Τα έσοδα από τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων πρέπει να δοθούν στους Δήμους, για να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των πολιτών

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε.: Το «Πράσινο Ταμείο» πρέπει να  ανταποκριθεί στο σκοπό της δημιουργίας του, να χρηματοδοτεί έργα αποκατάστασης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου στις πόλεις. Κι όχι για να καλύπτει τα ελλείμματα

Το χθεσινό αποκαλυπτικό δημοσίευμα έγκριτης κυριακάτικης εφημερίδας (Καθημερινή) , επιβεβαιώνει όσα έχει επισημάνει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα το Δ.Σ. της Κ.Ε.Δ.Ε..

Επιβεβαιώνει δηλαδή ότι τα χρήματα που έχουν πληρώσει οι πολίτες για να τακτοποιήσουν τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες , τα οποία καταλήγουν στο «Πράσινο Ταμείο» , δεν χρησιμοποιούνται  , παρά σε ελάχιστο βαθμό , για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.  Αν και ο σκοπός ίδρυσης του Πράσινου Ταμείου ήταν να αξιοποιεί τα χρήματα αυτά, για να χρηματοδοτεί «πράσινα»  έργα και παρεμβάσεις, αυτό δεν συμβαίνει.

2.000.000.000 έσοδα για το Κράτος, σχεδόν μηδενική ανταπόδοση στις τοπικές κοινωνίες

Τα έσοδα του Πράσινου Ταμείου φτάνουν στο διάστημα που ισχύουν οι δύο τελευταίοι νόμοι για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, τα δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Από τα χρήματα αυτά, ελάχιστα έχουν δοθεί για έργα που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και των τοπικών κοινωνιών, για την αύξηση του πράσινου και την απόκτηση νέων ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων. Αυτό αποδεικνύει ότι ο τρόπος λειτουργίας του Πράσινου Ταμείου δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό της ίδρυσης του, απλά χρησιμοποιούνται οι πόροι του για την εξυπηρέτηση των αναγκών ενός σπάταλου κι αντιπαραγωγικού κεντρικού Κράτους.

«Πράσινα έργα» σε όλους τους Δήμους

Η Κ.Ε.Δ.Ε. έχει επισημάνει εδώ και μήνες την ανάγκη να υπάρξει ένας ανασχεδιασμός της λειτουργίας του Πράσινου Ταμείου. Έχουμε προτείνει τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν από το σύνολο των Δήμων, προκειμένου να αποτελέσουν την πηγή χρηματοδότησης μιας σειράς έργων και παρεμβάσεων τοπικού χαρακτήρα, με στόχο την περιβαλλοντική αναβάθμιση των πόλεων όλης της χώρας. Τα χρήματα που πλήρωσαν οι πολίτες στο Κράτος για να νομιμοποιήσουν παρεμβάσεις που αφορούν το περιβάλλον, πρέπει να επιστρέψουν πίσω στην κοινωνία μέσω έργων για την αποκατάσταση του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Να δοθούν στους Δήμους τα στοιχεία από τις δηλώσεις αυθαιρέτων

Ένα άλλο ζήτημα που αναδεικνύει η εφαρμογή των νόμων για τα αυθαίρετα και η δήλωση στο μητρώο του Τεχνικού Επιμελητηρίου προκειμένου να νομιμοποιηθούν, περισσότερων από 78.000.000 τετραγωνικών μέτρων κύριων και βοηθητικών χώρων , είναι να δοθούν τα στοιχεία αυτά στους Δήμους. Έχοντας οι Δήμοι τα στοιχεία αυτά, θα μπορέσουν να επιβάλλουν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων τα ανταποδοτικά τέλη και τον Τ.ΑΠ. που τους αναλογούν.  Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα αφενός να αυξηθούν τα έσοδα των Δήμων, αφετέρου, να εφαρμοστεί μια κοινωνικά δικαιότερη πολιτική ανταποδοτικών τελών. Αφού πλέον όλοι θα πληρώνουν με βάση τα πραγματικά τετραγωνικά μέτρα των ακινήτων τους. Ενώ και οι Δήμοι θα μπορέσουν να μειώσουν στοχευμένα τα ανταποδοτικά τους τέλη είτε οριζόντια, είτε με κοινωνικά κριτήρια, χωρίς να κινδυνεύσουν να καταρρεύσουν τα έσοδά τους.

Είναι υποχρέωση του Κράτους να προχωρήσει άμεσα στην παροχή των στοιχείων αυτών προς το σύνολο των Δήμων, που αποτελεί πάγιο αίτημά μας ως Κ.Ε.Δ.Ε., ώστε να εφαρμοστεί μια κοινωνικά δίκαιη πολιτική ανταποδοτικών τελών.

Το ζήτημα της αξιοποίησης των πόρων του Πράσινου Ταμείου προς όφελος της αποκατάστασης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου και η πρόσβαση των Δήμων στα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου σχετικά με τα δηλωμένα προς νομιμοποίηση ακίνητα, θα αποτελέσουν μέρος του υπομνήματος που θα καταθέσει η Κ.Ε.Δ.Ε. προς τον Πρωθυπουργό τις επόμενες ημέρες, ενόψει της Δ.Ε.Θ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο