Τα ψέματα του κ. Καραμέρου για τα αντιπλημμυρικά (και όχι μόνο) έργα στο Μαρούσι

Print Friendly, PDF & Email

Με αφορμή την ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής Βορείου Τομέα κ. Γ. Καραμέρος, ως απάντηση σε ανακοίνωση του Δήμου Αμαρουσίου για τα αντιπλημμυρικά έργα της πόλης, θα θέλαμε να επισημάνουμε τα παρακάτω:

 

  1. Λέει ψέματα ο κ. Καραμέρος, όταν ισχυρίζεται στην ανακοίνωσή του ότι ήταν ενταγμένα στον προϋπολογισμό της Περιφέρειας από το 2014 (στον προϋπολογισμό του 2015) τα αντιπλημμυρικά έργα του Πολύδροσου και του Αγίου Θωμά.  Η αλήθεια είναι ότι τα αντιπλημμυρικά του Αγίου Θωμά εντάχθηκαν στο τροποποιημένο τεχνικό πρόγραμμα της Περιφέρειας το καλοκαίρι του 2015. Έναν χρόνο μετά από την ημερομηνία που αναληθώς αναφέρει ο κ. Καραμέρος.
  2. Λέει ψέματα ο κ. Καραμέρος, όσον αφορά και στο έργο αντιπλημμυρικής προστασίας της Π.Ε.. Πολυδρόσου, ένα έργο με ώριμη μελέτη από το Δήμο, για το οποίο με δική του πρωτοβουλία και απόφαση και επικαλούμενος προσχηματική αιτία, δεν υπογράφηκε τον Απρίλιο του 2015 η προγραμματική σύμβαση για να ξεκινήσει η υλοποίηση του. Κι αυτό έγινε για να καθυστερήσει το έργο και να ικανοποιηθεί το αίτημα που διατύπωσε όμορος Δήμος με Διοίκηση φιλικά προσκείμενη στο κόμμα του κ. Καραμέρου. Πλήρωσαν οι κάτοικοι του Πολυδρόσου έναν ακόμη χειμώνα χωρίς αντιπλημμυρική προστασία, για να παίξει ο κ. Αντιπεριφερειάρχης κομματικά παιχνίδια στην πλάτη τους.
  3. Λέει ψέματα ο κ. Καραμέρος, όταν ισχυρίζεται ότι δεν υπάρχει ανταπόκριση από την πλευρά της Διοίκησης του Δήμου Αμαρουσίου προς τη Διοίκηση της Περιφέρειας, όσον αφορά στον καθαρισμό των ρεμάτων. Τον διαψεύδουν μια σειρά από έγγραφα κι επιστολές του Δημάρχου Αμαρουσίου και των αρμόδιων τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου, στα οποία καταγράφονται τα προβλήματα κι επιδιώκεται να δοθούν λύσεις σε αυτά. Τον διαψεύδουν μια σειρά από συναντήσεις κι αυτοψίες που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από πρωτοβουλία του Δήμου Αμαρουσίου, μεταξύ στελεχών της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου μας και αντίστοιχων στελεχών της Περιφέρειας. Αναφέρουμε χαρακτηριστικά το Φεβρουάριο του 2013 (αντιστήριξη πρανών στο ρέμα Αμαρουσίου – Χαλανδρίου), τον Ιούλιο του 2014 (ρέμα Σαπφούς, πίσω από μέγαρο ΟΤΕ και οδό Φακίνου, ρέμα Βύρωνα – Κυρίλλου) το Φεβρουάριο του 2015 (Οδό Κυρίλλου)  και τον Οκτώβριο του 2015 (στα ίδια σημεία). Από πού, λοιπόν, προκύπτει η έλλειψη διάθεσης συνεργασίας κι ανταπόκρισης, όταν όλες αυτές οι αυτοψίες έγιναν μετά από πρωτοβουλίες του Δήμου Αμαρουσίου, παρόλο που τα ρέματα (καθαρισμός κι αντιστήριξη των πρανών)  είναι αρμοδιότητα κι ευθύνη της Περιφέρειας; Άλλο ένα ψέμα του κ. Καραμέρου. 
  4. Ειδικότερα στο ζήτημα της αντιστήριξης της οδού Κυρίλλου, στην Π.Ε. του Ψαλιδίου, που αναφέρει στην απάντησή του ο Αντιπεριφερειάρχης, «φαίνεται ότι ξεχνά» πως το θέμα της επικινδυνότητας έχει επισημανθεί από την πλευρά του Δήμου Αμαρουσίου προς την Περιφέρεια από το 2011. Και η Περιφέρεια Αττικής προχώρησε στην υλοποίηση μέρους της παρέμβασης το Νοέμβριο του 2015. Τέσσερα χρόνια μετά. Και μάλιστα η παρέμβαση αυτή δεν είναι ολοκληρωμένη, καθώς δεν έγινε η απαιτούμενη κατασκευή τοιχίων των πρανών εντός του ρέματος, προκειμένου να μπορέσει να γίνει και η πλήρης διάνοιξη της οδού Κυρίλλου που θα διασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των οχημάτων. Ας μην «πανηγυρίζει», λοιπόν, ο κ. Καραμέρος, για ένα έργο που έγινε «μισό», με καθυστέρηση τεσσάρων ετών  κι αφού προηγήθηκαν αλλεπάλληλες επισημάνσεις και πιέσεις από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου Αμαρουσίου, για ένα θέμα αρμοδιότητας της Περιφέρειας.
  5. Λέει ψέματα ο κ. Καραμέρος, όταν υποκριτικά καλεί τη Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου να συνεργαστεί «καταθέτοντας ώριμες μελέτες, για να απορροφήσει τα χρήματα της Περιφέρειας». Προφανώς, κάνει πως δεν γνωρίζει ότι στην Περιφέρεια Αττικής έχουμε καταθέσει από το Φεβρουάριο του 2015 ώριμη μελέτη για την κατασκευή Βρεφονηπιακού Σταθμού στο Ο.Τ. 580 στο Ψαλίδι. Το έργο αυτό, αν και διαθέτει ώριμη μελέτη, δεν εντάχθηκε στον προϋπολογισμό του 2016. Αντίθετα, έχουν ενταχθεί έργα ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ άλλων Δήμων, με Διοικήσεις κομματικά προσκείμενες στο κόμμα του κ. Καραμέτου, χωρίς τα έργα αυτά να διαθέτουν όχι μόνον ούτε ώριμες μελέτες, αλλά ούτε καν προμελέτες. Αυτό πως το εξηγεί;
  6. Αντί, λοιπόν, να μας εγκαλεί ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, ας εξηγήσει στους κατοίκους του Βόρειου Τομέα Αττικής με ποια κριτήρια μοιράζονται τα λεφτά μας. Γιατί τα χρήματα της Περιφέρειας δεν είναι δικά του  χρήματα, όπως νομίζει, αλλά είναι χρήματα όλων των Δήμων. Να μας εξηγήσει, λοιπόν, πως γίνεται το 75% των πόρων για έργα για το 2016 στο Βόρειο Τομέα, να πηγαίνει στους  4 από τους 11 Δήμους που η Διοίκησή τους «συμπτωματικά» είναι κομματικά αρεστή στη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής. Αν κάποιοι νομίζουν ότι θα τους επιτρέψουμε να κάνουν τους «τσάμπα μάγκες» με τα λεφτά μας, είναι γελασμένοι. Και αυτό  θα το διαπιστώσουν σύντομα.
  7. Η «κουτοπονηριά» του κ. Καραμέρου, γίνεται αντιληπτή από ένα ακόμη σημείο της ανακοίνωσης του. Από τον σκόπιμο συσχετισμό ενός έργου (αποπεράτωση κτιρίου στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων) που αφορά στην Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς Αμαρουσίου και Ωρωπού, με τα έργα που έχει ανάγκη το Μαρούσι. Όπως «κουτοπονηριά» είναι το να κατατάσσει τον καθαρισμό της νησίδας της Κηφισίας, με καθυστέρηση ενός και πλέον χρόνου κι αφού έχουν προηγηθεί δεκάδες δημόσιες ανακοινώσεις του Δήμου μας, ως έργο της Περιφέρειας για την πόλη. Προφανώς, ο κ. Καραμέρος, θεωρεί ιθαγενείς  τους κατοίκους του προαστίου μας και πιστεύει ότι θα μας θαμπώσει με τα καθρεφτάκια που μας προσφέρει. Τον καλούμε, λοιπόν, αφού τελειώσει με τον καθαρισμό της Κηφισίας, να προχωρήσει άμεσα και στον καθαρισμό των υπολοίπων νησίδων που ανήκουν στην αρμοδιότητά του (όπως π.χ. τις νησίδες της οδού Πεντέλης).
  8. Προκαλεί ο κ. Αντιπεριφερειάρχης, όταν ισχυρίζεται ότι η Περιφέρεια δεν αφήνει το Μαρούσι στην τύχη του. Τί θέλει να μας πει δηλαδή, ότι κάνει χάρη στην πόλη ασκώντας τις αρμοδιότητές του; Τί είδους καθεστωτική αντίληψη είναι αυτή;

 

Τέλος, δεν θα σταθούμε στην αποκοπή της ανακοίνωσης του κ. Αντιπεριφερειάρχη περί «πύρινων λόγων του Δημάρχου Αμαρουσίου στο Ζάππειο υπέρ των δανειστών». Δεν θέλουμε να τον στενοχωρήσουμε περισσότερο, γιατί ήδη θα αισθάνεται ιδιαίτερα άβολα απέναντι στους ψηφοφόρους του, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος και την υπογραφή του τρίτου μνημονίου και των προαπαιτούμενων που το συνοδεύουν από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ. Είναι προφανές ότι τα συμφέροντα των δανειστών εξυπηρετούνται καλύτερα κι ευκολότερα από μια Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, σε σχέση με το παρελθόν. Αυτό αποδείχθηκε κι από το πρόσφατο ξεπούλημα των Ελληνικών Τραπεζών έναντι πινακίου φακής, σε κερδοσκοπικά funds.

Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου δεν επιθυμεί κανενός είδους αντιπαράθεση με κανέναν.

Επιθυμούμε τη συναίνεση και τη συνεργασία με όλους και κυρίως, με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης.

Για να υπάρξει, όμως, συνεργασία, θα πρέπει να υπάρχει σεβασμός στο θεσμό της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, ισοτιμία και ειλικρίνεια.

Μετάβαση στο περιεχόμενο