Την έναρξη των εργασιών της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στην πόλη του Σιντελφίνγκεν χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Η Αυτοδιοίκηση όλης της Ευρώπης οφείλει να αναδείξει το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα και την Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και των ίσων ευκαιριών, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών»

 

Την πεποίθηση πως οι διασυνοριακές συνεργασίες σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο συμβάλλουν ουσιαστικά στην επίλυση των προβλημάτων και προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες σε ολόκληρη την Ευρώπη, διατύπωσε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης χαιρετίζοντας την έναρξη της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, που άνοιξε τις εργασίες της με ιδιαίτερη συμμετοχή και πολύ μεγάλη επιτυχία,  στην πόλη του Σιντελφίνγκεν της Γερμανίας.  

Παρουσία 480 συμμετεχόντων εκ των οποίων 185 Ελλήνων εκπροσώπων από την  τοπική αυτοδιοίκηση, ο κ. Πατούλης υπογράμμισε  τη σημασία αυτού του εγχειρήματος για την Ελλάδα και τη Γερμανία κάνοντας λόγο για μία «πρωτοβουλία ιδιαίτερα σημαντική, με δεδομένη την κατάσταση που  επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη» και πρόσθεσε πως η 7η Ελληνογερμανική Συνέλευση, στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα που αναδεικνύει την ισχύ του θεσμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Στις εργασίες της Συνέλευσης συμμετείχαν επίσης ο Α’ Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Καφαντάρης, τα μέλη του ΔΣ της ΚΕΔΕ Ν.Μελετίου, Γ.Δαμουλάκης και Β.Μπαρμπάκος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Ν.Λιόλιος, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γ.Κωτσός, ο Πρόεδρος της ΠΕΔ Ν.Αιγαίου Φ.Χατζηδιάκος, o Πρόεδρος της Εποπτικού Συμβουλίου της ΚΕΔΕ Κ.Τζανακούλης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Π.Τατούλης, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και πολλοί εκπρόσωποι Περιφερειών. 

Την εκδήλωση χαιρέτισε ο Δήμαρχος Σίντελφίνγκεν, της πόλης που φιλοξενεί τη Συνέλευση κ. Bernd Vöhringer, ο κ. Gerhard Bauer, έπαρχος του Schwäbisch Hall καθώς και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του κρατιδίου της Βάδης- Βυρτεμβέργης κ. Guido Wolf.

Στην ομιλία του ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε πως με δεδομένο το γεγονός ότι σήμερα στην Ευρώπη ορθώνονται τείχη και διαχωριστικές γραμμές, που δεν συνάδουν με το κοινό ευρωπαϊκό μας όραμα και την Ευρώπη των ανοιχτών συνόρων και των ίσων ευκαιριών, οφείλει η Αυτοδιοίκηση όλης της Ευρώπης, να αναδείξει ξανά τις αξίες και τα ιδεώδη της Ηπείρου μας, όπως η αλληλεγγύη αλλά και οι συνεργασίες με αναπτυξιακό πρόσημο.

Στην κατεύθυνση αυτή, όπως ανέφερε, η Ελληνογερμανική συνεργασία έχει να επιδείξει τα τελευταία χρόνια σημαντικό έργο, όπως για παράδειγμα τις πρωτοβουλίες σε ζητήματα όπως η υποστήριξη Δήμων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, η δωρεάν παραχώρηση ασθενοφόρων σε Δήμους, η ανταλλαγή τεχνογνωσίας σε ζητήματα όπως η διαχείριση των απορριμμάτων, η ενέργεια και η προστασία του περιβάλλοντος, η προώθηση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και γερμανικών επιμελητηρίων.

Ο κ. Πατούλης εστίασε στα ζητήματα αιχμής που απασχολούν αυτή τη συνεργασία και τα συνόψισε στα εξής:

 

  1. Τουρισμός
  2. Ενέργεια και Περιβάλλον
  3. Διαχείριση Αποβλήτων
  4. Αγροτική Ανάπτυξη
  5. Νεολαία
  6. Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση
  7. Πολιτισμός
  8.                     Ενίσχυση της συμμετοχής της κοινωνίας των πολιτών
  9. Τοπική οικονομία και επιμελητήρια
  10. Τοπικά χρηματοοικονομικά μέσα

Οι 10 αυτές θεματικές προτεραιότητες, όπως τόνισε, θα αναλυθούν κατά τη διάρκεια των εργασιών της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και τα συμπεράσματα θα συμπεριληφθούν σε ένα κείμενο, που θα αποτελέσει τον οδικό χάρτη για τα βήματα που θα ακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Πατούλης αναφέρθηκε στο σημαντικό έργο που έχει γίνει από τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης των δύο χωρών εστιάζοντας στη δημιουργία της κοινής Πολιτικής Επιτροπής για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ προανήγγειλε δύο νέες πρωτοβουλίες. Η πρώτη, είναι η δημιουργία του Ελληνογερμανικού  Γραφείου Νέων. Και η δεύτερη, η δυνατότητα που θα δοθεί στην ελληνική κοινότητα της Γερμανίας, μια κοινότητα με ιδιαίτερο δυναμισμό και συμβολή στη διεθνή εικόνα της χώρας που την φιλοξενεί, να συμμετάσχει από δω και στο εξής στις εργασίες της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης.

Η έναρξη της εκδήλωσης έκλεισε με το βιντεοσκοπημένο μήνυμα της Καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ, η οποία χαιρέτισε τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει προσωπικά ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης και υπογράμμισε τη σημασία της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, η οποία αποτελεί μέρος του γόνιμου διαλόγου με την Ελληνική Κυβέρνηση και του Επιτρόπου της Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων κ. Günther Hermann Oettinger.

 

Σχετικά αρχείαΤην έναρξη των εργασιών της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στην πόλη του Σιντελφίνγκεν χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης_1


Την έναρξη των εργασιών της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στην πόλη του Σιντελφίνγκεν χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης_2


Την έναρξη των εργασιών της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στην πόλη του Σιντελφίνγκεν χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης_3


Την έναρξη των εργασιών της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στην πόλη του Σιντελφίνγκεν χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης_4


Την έναρξη των εργασιών της 7ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης, στην πόλη του Σιντελφίνγκεν χαιρέτισε ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης_5

Μετάβαση στο περιεχόμενο