Το Μαρούσι πρωτοπορεί στην Πολιτική Προστασία και στη διαχείριση κινδύνων.

Print Friendly, PDF & Email


Στο ξεχωριστό περίπτερο του Δήμου Αμαρουσίου στη 1η Διεθνή Έκθεση “InterAigis 09′ ο Πρόεδρος της Πολιτικής Προστασίας κ. Τσιπουράκης (δεξιά) και ο Γενικός Γραμματέας κ. Χρηστάκης (αριστερά) με τον Πρόεδρο του γραφείου Πολιτικής Προστασίας κ. Κατσιγιάννη( δεξιά ) και τους εθελοντές εργαζόμενους που εκπροσώπησαν επάξια το Δήμο Αμαρουσίου καθ’όλη τη διάρκεια της έκθεσης.
|download file .jpg 112KB|


Πανοραμική άποψη του περιπτέρου του Δήμου Αμαρουσίου στη 1η Διεθνή Έκθεση “InterAigis 09 “, το οποίο επισκέφθηκαν περισσότεροι από 1500 επισκέπτες, μεταξύ των οποίων και πολλοί επίσημοι.
|donwload file .jpg 125KB||donwload file .jpg 112KB|


 


Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη το Πανελλήνιο Συνέδριο Πολιτικής Προστασίας και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που πραγματοποιήθηκε  με την υποστήριξη του Δήμου Αμαρουσίου, στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της 1ης Διεθνούς Έκθεσης  “InterAigis 09 “ στο Μεσογειακό Εκθεσιακό Κέντρο Παιανίας.

Στο μήνυμα του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, υποστήριξε μεταξύ άλλων:
« Ο Δήμος Αμαρουσίου αναγνωρίζοντας πόσο σημαντικό είναι να διαθέτει έναν οργανωμένο μηχανισμό και να αξιοποιεί την εθελοντική προσφορά των πολιτών δημιούργησε το 2007 το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Αμαρουσίου.
Στόχος μας είναι να «θωρακίσουμε» την πόλη μας από καταστάσεις που βρίσκονται πέρα από τα ανθρώπινα όρια, δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες και απειλούν τη σωματική και ψυχική μας ακεραιότητα, ακόμη και τη ζωή μας. Ένας σύγχρονος Δήμος όπως το Μαρούσι, οφείλει αφενός να παρέχει στους δημότες του συνθήκες ασφάλειας και αξιοπιστίας και αφετέρου να αξιοποιεί την εθελοντική προσφορά των πολιτών. Ο Δήμος Αμαρουσίου στηρίζει μεγάλο κομμάτι της πολιτικής προστασίας στον εθελοντισμό. Η εθελοντική προσφορά μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση του οράματος για μια πόλη περισσότερο ανθρώπινη και λειτουργική.»
 
Ο Πρόεδρος της Πολιτικής Προστασίας κ. Τσιπουράκης ανέπτυξε το θέμα: «Εθελοντισμός και Πολιτική Προστασία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» τονίζοντας:
« Από το 2007, ευθύς ως αναλάβαμε ως νέα Διοίκηση, οργανώσαμε το φορέα της Πολιτικής Προστασίας με ειδικά στελεχωμένο γραφείο, το οποίο συνεργάζεται επιτυχώς με κρατικούς φορείς όπως τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, την Αστυνομία, τους Συλλόγους και το Γραφείο Εθελοντισμού Δήμου Αμαρουσίου.

Τα μέχρι σήμερα αποτελέσματα είναι άκρως ικανοποιητικά, εφ’ όσον κατορθώσαμε να προστατεύσουμε χώρους πρασίνου όπως το Δάσος Συγγρού, το Κτήμα Καρέλλα, το Κτήμα Μιμικόπουλου, το Κτήμα Βορρέ και τις παραρεμάτιες περιοχές.
Εξοπλιστήκαμε με νέα πυροσβεστικά τελευταίου τύπου οχήματα που προέρχονται από χορηγίες και άλλα τεχνικά μέσα, τα οποία χειριζόμενα από συνεργεία του Δήμου προστατεύουν την πόλη από πλημμύρες, παγετούς και πυρκαγιές.
Οργανώσαμε επιτυχώς άσκηση ασφαλούς εγκατάλειψης σχολείων, του Δημαρχιακού Μεγάρου και άλλων κτηρίων. Σχεδιάζουμε επίσης την οργάνωση ανοικτών χώρων υποδοχής πολιτών, σε περίπτωση εκτάκτων φυσικών φαινομένων, όπως σεισμοί. Επίσης είναι σε εξέλιξη η διαδικασία για την υλοποίηση ενός ανεξάρτητου συστήματος επικοινωνίας μεταξύ φορέων σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης.»

Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Μιχάλης Χρηστάκης ως έχων διδακτορική εμπειρία σε θέματα πολιτικής προστασίας επί σειρά ετών ανέπτυξε θέματα δράσεων της πολιτικής προστασίας, οργάνωσης και σχεδιασμού.
Επίσης ανέφερε το Δήμο Αμαρουσίου ως υπόδειγμα πόλεως που έχει ήδη δραστηριοποιηθεί με επιτυχία στον τομέα αυτό.

Παράλληλα, ο Δήμος Αμαρουσίου, ήταν ο μοναδικός Δήμος που συμμετείχε στην 1η Διεθνή Έκθεση  “InterAigis“  με δικό του περίπτερο, το οποίο επισκέφθηκαν περισσότεροι από 1500 επισκέπτες.
Το περίπτερο επισκέφθηκαν επίσης ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μαρκογιαννάκης, ο  Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας, ο Δ/ντης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, , ο Πρόεδρος του ΣΠΑΠ και Δήμαρχος Πεντέλης κ. Στεργίου,  οι Αντιδήμαρχοι Αμαρουσίου Ρένα Χαλιώτη και Γιώργος Ιατρίδης, Επαμεινώνδας Γαρδέλης, καθώς και εκπρόσωπος του ομίλου Λάτση, χορηγός ενός σύγχρονου πυροσβεστικού οχήματος αμέσου επεμβάσεως.

Κατά την επίσκεψη τους εκπρόσωποι φορέων της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο περίπτερο του Δήμου Αμαρουσίου ζήτησαν την υποστήριξη του Δήμου σε επίπεδο εκπαίδευσης, τεχνογνωσίας και προγραμματισμού στην εφαρμογή σειράς προγραμμάτων και έργων. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη ο Πρόεδρος της Πολιτικής Προστασίας κ. Τσιπουράκης έχει εκπονήσει σχέδιο συνεργασίας με άλλους Δήμου της Ελλάδας και με αδελφοποιημένες πόλεις του εξωτερικού στον τομέα αυτό.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί η συνδρομή του Ειδικού Σώματος σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης, καθώς και των εργαζομένων εθελοντριών που εκπροσώπησαν επάξια το Δήμο καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης.

           


Μετάβαση στο περιεχόμενο