Το «οικονομικό θαύμα» του Δήμου Αμαρουσίου δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν

Print Friendly, PDF & Email

Ο δημόσιος απολογισμός του Δημάρχου Αμαρουσίου και υποψήφιου Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη ανέδειξε με πραγματικά στοιχεία και μετρήσιμα αποτελέσματα, το σημαντικό έργο που έχει γίνει στο Μαρούσι από το 2007 μέχρι σήμερα.

Το έργο αυτό και τα μετρήσιμα αποτελέσματα του δεν μπορούν να αμφισβητηθούν από κανέναν. Ούτε από την παράταξη που ηγείται ο κ. Μαγιάκης, ο οποίος σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει μια σειρά από ανακρίβειες.

Στις ανακρίβειες αυτές, απαντάμε με πραγματικά στοιχεία:

  • Τα ίδια κεφάλαια του Δήμου δεν μειώθηκαν, όπως ανακριβώς αναφέρει στην ανακοίνωση του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Στον ισολογισμό του 2017 δεν έχει συμπεριληφθεί και δεν έχει αποτυπωθεί η οικονομική αξία μια σειράς από υποδομές που προστέθηκαν στην περιουσία του Δήμου Αμαρουσίου τα τελευταία χρόνια (π.χ. νέο κλειστό γυμναστήριο Κοκκινιάς, οι δύο πεζογέφυρες, τα νεοκλασικά κτίρια που αποκτήσαμε με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου κλπ). Αν προστεθεί η αξία αυτών των ακινήτων, προκύπτει ότι τα ίδια κεφάλαια του Δήμου έχουν αυξηθεί. Πρέπει, επίσης, να λάβουμε υπόψη ότι ο ισολογισμός του 2007 που χρησιμοποιεί ως βάση σύγκρισης ο κ. Μαγιάκης, ήταν πλασματικός, αφού είχαν υπερεκτιμηθεί εσκεμμένα τότε οι αξίες κάποιων ακινήτων του Δήμου προκειμένου να μπορέσει η προηγούμενη διοίκηση Τζανίκου να λάβει δάνεια για να καλύψει τα χρέη της.
  • Δεν έχει αυξηθεί η συσσωρευμένη ζημιά του Δήμου σε σχέση με το 2007, αλλά έχει μειωθεί. Πάλι χρησιμοποιεί λάθος βάση σύγκρισης ο κ. Μαγιάκης, αφού στον ισολογισμό του 2007 και στις ζημιές του Δήμου, δεν περιλαμβάνονταν τα χρέη και οι ζημιές των 24 Νομικών Προσώπων κι Επιχειρήσεων  που υπήρχαν τότε. Η Διοίκηση Τζανίκου «έκρυβε» λογιστικά τις ζημιές της από τον Δήμο και τις φόρτωνε στις επιχειρήσεις. Οι ζημιές αυτές πέρασαν, όμως, στον ισολογισμό του Δήμου όταν έκλεισαν οι επιχειρήσεις, στο πλαίσιο του εξορθολογισμού που υλοποιήθηκε από τη Διοίκηση Πατούλη. Δεν αυξήθηκαν, λοιπόν, οι συσσωρευμένες ζημιές του Δήμου, απλά πλέον αποτυπώνεται με ειλικρίνεια και διαφάνεια η πραγματική κατάσταση.
  • Ο Δήμος Αμαρουσίου έχει μπει σε τροχιά δημοσιονομικής εξυγίανσης. Το 2007 χρωστούσε πάνω από 350 εκ. ευρώ σε Τράπεζες, Ασφαλιστικά Ταμεία, Δημόσιο, Προμηθευτές και ιδιώτες. Σήμερα, 12 χρόνια μετά, έχουμε πετύχει να μειώσουμε πάνω από 60% το χρέος αυτό, διαγράφοντας μέρος των οφειλών, πρόστιμα και προσαυξήσεις, με επαναδιαπραγμάτευση των δανείων και επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής. Πετύχαμε να αποτρέψουμε την οικονομική κατάρρευση και χρεοκοπία του Δήμου Αμαρουσίου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργήσαμε ένα πρότυπο δίκτυο κοινωνικών δομών κι εκτελέσαμε έργα προϋπολογισμού άνω των 120 εκ. ευρώ.
  • Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι σήμερα πρότυπο αποτελεσματικής οικονομικής διαχείρισης, αφού έχει στο ταμείο του διαθέσιμα πάνω από 30 εκ., αποπληρώνει χωρίς καθυστέρηση τις υποχρεώσεις του σε δημόσιο κι ασφαλιστικά ταμεία, ενώ δεν χρωστά σε προμηθευτές. 
  • Την περίοδο 2007- 2019 μειώθηκαν τα ανταποδοτικά τέλη για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις 40%, ενώ ευαίσθητες ομάδες πληθυσμού (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, ΑμεΑ, μονογονεικές οικογένειες, νέοι επαγγελματίες κλπ.) απαλλάχθηκαν από 50-100% από την καταβολή ανταποδοτικών τελών. Όχι μόνον δεν αφαιμάξαμε τους πολίτες, όπως ψευδώς αναφέρει ο κ. Μαγιάκης, αλλά τους μειώσαμε κατακόρυφα το ύψος των τελών,  χωρίς να υποβαθμίσουμε την ποιότητα των ανταποδοτικών μας υπηρεσιών.
  • Η Διοίκηση Πατούλη υλοποίησε έργα που τα ζουν οι πολίτες στην καθημερινότητά τους. Δεν είναι έργα βιτρίνας, όπως ψευδώς αναφέρει ο κ. Μαγιάκης, αλλά έργα και παρεμβάσεις ζωής: οι 5 νέοι παιδικοί σταθμοί, οι δύο πεζογέφυρες, το κλειστό στην Κοκκινιά, οι νέες παιδικές χαρές, η αισθητική αναβάθμιση του εμπορικού μας Κέντρου, το υπόγειο γκαράζ και η νέα πλατεία στον Ηλεκτρικό Σταθμό, τα νέα ΚΑΠΗ. Κυκλοφορούν στο Μαρούσι κι όχι σε άλλη πόλη τα νέα οχήματα για την καθαριότητα, στην πολιτική προστασία, στη δημοτική συγκοινωνία. Κάνει  την πόλη μας πιο φωτεινή και πιο ασφαλή το νέο δίκτυο δημοτικού φωτισμού. Οι πολίτες είδαν να αυξάνεται η αξία της περιουσίας τους και η καθημερινότητά τους, με τις δεκάδες διανοίξεις οδών που πραγματοποιήσαμε. Εξυπηρετήσαμε πάνω από 150.000 περιπτώσεις συνανθρώπων μας μέσα από τις πρότυπες κοινωνικές μας δομές. Είναι πολλές χιλιάδες οι συμπολίτες μας που συμμετείχαν ή συμμετέχουν σήμερα στα αθλητικά και πολιτιστικά προγράμματα κι εκδηλώσεις του Δήμου Αμαρουσίου.
  • Ασφαλώς γνωρίζουμε ότι δεν έχουμε λύσει όλα τα προβλήματα. Αλλά δεν μπορεί να αμφισβητήσει ο κ. Μαγιάκης, ότι επί Διοίκησης Πατούλη υλοποιείται το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων αντιπλημμυρικής προστασίας που γνώρισε η Πόλη. Εμείς διεκδικήσαμε από την Περιφέρεια να δοθεί λύση στο ζήτημα της οριοθέτησης και διευθέτησης του ρέματος Σαπφούς, αναδεικνύοντας  την ανικανότητά της να το επιλύσει. Στο ζήτημα της κυκλοφορίας και της στάθμευσης στο Κέντρο, ο κ. Μαγιάκης, ήταν αυτός που «πολέμησε» κι εξακολουθεί να «πολεμά» με ιδεολοηψίες, χρήσιμα έργα και παρεμβάσεις, όπως η κατασκευή με αυτοχρηματοδότηση του πάρκινγκ στην πλατεία Ευτέρπης ή την εφαρμογή της ελεγχόμενης στάθμευσης.
  • Τέλος, ο κ. Μαγιάκης, είναι αυτός που στήριξε, άσχετο αν στη συνέχεια το μετάνιωσε, την άνοδο στην εξουσία της πιο φιλομνημονιακής κυβέρνησης που γνώρισε ποτέ ο τόπος. Ας μην μιλά, λοιπόν, «στου κρεμασμένου το σπίτι για σκοινί». 

Το έργο που έγινε την περίοδο 2007-2019 στον Δήμο Αμαρουσίου είναι σημαντικό. Το έργο αυτό δεν σταματά εδώ. Συνεχίζεται με νέα έργα και παρεμβάσεις, όπως το νέο γήπεδο ποδοσφαίρου στου Καρέλλα, οι νέες πεζογέφυρες στην Κηφισίας, οι αναπλάσεις πλατειών, οι νέοι παιδικοί σταθμοί κλπ.       

Όλα όσα έγιναν αναδεικνύουν την αποτελεσματικότητα της Διοίκησης Πατούλη, αποτελεσματικότητα που αποτελεί «γέφυρα» στο έργο που θα επιτελέσει στην Περιφέρεια Αττικής με τη στήριξη κι εμπιστοσύνη των πολιτών του Αμαρουσίου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο