Τοποθέτηση ειδικών κάδων από το Δήμο Αμαρουσίου, για την περισυλλογή περιττωμάτων ζώων

Print Friendly, PDF & EmailΜε πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρουσίου ειδικοί κάδοι για τη περισυλλογή των περιττωμάτων των ζώων τοποθετούνται σταδιακά σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης.
|download file .jpg 150 KB|


Ουσιαστική πρωτοβουλία για ένα Καθαρό Μαρούσι για μας και τα παιδιά μας, χωρίς ακαθαρσίες ζώων σε κοινόχρηστους χώρους.


Ο Δήμος Αμαρουσίου αναλαμβάνει συγκροτημένες πρωτοβουλίες που υπηρετούν το στόχο για ένα Καθαρό Μαρούσι,  χωρίς την παρουσία ακαθαρσιών ζώων σε κοινόχρηστους χώρους, δρόμους και πεζοδρόμια.


Υπηρετούμε με συνέπεια μια πολιτική που δίνει προτεραιότητα στην προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής όλων των κατοίκων του προαστίου μας, λαμβάνοντας όμως υπόψη την ανάγκη ευαισθητοποίησης των συμπολιτών μας απέναντι στα ζώα, είτε αυτά ανήκουν σε κάποιον ιδιοκτήτη, είτε είναι αδέσποτα.


Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Αμαρουσίου προχωρά σταδιακά στην τοποθέτηση 50 ειδικών κάδων για την περισυλλογή των περιττωμάτων των ζώων, σε κοινόχρηστους χώρους της πόλης μας. Σκοπός της συγκεκριμένης ενέργειας είναι να διευκολύνει τους ιδιοκτήτες των ζώων στην υποχρέωση τους βάση της ισχύουσας νομοθεσίας, για άμεση απομάκρυνση των περιττωμάτων των κατοικίδιων τους, όταν τα συνοδεύουν σε εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους. Ταυτόχρονα, στους ίδιους χώρους τοποθετούνται και πινακίδες που υπενθυμίζουν στους ιδιοκτήτες των κατοικιδίων την υποχρέωσή τους αυτή.


Είναι γνωστό ότι το πρόβλημα ρύπανσης των κοινόχρηστων χώρων από περιττώματα σκύλων δεν οφείλεται στα αδέσποτα, αλλά κατά κύριο λόγο στα ιδιόκτητα ζώα συντροφιάς, των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν τα απομακρύνουν άμεσα, γι’ αυτό ο Δήμος Αμαρουσίου πήρε την πρωτοβουλία να τοποθετήσει κάδους και πινακίδες σε κοινόχρηστους χώρους με υψηλή επισκεψιμότητα από ιδιοκτήτες κατοικίδιων (πάρκα, άλση, πλατείες, πεζοδρόμους κ.λπ.) με σκοπό να προτρέπει τους ιδιοκτήτες τους να φροντίζουν για την απομάκρυνση των περιττωμάτων των κατοικίδιων τους από το περιβάλλον.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι ‘η αγάπη για τα ζώα, αποτελεί δείκτη πολιτισμού για την κοινωνία μας. Γι’ αυτό οφείλουμε να φροντίζουμε για την καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων στους οποίους παίζουν τα παιδιά μας, φροντίζοντας μεταξύ άλλων για τη συλλογή των περιττωμάτων των δικών μας ζώων, καθώς πίσω από κάθε οικόσιτο ζώο βρίσκεται ένας πολιτισμένος άνθρωπος και όχι ένας ανεύθυνος ιδιοκτήτης’.


Επιπλέον, για τα αδέσποτα ζώα εφαρμόζεται από το Δήμο Αμαρουσίου ένα πρόγραμμα σύμφωνο με τα όσα προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, που  πιστοποιείται διαρκώς από τη Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Νομαρχίας Αθηνών, ύστερα από ελέγχους που διεξάγονται κάθε χρόνο.


Το πρόγραμμα το οποίο υλοποιείται με συνέπεια περιλαμβάνει:
  • περισυλλογή των αδέσποτων


  • στείρωσή τους


  • κτηνιατρικές εξετάσεις


  • την περίθαλψή τους σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη, πάντα σε συνεργασία με την Ελληνική Φιλοζωϊκή Εταιρεία,


  • ενώ επιπλέον, ο Δήμος Αμαρουσίου φροντίζει να επανέρχονται τα αδέσποτα στο χώρο στον οποίο έχουν μάθει να επιβιώνουν.

Παράλληλα, όπως προβλέπεται τους φοριέται ειδικό περιλαίμιο που ενημερώνει για το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα σκυλιά έχουν φροντισθεί στα πλαίσια του προγράμματος του Δήμου.


Με τις πρωτοβουλίες αυτές ο Δήμος Αμαρουσίου έχει ως στόχο να ευαισθητοποιήσει τους συμπολίτες μας τόσο ως προς την προστασία των ζώων όσο και ως προς την καθαριότητα των δημόσιων χώρων.


Γιατί το καθαρό περιβάλλον δεν είναι υπόθεση μόνον του Δήμου, αλλά υπόθεση όλων μας. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο