Θετικά τα πρώτα αποτελέσματα των ψεκασμών με βιολογικά σκευάσματα για τη διάσωση των περισσότερων «εμβληματικών» φοινικοειδών στην οδό Φοινίκων και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & EmailΣτιγμιότυπο από την έκχυση βιολογικών σκευασμάτων στην καρδιά ενός προσβεβλημένου φοινικοειδούς για την καταπολέμηση του ρυγχωτού σκαθαριού.


Ενθαρρυντικά είναι τα πρώτα αποτελέσματα των ψεκασμών με βιολογικά σκευάσματα για την καταπολέμηση του κόκκινου σκαθαριού και τη διάσωση των «εμβληματικών» φοινικοειδών στην οδό Φοινίκων και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, που έχει ξεκινήσει από την άνοιξη του 2013 ο Δήμος Αμαρουσίου.


Με δεδομένη την εξαιρετικά δύσκολη έως αδύνατη, βάση της γενικής εμπειρίας, ριζική αντιμετώπιση της προσβολής των φοινικοειδών από το ρυγχωτό σκαθάρι, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κος Γιώργος Πατούλης ανέλαβε πρωτοβουλία για τη διάσωση τουλάχιστον των εμβληματικών φοινικοειδών της πόλης.


Ένα δύσκολο εγχείρημα, που ξεκίνησε και συνεχίστηκε με συνέπεια σε σταθερή μηνιαία βάση έως σήμερα, για την αντιμετώπιση του προσβολέα, με την χρήση βιολογικών σκευασμάτων, που αποτελούν το πιο ακριβό μέσον, είναι όμως απόλυτα ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία και φιλικά προς το περιβάλλον


Στο πλαίσιο αυτό, το τμήμα Πρασίνου σε συνεργασία με τα Εξωτερικά Συνεργεία πραγματοποίησαν με ειδικό μηχάνημα έκχυση στην καρδιά κάθε προσβεβλημένου δέντρου νηματωδών Steinernema Carpocapsae με προσθήκη χιτοζάνης, ως ύστατη προσπάθεια για τη μείωση εξάπλωσης της προσβολής στα φοινικοειδή της οδού Φοινίκων και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο.


Η προσπάθεια έχει αρχίσει να αποδίδει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, καθώς το 70% των φοινικοειδών στην οδό Φοινίκων και στο Δημοτικό Κολυμβητήριο έχουν διασωθεί. Το 22% δεν έχει ξεπεράσει τον κίνδυνο, ενώ το 8% των φοινικοειδών έχει καταστραφεί ολοσχερώς.


Στο επόμενο διάστημα,μετά από μελέτη που εκπόνησε το Τμήμα Πρασίνου και με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου η προσπάθεια θα συνεχισθεί εντατικά μέσα από ενέργειες που περιλαμβάνουν: Τη συνέχιση των ψεκασμών με βιολογικά σκευάσματα, τη δεντροχειρουργική στους φοίνικες που θα κριθεί απαραίτητο και την κοπή και απομάκρυνση των φοινίκων που έχουν νεκρωθεί.

Μετάβαση στο περιεχόμενο