Τις ιδιαίτερες εμπειρίες ατόμων με χρόνιο θεσμικό και κοινωνικό αποκλεισμό μοιράστηκαν οι αναγνώστες της Ζωντανής Βιβλιοθήκης που φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & EmailΗ Ειδική Σύμβουλος της Δημοτικής Βορέειου Βιβλιοθήκης Αμαρουσίου κα. Γλυκερία Μοστρού – Αντωνέλλου συνομιλεί – «αναγνώσκει» με ένα από τα μέλη της Ζωντανής Βιβλιοθήκης – «ζωντανό βιβλίο».
|download file .jpg 156KB|Μέλη της ομάδας εθελοντών – εθελοντριών της Ζωντανής Βιβλιοθήκης με την Ειδική Σύμβουλο της Δημοτικής Βορέειου Βιβλιοθήκης Αμαρουσίου κα. Γλυκερία Μοστρού – Αντωνέλλου.
|download file .jpg 111KB|


Δεκάδες άνδρες και γυναίκες επισκέφθηκαν τη «Ζωντανή Βιβλιοθήκη» που φιλοξενήθηκε στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου, βιώνοντας μία μοναδική εμπειρία μέσα από την προσωπική συζήτηση με ανθρώπους που έχουν αντιμετωπίσει χρόνιο θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό – «ζωντανά βιβλία».


Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν πρόσωπο με πρόσωπο με 10 διαφορετικά ζωντανά «βιβλία», πραγματοποιώντας 146 διαφορετικές «αναγνώσεις» στη διάρκεια της εκδήλωσης. 


Μέσα από ερωτήσεις που τους υπέβαλαν έμαθαν από πρώτο χέρι για την καθημερινότητά τους και διαπίστωσαν αν όλα όσα πιστεύουν ανταποκρίνονται  στην πραγματικότητα ή είναι αποτέλεσμα δικών τους προκαταλήψεων.
Χαρακτηριστικές είναι οι εντυπώσεις των επισκεπτών μετά την ανάγνωση των ζωντανών βιβλίων:
«Με εντυπωσίασαν οι εμπειρίες ζωής των ζωντανών βιβλίων. Σπάνια έχεις κανείς την ευκαιρία να κουβεντιάσει με ανθρώπους συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων.»
« Έμαθα την ιστορία ενός άλλου ανθρώπου σ’ ένα νέο πλαίσιο και μοιράστηκα μέσω όσων το «βιβλίο» ήθελε να μου πει προσωπικούς περιορισμούς του μέσω της αναπηρίας. Κατανόησα τον άνθρωπο που είχα απέναντι μου.»
«Πλούτισα τις απόψεις μου για μερικά καίρια ζητήματα και σε έναν βαθμό άλλαξα κάποιες από αυτές.»
«ʼκουσα την ιστορία που πιστεύω ότι με δίδαξε και θα ήθελα πολλοί άνθρωποι να την ακούσουν.»


Η Ζωντανή Βιβλιοθήκη δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια από μία ομάδα εθελοντών και εθελοντριών, ως μέσο εκπαίδευσης στα ανθρώπινα δικαιώματα. Από τότε η ομάδα μεγάλωσε και εμπλουτίστηκε για να φθάσει σήμερα να αποτελείται από 50 και πλέον άτομα με διαφορετικές εμπειρίες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο