Τον σπουδαίο άνθρωπο και εξαίρετο επιστήμονα Παύλο Σφηκάκη τίμησε το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου και προσωπικά ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης

Print Friendly, PDF & Email


|donload file .jpg 292KB|


|download file .jpg 127KB|


Τιμητική διάκριση απένειμε το Δημοτικό Συμβούλιο και προσωπικά ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης στον σπουδαίο άνθρωπο και λαμπρό επιστήμονα της Ιατρικής Παύλο Σφηκάκη, ως ένδειξη ελάχιστης αναγνώρισης του επιστημονικού και κοινωνικού έργου που έχει προσφέρει και συνεχίζει να προσφέρει έως σήμερα.

Για περισσότερα από 42 χρόνια ο  Παύλος Σφηκάκης προσφέρει ως παθολόγος και ρευματολόγος ανακούφιση και ιατρική φροντίδα σε όσους είχαν ανάγκη,  ενώ από την θέση του καθηγητή στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά και από τις θέσεις που κατείχε σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας μεταλαμπάδευσε τις πολύτιμες γνώσεις του και την εμπειρία του σε εκατοντάδες φοιτητές και ιατρούς.       

« Είναι η μέρα που ο μαθητής συναντά τον δάσκαλο. Αρκετά χρόνια μετά, όχι μόνο για να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ για όσα του έμαθε, αλλά για να του αποδώσει τιμή για όσα προσέφερε, τόσο στον ίδιο, όσο και στην κοινωνία και στους συναδέλφους του» ανέφερε με συγκίνηση ο κ. Δήμαρχος  στην προσφώνηση του.         

Στην σύντομη αναδρομή που έκανε ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην καταλυτική επίδραση που είχε ο καθηγητής Παύλος Σφηκάκης στα πρώτα βήματα της ιατρικής καριέρας του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
« Στα πρώτα μου βήματα όταν έκανα την ειδικότητα μου ως ορθοπεδικός χειρουργός στο Λαϊκό Νοσοκομείο Αθηνών, είχα την τύχη να έχω καθηγητή τον Παύλο Σφηκάκη. Ήμουν κι εγώ ανάμεσα στους μαθητές που έμαθαν από αυτόν τον εξαίρετο επιστήμονα μια θεμελιώδη αρχή για το επάγγελμα μας: Πως για να λειτουργήσεις ως γιατρός πρέπει πρώτα να μάθεις να είσαι άνθρωπος. Να έχει την ψυχή σου στις επιθυμίες των άλλων, να έχεις ανοικτά τα αυτιά και τα μάτια σου στις εκκλήσεις για βοήθεια.             
Γι’ αυτό το λόγο αποκάλεσα τον Παύλο Σφηκάκη δάσκαλο. Γιατί εκτός από τη γνώση που είναι αναγκαία, επιθυμούσε να σπείρει στις ψυχές των μαθητών του αξίες ηθικής και αξιοπρέπειας. Να παντρέψει το πάθος και την ανυπομονησία που συντροφεύουν κάθε γιατρό στα πρώτα του βήματα, με την ευαισθησία και τη φρόνηση.»

Το επιστημονικό έργο του Παύλου Σφηκάκη είναι πολύ πλούσιο και μαρτυρά την λατρεία του προς το επάγγελμα του και την αδιάκοπη διάθεσή του να προσφέρει όσα μπορεί περισσότερα.
Έχει προσφέρει κλινικό και εκπαιδευτικό έργο επί 42 συναπτά έτη, από τις θέσεις που κάθε φορά κατείχε.  Έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 200 συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό και έχει δώσει περισσότερε από 35 διαλέξεις στο εξωτερικό.
Ιδιαίτερα πλούσιο είναι και το συγγραφικό του έργο έχοντας γράψει περισσότερα από 6 ιατρικά βιβλία, ενώ για τη συνολική του προσφορά και δράση έχει λάβει πολλές εξωακαδημαϊκές και τιμητικές διακρίσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Από το 1982 ζει μόνιμα στο Μαρούσι στην περιοχή της Νέας Λέσβου.

 


Μετάβαση στο περιεχόμενο