πόλης.
Επίσης εγκαινιάσαμε το νέο κτίριο , ιδιοκτησίας Δήμου Αμαρουσίου, στο οποίο στεγάζεται πλέον το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας.
Το 2008 προσφέραμε στους πολίτες του Αμαρουσίου μια σειρά από ποιοτικές και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στον τομέα του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας.
Με πρωταγωνιστές το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού και το Δημοτικό μας Ωδείο, περισσότεροι από 1500 συμπολίτες μας, κάθε ηλικίας, συμμετέχουν στα προγράμματα πολιτισμού του Δήμου.
Δημιουργήσαμε τη Δημοτική Ολυμπιακή Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης», την οποία επισκέφθηκαν μέσα στο 2008 χιλιάδες μαθητές αλλά και άλλοι επισκέπτες.
Περισσότεροι από 3.500 συμπολίτες μας συμμετείχαν και την χρονιά που μας πέρασε στα αθλητικά προγράμματα του Δήμου.
Το 2008 ήταν η χρονιά που υλοποιήθηκε το πρόγραμμα της κοινωνικής επιχειρηματικότητας. Μέχρι σήμερα έχουμε καταφέρει να εξασφαλίσουμε  μέσα από δωρεές επιχειρήσεων για την πόλη:
Ένα ασθενοφόρο, Ένα μεγάλο πυροσβεστικό όχημα, Ένα πολυμηχάνημα σκαπτικό, Ένα μικρό πυροσβεστικό 1 τόνου, 7 απορριμματοφόρα φυσικού αερίου , Χρήματα για τον εξοπλισμό των εθελοντών, 8 αυτοκίνητα για τις ανάγκες του ειδικού σώματος, Χρηματοδότηση για την ανακατασκευή της παιδικής χαράς στην Κοκκινιά.
Το 2008 ήταν η χρονιά που καταφέραμε να πετύχουμε να ψηφιστεί από την κυβέρνηση η τροπολογία που αναγνώριζε στους εργαζομένους του Οργανισμού Εργασίας του Δήμου μας δικαιώματα εργαζομένων σε δημοτικές επιχειρήσεις.
Ουσιαστικά καταφέραμε να μετατρέψουμε τους ιδιωτικού δικαίου εργαζόμενους του Δήμου μας σε δημόσιους υπαλλήλους.
Κάναμε το πρώτο βήμα για να τους διασφαλίσουμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, χωρίς να αγωνιούν για το μέλλον τους.
Είμαστε πλέον στην τελική φάση αυτής της προσπάθειας και είμαι βέβαιος ότι όλοι αυτοί που σήμερα κινδυνολογούν και σπεκουλάρουν επενδύοντας στην ανασφάλεια των εργαζομένων μας, θα διαψευστούν οικτρά.
Όπως διαψεύστηκαν κι εκείνοι που στοιχημάτιζαν ότι δεν θα μπορούσαμε να τα βγάλουμε πέρα με τα οικονομικά προβλήματα και τα χρέη που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση του Δήμου.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι
Δεν θα σας κουράσω άλλο με την απαρίθμηση του έργου που έχουμε κάνει ως Δημοτική Αρχή το 2008.
Το έργο αυτό άλλωστε το βλέπουν καθημερινά οι πολίτες της πόλης και το αξιολογούν.
Θέλω κλείνοντας να δώσω το στίγμα της δημοτικής αρχής όχι για όσα έγιναν, αλλά για όσα πρόκειται να γίνουν το διάστημα που απομένει ως το 2009, αλλά και το 2010.
Θέλω να τονίσω πως στο επόμενο διάστημα η πόλη θα μετατραπεί σε εργοτάξιο.
Θα γίνουν έργα σε κάθε γειτονιά.
Θα αναφέρω ορισμένα ενδεικτικά.

Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν οι εςργασίες αποξήλωσης των κυβόλιθων στη Βασιλίσσης Σοφίας.

Θα παραδώσουμε τη Θησέως που ήδη ασφαλτοστρώθηκε και απέκτησε επιτέλους πεζοδρόμια.

Θα ολοκληρωθεί η ανάπλαση της πλατείας ΗΣΑΠ.

Θα εφαρμοστούν οι νέες κυκλοφοριακές μελέτες στο Ψαλίδι.

Η Γράμμου αναπλάστηκε και απέκτησε νέο ηλεκτροφωτισμό.

Το Σεπτέμβριο θα γίνει η μεταστέγαση του Λαογραφικού Μουσείου και του Ωδείου.

Θα ξεκινήσει η κατασκευή των δύο πεζογεφυρών.
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι.

Είμαι περήφανος γιατί στο διάστημα των τελευταίων 27-28 μηνών κάναμε πολλά περισσότερα από όσα έγιναν τα προηγούμενα χρόνια.

Είμαι περήφανος γιατί βάλαμε ξανά στο επίκεντρο τηςε δημοτικής πολιτικής τις γειτονιές της πόλης.

Γιατί αναδείξαμε σε προτεραιότητα όχι ένα θολό μοντέλο δήθεν οικονομικής ανάπτυξης, που στηρίζεται σε δάνεια και ψεύτικες υποσχέσεις, αλλά το μοντέλο ενός Δήμου που δίνει έμφαση στον άνθρωπο.

Το δικό μας μοντέλο είναι το μοντέλο ενός Δήμου που θα βρίσκεται κοντά στον πολίτη και θα τον υπηρετεί.

Στόχος της πολιτικής μας ήταν και παραμένει η δημιουργία ενός Δήμου ανθρωπιάς και αλληλεγγύης.

Ένας Δήμος που θα δίνει λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινή ποιότητα ζωής μας.

Σε μια πόλη πραγματικά ανθρώπινη και φιλική στον κάτοικο αλλά και τον επισκέπτη της.

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο