Το ζήτημα της καθυστέρησης στην έκδοση της απόφασης για την διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς έθεσε στον Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης

Print Friendly, PDF & EmailΟ Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Παναγιώτης Πικραμμένος με τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γιώργο Πατούλη.
|download file .jpg 96KB|


Τη σημαντική καθυστέρηση που έχει προκύψει στην έκδοση της δικαστικής απόφασης, η οποία αφορά στη διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς έθεσε κατά την επίσκεψή του στον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας κ. Παναγιώτη Πικραμμένο, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης.


Παράλληλα, ο κ. Δήμαρχος παρέδωσε επιστολή  στο κ. Πρόεδρο, η οποία αναφέρεται στο ιστορικό της υπόθεσης, στη συζήτηση των ένδικων προσφυγών από το έτος 2004 και στη σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση την απόφασης, καθώς και στις σοβαρότατες επιπτώσεις που έχει η μη διάνοιξη της οδού Φραγκοκλησιάς για τον οικιστικό ιστό της πόλης και την ποιότητα ζωής των κατοίκων, λόγω του τεράστιου κυκλοφοριακού φόρτου που δέχεται η περιοχή, καθώς η οδός Φραγκοκλησιάς αποτελούσε βασικό οδικό άξονα, εξυπηρετώντας όχι μόνο το Δήμο Αμαρουσίου, αλλά και τους όμορους Δήμους.   
Επίσης στην επιστολή εκφράζεται η παράκληση προς τον κ. Πρόεδρο όπως εξετάσει τους λόγους για οποίους χρονίζει η έκδοση της απόφασης και του ζητείται η παρέμβασή του για την άμεση εξέταση του ζητήματος.      


Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας κ. Πικραμμένος άκουσε με ενδιαφέρον τον κ. Δήμαρχο και του ανέφερε ότι στα μέσα τις ερχόμενης εβδομάδας πρόκειται να εκδοθεί η  σχετική απόφαση.


–  Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας έχει ως εξής:

    
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

απευθύνομαι με την παρούσα προς εσάς, προκειμένου να θέσω υπόψη σας ένα σημαντικό ζήτημα, το οποίο απαιτεί άμεση λύση. Κατά τη διάρκεια των έργων κατασκευής της Αττικής Οδού, η οδός Φραγκοκλησίας στην περιοχή Νέο Μαρούσι του Δήμου μας, έκλεισε και αναγκαστικά, όλη η κυκλοφοριακή φόρτιση της οδού, μεταφέρθηκε στους παρακείμενους δρόμους. Σημειώνεται, ότι η οδός Φραγκοκλησιάς αποτελούσε ανέκαθεν βασικό οδικό άξονα της περιοχής, εξυπηρετώντας όχι μόνο το Δήμο μας, αλλά και όμορους Δήμους. Συνέδεε τη Λεωφόρο Κηφισίας με την Πεντέλης και ουσιαστικά, μετά την ολοκλήρωση των έργων της Αττικής Οδού, είχαν αρχίσει τα έργα διάνοιξης της οδού Φραγκοκλησιάς, όμως σταμάτησαν λόγω ενστάσεων ορισμένων περιοίκων. Στην πραγματικότητα όμως, δεν πρόκειται για διάνοιξη νέου δρόμου, αλλά για επαναδιάνοιξη ήδη υφιστάμενης οδού, η οποία μάλιστα περιλαμβάνεται στο εγκεκριμένο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της περιοχής.
Όπως είναι εύκολα αντιληπτό, σε μία περιοχή αμιγούς κατοικίας, το γεγονός ότι η οδός Φραγκοκλησιάς παραμένει αδιάνοικτη, έχει σοβαρότατες επιπτώσεις, καθώς εισάγει μέσα στον οικιστικό ιστό της πόλης, στις γειτονιές, τεράστιο κυκλοφοριακό φόρτο, με όλες τις αυτονόητες συνέπειες που αυτό συνεπάγεται. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί, ότι στις οδούς που έχουν επιφορτιστεί με το κυκλοφοριακό βάρος λόγω της αδυναμίας διέλευσης από την οδό Φραγκοκλησίας, υπάρχουν και σχολεία, μπροστά από τις εισόδους των οποίων διέρχεται μεγάλος αριθμός αυτοκινήτων, καθώς δεν έχουν άλλη επιλογή.
Απευθύνομαι σε εσάς, όχι φυσικά για να παρέμβω με οποιονδήποτε τρόπο στο έργο της Δικαιοσύνης, αλλά για να θέσω υπόψη σας το ιδιαίτερα μεγάλο χρονικό διάστημα που έχει παρέλθει από τη συζήτηση των υποθέσεων αυτών μέχρι σήμερα. Είναι μία υπόθεση, η οποία χρονίζει, καθώς οι ένδικες προσφυγές συζητήθηκαν ενώπιον του Ε’ Τμήματος του Δικαστηρίου Σας το έτος 2004, ενώ μέχρι σήμερα καμία απόφαση δεν έχει εκδοθεί επ’ αυτών. Η δικαστική αυτή εκκρεμότητα, αφαιρεί τη δυνατότητα οποιασδήποτε παρέμβασης στον χώρο αυτόν, καθώς ούτε διάνοιξη μπορεί να γίνει για να εξυπηρετήσει τον κυκλοφοριακό φόρτο της περιοχής ούτε διαμόρφωση και ανάπλαση του χώρου μπορεί να γίνει σε πεζόδρομο με δενδροφύτευση κ.λπ., εφόσον κριθεί από το Δικαστήριό Σας ότι δε θα πρέπει να διανοιχθεί η οδός.
Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει προβεί σε σειρά ενεργειών για την ανάδειξη και τη βελτίωση της κατάστασης, όμως δυστυχώς αν δεν ολοκληρωθεί η διαδικασία που εκκρεμεί ενώπιον του Δικαστηρίου Σας, καμία επίλυση του προβλήματος δεν μπορεί να επέλθει. Έχουμε προχωρήσει στην εκπόνηση κυκλοφοριακής μελέτης, για την βελτίωση των κυκλοφοριακών συνθηκών της περιοχής, όμως αν δεν εκδοθεί απόφαση επί των εκκρεμών δικαστικών θεμάτων, όλα αυτά παραμένουν εκκρεμή και οι κάτοικοι της περιοχής αυτής θα εξακολουθούν να υφίστανται τις επιβλαβείς συνέπειες της κατάστασης που προαναφέρθηκε.
Παρακαλούμε, λαμβάνοντας υπόψη σας τα ανωτέρω και γνωρίζοντας ότι θα ενσκήψετε με θέρμη στο ανωτέρω ζήτημα, όπως εξετάσετε τους λόγους για τους οποίους έχει επέλθει αυτή η τόσο σημαντική καθυστέρηση στην έκδοση της δικαστικής απόφασης και να παρέμβετε προς την κατεύθυνση αυτή για την άμεση εξέταση του ζητήματος, σύμφωνα με όσα ο νόμος ορίζει. Με τον τρόπο αυτόν, θα συμβάλλετε καθοριστικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και στην επίλυση ενός χρόνιου προβλήματός τους.Με εκτίμηση

Γέωργιος Ε.Πατούλης

Δήμαρχος Αμαρουσίου

Μετάβαση στο περιεχόμενο