Συνέντευξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Αν δεν αλλάξουμε το κράτος δε θα βγούμε από την κρίση –Δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή Ελλάδα χωρίς ισχυρούς δήμους 

Στις προτεραιότητες του Ετήσιου Τακτικού Συνεδρίου της ΚΕΔΕ το οποίο πραγματοποιείται στα Ιωάννινα 30 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου, αναφέρεται στη συνέντευξη του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής ο Πρόεδρος Γ. Πατούλης. 

Στη συνέντευξη, μεταξύ άλλων, υπογραμμίζει ότι «αν δεν αλλάξουμε το Κράτος, δεν θα βγούμε από την κρίση» και προσθέτει πως «δεν μπορεί να υπάρξει δυνατή Ελλάδα χωρίς ισχυρούς δήμους». 

Αφού αναφέρει  πως η ΚΕΔΕ έχει θέσει ψηλά στην ατζέντα της το θέμα της Μεταρρύθμισης στο Κράτος, τονίζει  ότι για την Αυτοδιοίκηση είναι ένα κορυφαίο ζήτημα . «Είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, γιατί συνδέεται άμεσα με το μέλλον της χώρας. Είναι το απαραίτητο βήμα για να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην ανάπτυξη, μετά από οκτώ χρόνια κρίσης που εξελίσσεται σε παρακμή. HΕλλάδα της Δημοκρατικής Διακυβέρνησης χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του Κράτους. Απαιτεί μια Αναδόμηση, ένα νέο μοντέλο Τοπικής Διακυβέρνησης, με Ισχυρή Τοπική Αυτοδιοίκηση και ουσιαστική Αποκέντρωση.  Υπηρετώντας το όραμα αυτό, το μήνυμα του επικείμενου Συνεδρίου μας είναι: “ Αλλάζουμε. Το Κράτος, τις ζωές μας, την Ελλάδα”». 

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισημαίνει ότι:«Δεν μπορεί να υπάρξει μεταρρύθμιση χωρίς χρήματα» και προσθέτει πως για να υπάρξει οικονομική αυτοτέλεια για τους Δήμους θα πρέπει να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές όπως: Φορολογική Αποκέντρωση, Άμεση απόδοση των παρακρατηθέντων της περιόδου 2010-2016, Αποκατάσταση των Κ.Α.Π.,  

Δημιουργία Αναπτυξιακού Προγράμματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πρόσβαση των Δήμων στο ΕΣΠΑ, Μεταφορά ακινήτων του Δημοσίου στους Δήμους και Απόδοση πόρων που αφαιρέθηκαν τα προηγούμενα χρόνια. 
Αναφερόμενος στην εξαγγελία της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού συστήματος στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης και τη θέσπιση της απλής αναλογικής, υπογραμμίζει: «Θέλουμε απλή λογική στη λειτουργία του Κράτους, κι όχι απλή αναλογική στις εκλογές της Αυτοδιοίκησης. Πουθενά στον κόσμο δεν συνιστά μεταρρύθμιση η αλλαγή του εκλογικού συστήματος».

Τέλος στη συνέντευξη αναφέρεται και στην αντιπαράθεσή με την κα Δούρου με αφορμή τις πλημμύρες  στη Δ. Αττική, τονίζοντας ότι: «Έπρεπενα συμπληρωθούν τρία χρόνια θητείας της Ρ. Δούρου και να χαθούν είκοσι ανθρώπινες ζωές, για να αντιληφθεί τελικά ότι απαιτούνται πάνω από 8 χρόνια για να ολοκληρωθούν μεγάλα έργα, σαν αυτά που αφορούν την αντιπλημμυρική προστασία».

 

Σχετικά αρχείαΣυνέντευξη του Προέδρου της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στην Εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Μετάβαση στο περιεχόμενο