Τιμή στον Ευγένιο Σπαθάρη από τον Δήμο Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email










Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης μαζί με την κόρη του Ευγένιου Σπαθάρη, Μένια, κάνουν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου δασκάλου της Τέχνης του Θεάτρου Σκιών.
|download file .jpg 150Kb|


ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης, η Πρόεδρος του Οργανισμού Μουσείων Δήμου Αμαρουσίου κ. Ελ. Λέκκα, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Γείτονας, ο Νομ. Σύμβουλος κ. Γ. Καστρινάκης, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ . Απ. Κακλαμάνης, ο αντιδήμαρχος κ. Δ. Καρλαύτης, οι Δημ. Σύμβουλοι κ. Γ. Πουλόπουλος και Γλ. Μοστρού.
|download file .jpg 147Kb|



 


 


Έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του μεγάλου δασκάλου του Θεάτρου Σκιών από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλη

Με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους από τον θάνατο του μεγάλου δασκάλου του Θεάτρου Σκιών Ευγένιου Σπαθάρη, έγιναν την Κυριακή 9 Μαΐου, τα αποκαλυπτήρια της προτομής του, στον εξωτερικό χώρο του Σπαθάρειου Μουσείου Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου.   
Τα αποκαλυπτήρια της προτομής έκανε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γ. Πατούλης μαζί με την κόρη του μεγάλου δασκάλου κ. Μένια Σπαθάρη. Ο κ. Πατούλης αναφερόμενος στον Ευγένιο Σπαθάρη, τόνισε την πολύτιμη προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα του Αμαρουσίου, αλλά και την παρακαταθήκη που άφησε πίσω του.
Επεσήμανε δε για μια ακόμη φορά την πρόθεση της Δημοτικής Αρχής να δημιουργήσει Σχολή Θεάτρου Σκιών στο διατηρητέο οίκημα κληροδοτήματος Λουμίδη, ιδιοκτησίας του Δήμου Αμαρουσίου, στην Πλατεία Ηρώων, το οποίο  κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης θα ονομαστεί «Μουσείο Ευγένιου Σπαθάρη». Όπως τόνισε ο κ. Πατούλης, «έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από πλευράς του Δήμου Αμαρουσίου προς το Υπουργείο Πολιτισμού, και αναμένουμε να συμβάλει κι αυτό  στο να δημιουργηθεί μόνιμη στέγη του Σπαθάρειου Μουσείου Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου και αντίστοιχη Σχολή. Γιατί ο Σπαθάρης δεν ανήκει μόνο στο Μαρούσι, αλλά σε όλη την Ελλάδα».
Για τον δάσκαλο-πατέρα μίλησε επίσης η κόρη του Μένια Σπαθάρη, Διευθύντρια του Σπαθάρειου Μουσείου θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου, η οποία ευχαρίστησε με θερμά λόγια τον κ. Πατούλη που είχε την ιδέα της δημιουργίας της προτομής, λέγοντας «Κύριε Δήμαρχε, η οικογένειά μου και εγώ σας ευχαριστούμε ολόψυχα για όσα έχετε κάνει για μας αλλά πιο πολύ σας ευχαριστούμε για την εκτίμηση που τρέφετε απέναντι στην τέχνη και τον πολιτισμό της πόλης μας. Από σήμερα και κάθε μέρα θα βλέπω τον πατέρα μου έξω από το Μουσείο να με καλημερίζει και να με καθοδηγεί. Το ωραιότατο πρόσωπό του, που απέδωσε με ιδιαίτερη ευαισθησία και επιτυχία η κυρία Βασιλική Γρουσοπούλου θα είναι η παρηγοριά μου και η παρηγοριά ολόκληρης της οικογένειάς μου».
Την ορειχάλκινη προτομή φιλοτέχνησε η γλύπτρια Βασιλική Γρουσοπούλου – Μαρκούση. Έχει ύψος 70  εκ. και είναι τοποθετημένη σε μαρμάρινη βάση, στη οποία απεικονίζονται οι ορειχάλκινες φιγούρες του Καραγκιόζη, του Κολλητήρι και του Μπαρμπαγιώργου. Η κ. Γρουσοπούλου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αμαρουσίου κ. Πατούλη, τον Πρόεδρο του Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού κ. Ν. Πέππα, το Δημ. Συμβούλιο του Δήμου και την οικογένεια του Ευγένιου Σπαθάρη, για την εμπιστοσύνη που της έδειξαν και την άριστη συνεργασία που είχαν. «Τα έργα τέχνης στους Δημόσιους χώρους, γεννιούνται από δύο βασικούς συντελεστές: από την πολιτική βούληση και το όραμα των Δημοσίων Αρχόντων, που τα παραγγέλνουν, και τη γνώση, την ευαισθησία και τον οραματισμό των δημιουργών που τα υλοποιούν. Φιλοτέχνησα την προτομή του μεγάλου Ευγένιου Σπαθάρη με όση ψυχοπνευματική συμμετοχή και οδύνη χρειάστηκε, για να βγει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, να ζωντανέψει η ύλη, αποδίδοντας την εσωτερική ένταση μέσα από την κατανόηση και απόδοση των βασικών και αναλλοίωτων χαρακτηριστικών της προσωπικότητάς του», ανέφερε η κ. Γρουσοπούλου.
Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» ο πρώην πρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ κ. Απ. Κακλαμάνης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής της Β’ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ κ. Κ. Γείτονα, ο πρώην βουλευτής του ΚΚΕ κ. Σ. Κόρακας, ο Νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών κ. Γ. Καστρινάκης, ο πρώην Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Χ. Βλάχος, ο Αντιδήμαρχος κ. Δ. Καρλαύτης, οι Δημ. Σύμβουλοι κ. Ελ. Λέκκα, Πρόεδρος του Οργανισμού Μουσείων Δήμου Αμαρουσίου, Ν. Πέππας, Πρόεδρος του Κέντρου Τέχνης & Πολιτισμού, Γ. Πουλόπουλος, Θ. Βελής, Γλ. Μοστρού, Π. Καλογρίδης, Κ. Βλάχος.
Πριν την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής, προηγήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στον Ιερό Καθεδρικό Ναού της Κοιμήσεως Θεοτόκου, παρουσία της οικογένειας του μεγάλου δασκάλου, της Δημοτικής Αρχής και πλήθους κόσμου.










   




 


 


Μετάβαση στο περιεχόμενο