Το Μαρούσι πρωταγωνιστεί στη δημιουργία Διαδημοτικής Συγκοινωνίας σε 5 Δήμους των Βορείων Προαστίων

Print Friendly, PDF & Email


 

Υπόμνημα και αίτημα να ξεκινήσει η λειτουργία διαδημοτικής λεωφορειακής γραμμής που θα συνδέει 5 Δήμους των Βορείων Προαστίων, κατέθεσε στον Υπουργό Μεταφορών κ. Κ. Χατζηδάκη ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης, σε συνάντηση που είχαν σήμερα το μεσημέρι.|download _.jpg file 621 KB|


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, παρακολουθώντας τις εξελίξεις και τις ανάγκες που διαμορφώνονται στον τομέα των αστικών μετακινήσεων και θεωρώντας ότι στο ζήτημα αυτό ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι σημαντικός, ανέλαβε πρωτοβουλία και σε συνεργασία με τους Δημάρχους Πεύκης, Μελισσίων, Βριλησσίων και Λυκόβρυσης ζητά με ολοκληρωμένη πρόταση μελέτη που κατέθεσε, να ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία διαδημοτικής συγκοινωνίας στα Βόρεια Προάστια, που θα συνδέει μεταξύ τους σημαντικούς κυκλοφοριακούς πόλους των παραπάνω Δήμων. Οι Δήμοι αυτοί, με εξαίρεση το Μαρούσι,  δεν διαθέτουν πρόσβαση σε μέσα σταθερής τροχιάς.


Η πρόταση – μελέτη, που έγινε σε συνεργασία με τον ΟΑΣΑ, και είναι αποδεκτή από όλους τους Δημάρχους, προτείνει ότι η γραμμή αυτή θα λειτουργήσει αρχικά με 4 λεωφορεία (mini bus) , με ευθύνη της ΕΘΕΛ και θα διέρχεται από συγκεκριμένη διαδρομή που θα καλύπτει όλους τους Δήμους.


Στη συγκεκριμένη γραμμή προτείνεται τα λεωφορεία να έχουν διαφορετικό χρώμα ώστε να ξεχωρίζουν, το ίδιο και οι στάσεις.


Επίσης η μελέτη προβλέπει μελλοντικά τη συμμετοχή στο εγχείρημα και την ένταξη στο σύστημα αυτό, με νέες γραμμές και οχήματα και των Δήμων Κηφισιάς και Χαλανδρίου.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης, «με τη λειτουργία της πρώτης γραμμής διαδημοτικής συγκοινωνίας μεταξύ 5 Δήμων των Βορείων Προαστίων το Υπουργείο Μεταφορών αλλά και οι Δήμοι που συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα, στέλνουν ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα στήριξης και προώθησης ενός νέου μοντέλου αστικών μετακινήσεων. Ενός μοντέλου που προωθεί τη χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς σε βάρος της χρήσης Ι.Χ.


Με την πρωτοβουλία αυτή ουσιαστικά διευκολύνονται οι πολίτες να αλλάξουν συνήθειες όσον αφορά τον τρόπο που επιλέγουν να μετακινηθούν, ενώ παράλληλα:


   1. Μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα επιτρέπει και στους Δήμους να αναλαμβάνουν συγκοινωνιακό έργο πέρα από τα όρια τους.
   2. Ενεργοποιούνται και άλλοι Δήμοι, στην κατεύθυνση ανάληψης ανάλογων πρωτοβουλιών.
   3. Αξιοποιείται η εμπειρία που έχει ήδη αποκτηθεί από τη λειτουργία των υπαρχόντων δικτύων δημοτικής συγκοινωνίας αλλά και από τη λειτουργία της Διαδημοτικής λεωφορειακής γραμμής που σήμερα συνδέει μεταξύ τους, τους Δήμους Αμαρουσίου, Πεύκης και Λυκόβρυσης.
   4. Ανοίγει ο δρόμος ώστε με τη συνεργασία Πολιτείας και Αυτοδιοίκησης  να αναζητηθούν κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα για να χρηματοδοτήσουμε ανάλογα εγχειρήματα που εντάσσονται στους άξονες του ΕΣΠΑ «ενίσχυση υποδομών προσπελασιμότητας- ενέργειας» και          « αειφόρος ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής»
   5. Μπαίνουν οι βάσεις για τη δημιουργία ενός νέου μοντέλου αστικών μετακινήσεων που θα ευνοεί τη χρήση των δημόσιων μέσων μαζικής μεταφοράς και θα αποτρέπει τη χρήση των Ι.Χ. αυτοκινήτων.
   6. Πολιτεία και Τοπική Αυτοδιοίκηση δίνουν το καλό παράδειγμα και αναλαμβάνουν συγκροτημένες δράσεις ώστε μέσα από αυτές να γίνει η ζωή των πολιτών καλύτερη , ευκολότερη και ποιοτικότερη.
   7. Δίνεται η δυνατότητα να συνδεθεί το νέο αυτό μοντέλο μεταφορών με άλλα προγράμματα αστικής ανάπλασης των Δήμων , αλλά και διαχείρισης της κυκλοφορίας και στάθμευσης των Ι.Χ., γεγονός που μεγιστοποιεί το όφελος για τους πολίτες και την ποιότητα ζωής τους.
   8. Ενισχύεται η προσπελασιμότητα σε περιοχές που φιλοξενούν σημαντικές οικονομικές δραστηριότητες , με θετικές επιπτώσεις στην οικονομική ανάπτυξη και την τοπική απασχόληση.
   9. Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Μεταφορών διασφαλίζει ότι και στο μέλλον ο Ο.Α.Σ.Α. και γενικότερα το Κράτος θα εξακολουθήσουν εξακολουθούν να διατηρούν το στρατηγικό τους ρόλο στη χάραξη και υλοποίηση μιας συγκροτημένης πολιτικής δημόσιων μεταφορών, με τη συναίνεση και τη συνεργασία όμως των εκπροσώπων των τοπικών κοινωνιών».


O υπουργός Μεταφορών Κ. Χατζηδάκης αποδέχθηκε το αίτημα των Δημάρχων και δεσμεύθηκε ότι η πρώτη γραμμή διαδημοτικής συγκοινωνίας, που θα συνδέει τους Δήμους Αμαρουσίου, Πεύκης, Βριλησσίων, Λυκόβρυσης και Μελισσίων, θα ξεκινήσει τη λειτουργία της στις αρχές του 2009.

Μετάβαση στο περιεχόμενο