Το στρατηγικό σχέδιο για το Μαρούσι του μέλλοντος – Παρουσίαση του σχεδίου ανάπτυξης της πόλης από τον Δήμαρχο Γ. Πατούλη και έναρξη της διαδικασίας δημόσιας διαβούλευσης με την τοπική κοινωνία

Print Friendly, PDF & Email


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Μ. Μαραγκάκης  με τους επιστήμονες κα. Φ. Ξυράφη,  Αρχιτέκτονα Μηχανικό και Αρχιτέκτονα Τοπίου και τον Κ. Ζέκο, Ειδικό Συγκοινωνιολόγο, που κατάρτησαν το σχέδιο ανάπτυξης της πόλης του Αμαρουσίου για την επόμενη δεκαετία.
|download file .jpg 105 KB|


|download file .jpg 181KB|


|download file .jpg 191 KB|


|dowmload file .jpg 117 KB|


|download file .jpg 121 KB|


|download file .jpg 119 KB|


|download file .jpg 183 KB|


|download file .jpg 159 KB|


|download file .jpg 179 KB|


 


Γ. Πατούλης: Αρχίζει μια νέα περίοδος για το Μαρούσι, όπου μέσα από το δημόσιο διάλογο θα προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός νέου αναπτυξιακού οράματος που θα δώσει μια άλλη δυναμική στην πόλη μας.


Το Στρατηγικό Σχέδιο της Δημοτικής Αρχής για το Μαρούσι της επόμενης περιόδου, παρουσίασε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, ανοίγοντας ουσιαστικά το δημόσιο διάλογο σε ένα ζήτημα που αφορά όλους τους κατοίκους της πόλης.


Το νέο σχέδιο υπηρετεί το όραμα της Δημοτικής Αρχής και θέτει ως στόχο τη δημιουργία μιας πόλης πραγματικά φιλικής και ανθρώπινης, σύγχρονης και λειτουργικής, που θα αποτελεί και Μητροπολιτικό και Οικονομικό Κέντρο του Λεκανοπεδίου.


Αλλά ταυτόχρονα και τόπο κατοικίας με γειτονιές αυτόνομες και αντάξιες των υψηλών προσδοκιών των κατοίκων.


Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «το σχέδιο είναι ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο, γιατί γνωρίζοντας τα βάρη του χθες έχουμε φροντίσει να προτείνουμε έργα και δράσεις που μπορούν να υλοποιηθούν, χωρίς να στηριζόμαστε αποκλειστικά σε δημοτικούς πόρους και επιπλέον επιβάρυνση των συμπολιτών μας.»


Στο σχέδιο λαμβάνονται υπόψη τα θετικά στοιχεία που διαθέτει η πόλη, τα οποία ευνοούν την ανάπτυξή της, αρκεί να αξιοποιηθούν σωστά, οι διαφορές στην οικιστική οργάνωση του Δήμου, τόσο ποιοτικές όσο και σε επίπεδο πυκνότητας, καθώς και οι επιπτώσεις που επιφέρουν οι μεγάλοι υπερτοπικοί άξονες κυκλοφορίας στον οικιστικό ιστό της πόλης, για τις οποίες και αναζητούνται λύσεις που θα βελτιώσουν τη συνοχή και την ασφάλεια της τοπικής κυκλοφορίας του Δήμου. 


Η βασική ιδέα της στρατηγικής μας υπογράμμισε ο κ. Πατούλης «είναι η δημιουργία ενός οργανωμένου συνεκτικού ιστού με διακεκριμένες τις λειτουργίες και τις χρήσεις του, αλλά όχι διασπασμένες. Με μορφολογικά στοιχεία που θα διαφοροποιούν την κάθε περιοχή από την άλλη, προσδίδοντάς της χαρακτήρα και ύφος, αλλά με κοινές αρχές, όπως η ενίσχυση του πρασίνου, η χρησιμοποίηση υλικών φιλικών προς το περιβάλλον, η μέριμνα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, για τους ηλικιωμένους και τα παιδιά, η δημιουργία ελεγχόμενων χώρων στάθμευσης, η χρήση ποδηλάτου, ως μέσον φιλικό προς το περιβάλλον.»


Τα σημεία κλειδιά της στρατηγικής ανάπτυξης της πόλης του Αμαρουσίου είναι:


• Πρώτον η ανάπλαση του Ιστορικού Εμπορικού Κέντρου, μια παρέμβαση για την οποία έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότησή της. Σκοπός αυτής της ανάπλασης είναι η μετατροπή του κέντρου σε Μητροπολιτικό Κέντρο και η σύνδεσή του με όλη την περιοχή του ʼνω Αμαρουσίου, χάρη στην υπογειοποίηση της Κηφισίας και στη δημιουργία πεζοδρόμων.


• Δεύτερον, η άμεση και εύκολη πρόσβαση στο Δάσος Συγγρού , για το οποίο τίθεται ως πρωταρχικός στόχος η διαφύλαξη του δασικού του χαρακτήρα.


• Τρίτον, η διατήρηση του υπερτοπικού πολεοδομικού κέντρου στη συμβολή της Αττικής Οδού με τη Λεωφόρο Κηφισίας και η μετατροπή του σε επιχειρηματικό πάρκο, με διακεκριμένες χρήσεις, οργάνωση του οδικού δικτύου, ώστε να υπάρχει καλύτερη εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων, με μέριμνα για την στάθμευση.


• Τέταρτον, η ανάδειξη των υπόλοιπων πράσινων πόλων της πόλης.


• Πέμπτον, η ανάδειξη της γειτονιάς ως στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητας της πόλης.


Ουσιαστικά το στρατηγικό σχέδιο στηρίζεται σε τρεις άξονες.


Ό ένας άξονας είναι οι παρεμβάσεις τοπικού τύπου, οι παρεμβάσεις σε επίπεδο γειτονιάς.


Αυτές οι παρεμβάσεις είναι τοπικά σχεδιασμένες και έχουν ως στόχο να καταστήσουν την κάθε γειτονιά ανθρώπινη και λειτουργικά αυτόνομη.


Διασφαλίζοντας όμως την εύκολη και άμεση πρόσβαση προς το κέντρο της πόλης, αλλά και προς τις άλλες γειτονιές. Στόχος είναι  η κάθε γειτονιά να διαθέτει το δικό της πάρκο, περισσότερο πράσινο, τη δική της παιδικά χαρά, τις δικές της κοινωνικές υποδομές, τους κατάλληλους ελεύθερους χώρους, να είναι σωστά φωτισμένη, να διαθέτει καλά συντηρημένο και ασφαλές οδικό δίκτυο, πεζοδρόμια για την ασφαλή κυκλοφορία των πεζών.


Αλλά και απαραίτητες υποδομές, όπως αποχέτευση και αντιπλημμυρική προστασία.


Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου είναι οι κυκλοφοριακές παρεμβάσεις στο σύνολο της πόλης που θα διασφαλίζουν την εύκολη κίνηση σε όλο το Μαρούσι, με την δημιουργία κατάλληλων χώρων στάθμευσης.


Με μεγάλο φιλόδοξο στόχο, που θα είναι προσπάθεια έντονης διεκδίκησης από την κεντρική εξουσία, αφού πρόκειται για παρέμβαση μεγάλου οικονομικού κόστους, τη λειτουργική ενοποίηση της πόλης που σήμερα είναι τριχοτομημένη εξαιτίας της ύπαρξης της Κηφισίας, της Αττικής Οδού και των γραμμών του ΗΣΑΠ.


Ο τρίτος άξονας περιλαμβάνει τους τρόπους χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση των έργων και των παρεμβάσεων.


Για τα έργα τοπικής κλίμακας επισήμανε ο κ. Δήμαρχος « θα διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε μέσα από εθνικά προγράμματα, κάτι που έχουμε ως διοίκηση μέχρι σήμερα πετύχει.


Αντικείμενο διεκδίκησης από την Κεντρική Εξουσία θα είναι οι πόροι χρηματοδότησης των μεγάλων παρεμβάσεων που η πόλη μας άλλωστε δικαιούται αντισταθμιστικά από το Κράτος, το οποίο με τις παρεμβάσεις του τα προηγούμενα χρόνια αλλοίωσε τη φυσιογνωμία του προαστίου μας.


Το στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη του Αμαρουσίου, είναι αποτέλεσμα πολύμηνης επιστημονικής προσπάθειας και καταρτίστηκε με τη συνεργασία κορυφαίων επιστημόνων αλλά και στελεχών του Δήμου.


Πρόθεση της Διοίκησης του Δήμου είναι και σε αυτό το ζήτημα να υπάρξει μια ουσιαστική δημόσια διαβούλευση με την τοπική κοινωνία, να ακουστούν οι απόψεις των πολιτών, των συλλόγων και των φορέων της πόλης  ( όπως έγινε και με άλλα κορυφαία για το Μαρούσι ζητήματα όπως οι νέες χρήσεις γης και οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην πόλη).


Σε μια κρίσιμη για τον τόπο αλλά και την πόλη μας περίοδο, ο Δήμος Αμαρουσίου προετοιμάζεται έγκαιρα για να ανταποκριθεί με συνέπεια στην εντολή του Μαρουσιώτικου λαού.


Καθαρή εντολή για να γίνει το Μαρούσι ξανά ανθρώπινη πόλη. Αυτή την εντολή θα ανανεώσουμε μέσα από τη δημόσια διαβούλευση, που σήμερα ξεκινά και στην οποία Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης κάλεσε κάθε συμπολίτη μας να συμμετάσχει.

Πατήστε εδώ για την τοποθέτηση του Δημάρχου.
 


 


Μετάβαση στο περιεχόμενο