Τοποθέτηση Προέδρου Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλη στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής , κατά τη συζήτηση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου για τα ταμειακά διαθέσιμα των Ο.Τ.Α.

Print Friendly, PDF & Email

Κυρίες και κύριοι βουλευτές

Βρίσκομαι στη δυσάρεστη θέση να παρευρίσκομαι σήμερα στην Επιτροπή σας,  για να σας εκφράσω καταρχήν την κάθετη αντίθεση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος στην πρακτική της Κυβέρνησης να νομοθετεί για ζητήματα που αφορούν την Αυτοδιοίκηση , με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

Είναι μια πρακτική που κατά την άποψή μας συνιστά θεσμική εκτροπή,που πλήττει ευθέως την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία του θεσμού μας.

Η επίκληση της πραγματικά δύσκολης δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελεί άλλοθι για να προσφεύγουμε σε πρακτικές, που υπονομεύουν το κύρος των θεσμών.

Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, η διαφύλαξη του κύρους των θεσμών του Κράτους μας πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για όλους και όχι άσκοπη πολυτέλεια.

Θέλω επίσης να εκφράσω την έντονη ενόχλησή μας, γιατί κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες επιχείρησαν να μεθοδεύσουν την ψήφιση αυτής της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς να ακουστεί προηγουμένως η δική μας άποψη.

Ευτυχώς σε αυτήν την αίθουσα επικράτησαν ψυχραιμότερες απόψεις και τελικά έχω σήμερα την ευκαιρία να βρίσκομαι ενώπιον σας,για να σας πω με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα , ότι οι Δήμαρχοι θέλουν πραγματικά να συμβάλλουν με όλες τους τις δυνάμεις, όπως έκαναν όλα τα προηγούμενα χρόνια, την εθνική προσπάθεια να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση.

Και όταν λέμε με όλες μας τις δυνάμεις, δεν εννοούμε μόνον με τα ταμειακά διαθέσιμά μας, αλλά με κάθε τρόπο.

Αλλά για να βοηθήσουμε, πρέπει πρώτα να συζητήσουμε.

Πρέπει να μάθουν στην Ελλάδα κάποια στιγμή οι φορείς του Κράτους να μπορούν να συζητούν μεταξύ τους , να συνεννοούνται.Τα προβλήματα της χώρας αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα , με σχέδιο, κι όχι με δημιουργικές ασάφειες κι άσκοπες μικροκομματικές αντιπαραθέσεις.

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού πιστεύει στο διάλογο.Αυτός είναι και ο λόγος που ζητήσαμε, κι εμμένουμε στο αίτημά μας, να συναντηθούμε με τον Πρωθυπουργό,ώστε να πληροφορηθούμε από τον ίδιο με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα για την πραγματική κατάσταση, ώστε να συμβάλλουμε κι εμείς στη λύση του προβλήματος.

Αν μας πει ο Πρωθυπουργός ότι η σωτηρία της χώρας εξαρτάται από τα χρήματα της Αυτοδιοίκησης θα τα δώσουμε όλα, αρκεί να πειστούμε ότι υπάρχει σχέδιο για να σωθεί η χώρα.

Γιατί δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε κανέναν άλλο.

Ήρθε προχθές στη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ ο κ. Μάρδας και δεν μας απάντησε σε κρίσιμα ερωτήματα.

Δεν μας είπε μεταξύ άλλων για πόσο χρονικό διάστημα θα είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε δεσμευμένα τα χρήματά μας.

Δεν μας είπε αν θα περιλαμβάνονται και τα ανταποδοτικά τέλη στα χρήματα που θα έχουμε δεσμευμένα.

Δεν μας εξήγησε γιατί έχει αναδρομική ισχύ αυτή η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Δεν είναι λοιπόν εύλογο να είμαστε ανήσυχοι;

Δεν είναι εύλογο να αναρωτιόμαστε αν θα μπορούμε να λειτουργήσουμε τους Δήμους μας;

Όπως έχει δικαίωμα η Κυβέρνηση να επιθυμεί να έχει την ευχέρεια να κυβερνήσει και να ασκήσει την πολιτική της, το ίδιο δικαίωμα έχουμε κι εμείς.

Όπως διαθέτει η Κυβέρνηση λαϊκή εντολή για να εφαρμόσει την πολιτική της,την ίδια λαϊκή εντολή έχουμε κι εμείς από τις τοπικές μας κοινωνίες,και μάλιστα σε μεγαλύτερο ποσοστό, άνω του 50%.

Μας χαρακτήρισαν κάποιοι κυβερνητικοί παράγοντες,ως Δημάρχους περιορισμένης ευθύνης.

Τους απαντάμε ότι περιορισμένης ευθύνης είναι αυτοί που παρατείνουν στο διηνεκές τη διαπραγμάτευση,όσοι απειλούν με έξοδο της χώρας από το ευρώ και για δραχμή.Αυτοί που μιλούν για δημοψήφισμα η  για προσφυγή στην κάλπη αν στραβώσει η διαπραγμάτευση.Την υπονομεύουν οι δηλώσεις Υπουργών, όταν δηλώνουν ότι ψάχνουν χρήματα για την καταβολή μισθών και συντάξεων.

Μας κατηγόρησαν επίσης για μικροκομματική λογική.Ότι αντιδρούμε σήμερα ενώ δεν αντιδράσαμε στο παρελθόν ,όταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις μας αφαιρούσαν πόρους.

Τους απαντάμε. Είμαστε νέα Διοίκηση στην ΚΕΔΕ. Μόλις 5 μηνών.Δεν θα κουβαλήσουμε εμείς τις αμαρτίες και τις αδράνειες του χθες,όπως δεν θέλει να κουβαλήσει τις αμαρτίες των προηγούμενων κυβερνήσεων η σημερινή.

Υπάρχει όμως μια ακόμη διαφορά. Τότε μας περιέκοψαν πόρους.Σήμερα προχωρά η χώρα σε έναν αναγκαστικό εσωτερικό δανεισμό,που δημιουργεί τεράστιες ανησυχίες για το μέλλον.

 

Κυρίες και κύριοι

Δεν έχει κανένα νόημα η αντιπαράθεση.

Προέχει το συμφέρον της χώρας.

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού θα βοηθήσει ξανά στην εθνική προσπάθεια.

Θα δώσουμε τα χρήματα μας αλλά αυτό που ζητάμε,είναι να μας ξεκαθαρίσετε με νόμο, κι όχι με μισόλογα και υπεκφυγές,πόσο διάστημα θα διαρκέσει η δέσμευση των χρημάτων μας και με ποιο μηχανισμό θα διασφαλιστεί η ομαλή χρηματοδότηση της λειτουργίας των δημοτικών μας υπηρεσιών.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι  Δήμοι δεν είναι υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών.Είναι ανεξάρτητος και συνταγματικά κατοχυρωμένος θεσμός.Πυλώνας δημοκρατίας και σταθερότητας.Και σε καμία περίπτωση δεν θα ανεχθούμε να αμφισβητηθεί η ανεξαρτησία του θεσμού μας.

 

Σχετικά αρχεία


Μετάβαση στο περιεχόμενο