Συνάντηση του ΔΣ της ΚΕΔΕ υπό τον Προέδρό της Γ. Πατούλη με το νέο υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση

Print Friendly, PDF & Email

 

Μετά από πρόταση Γ. Πατούλη,  σύσταση κοινής επιτροπής αιρετών και στελεχών υπουργείου για την επίλυση των προβλημάτων στην Αυτοδιοίκηση

 

Γ. Πατούλης: « Η Αυτοδιοίκηση «διψάει» για λύσεις στα σοβαρά προβλήματα που δυσκολεύουν τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες. Περιμένουμε από τον υπουργό να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του. Δεν υπάρχει άλλος χρόνος για χάσιμο»

 

Οι τροποποιήσεις και οι αλλαγές που απαιτούνται στο νομοσχέδιο «Κλεισθένης Ι» προκειμένου να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων καθώς και όλα τα ανοιχτά θέματα θεσμικού και οικονομικού χαρακτήρα που ταλανίζουν την Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης του ΔΣ της ΚΕΔΕ υπό τον Πρόεδρό της Γ. Πατούλη με το νέο υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση.

Στη συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών συμμετείχαν επίσης η υφ. Εσωτερικών Μ. Χρυσοβελώνη και ο Γ. Γραμματέας του υπουργείου Κ. Πουλάκης.

Αποδεκτή η πρόταση Γ. Πατούλη για σύσταση κοινής επιτροπής αιρετών και στελεχών του ΥΠΕΣ

Την ανάγκη επανεκκίνησης ενός εποικοδομητικού διαλόγου με το υπουργείο προκειμένου να αναζητηθούν από κοινού λύσεις για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι, υπογράμμισε στην αρχική του εισήγηση ο κ. Πατούλης. Σε αυτό το πλαίσιο πρότεινε τη συγκρότηση κοινής επιτροπής με τη συμμετοχή αιρετών και εκπροσώπων του υπουργείου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού, πρόταση που έγινε δεκτή από τον υπουργό.

Ειδικότερα, διατύπωσε το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για αποκέντρωση του συγκεντρωτικού κράτους με μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων προς την Αυτοδιοίκηση Α΄ Βαθμού προκειμένου, όπως ανέφερε, να εφαρμοστεί η έννοια της μητροπολιτικής διακυβέρνησης και να μπουν οι τοπικές κοινωνίες σε τροχιά ανάπτυξης.

Έμφαση έδωσε στα ζήτημα της υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης κυρίως των μικρών ορεινών και νησιωτικών Δήμων. Σε αυτό το σημείο τόνισε ότι η Αυτοδιοίκηση είναι «αφυδατωμένη» από προσωπικό, γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στη λειτουργία νευραλγικών δομών.

Επιπλέον αναφέρθηκε στο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο  πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία η άμεση τακτοποίησή τους.

Παράλληλα αναφέρθηκε στο σοβαρό ζήτημα της έλλειψης νέων βρεφονηπιακών σταθμών. Ειδικότερα ανέφερε χαρακτηριστικά: « Οι Δήμοι έχουν ώριμες μελέτες για νέες δομές αλλά οι Περιφέρειες δεν τις χρηματοδοτούν, με συνέπεια να μένουν εκτός βρεφονηπιακών σταθμών πολλά παιδιά, κάτι που είναι απαράδεκτο».

Ο κ. Πατούλης έθεσε κατά τη συζήτηση και τα σοβαρά προβλήματα που έχει προκαλέσει στους πολίτες το «πάγωμα» σημαντικών έργων εξαιτίας διατάξεων του ν. 4412/2016 του υπ. Υποδομών, σημειώνοντας ότι απαιτούνται άμεσα τροποποιήσεις για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι Δήμοι.

Από την πλευρά του ο κ. Χαρίτσης δεσμεύθηκε για τη χρηματοδότηση νέων δομών βρεφονηπιακών σταθμών μέσω των προγραμμάτων «ΦιλόΔημος» ενώ προανήγγειλε την προκήρυξη διαγωνισμού για τη πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού,  118 σε αριθμό,  σε απομακρυσμένους ορεινούς και νησιωτικούς Δήμους. Σε αυτό το σημείο ζήτησε από τους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης Α΄βαθμού να ενημερώσουν άμεσα το υπουργείο για τις ανάγκες που υπάρχουν σε προσωπικό.

Παράλληλα ενημέρωσε τον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ ότι είναι σε εξέλιξη η διαδικασία πρόσληψης 8.500 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των Δήμων και επισήμανε τη βούληση του να δρομολογηθούν δράσεις για την πάταξη της γραφειοκρατίας.

 

Γ. Πατούλης: Δώστε πόρους και αρμοδιότητες στους Δήμους

 

Σε ότι αφορά το ζήτημα της υποχρηματοδότησης των Δήμων ο κ. Πατούλης εστίασε:

-Στη μη απόδοση των πόρων του Πράσινου Ταμείου στους Δήμους για υποδομές και έργα αποκατάστασης του περιβαλλοντικού ισοζυγίου. Ο κ. Πατούλης επανέλαβε το πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ να αυξηθεί από 2,5 στο 7,5% το ποσοστό των πόρων που προορίζονται για τη χρηματοδότηση έργων των Δήμων, επισημαίνοντας ότι αυτά τα χρήματα πρέπει να πηγαίνουν στους πολίτες και όχι στα ταμεία της κεντρικής κυβέρνησης.  

-Στη μη απόδοση στην Αυτοδιοίκηση της νέας γενιάς παρακρατηθέντων πόρων, επισημαίνοντας ότι και το 2018 δεν προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό τα 214 εκ. ευρώ, ως η πρώτη δόση των παρακρατηθέντων

-Στη μείωση των ΚΑΠ κατά 60% από το 2009 μέχρι το 2018,υπογραμμίζοντας πως βασική διεκδίκηση της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού είναι σταδιακά να φτάσει το ποσοστό της χρηματοδότησης της στο 8% του ΑΕΠ

-Στον περιορισμό των πόρων της ΣΑΤΑ από 1.107 εκ. ευρώ το 2009 σε 180 εκ. ευρώ το 2018, γεγονός που, όπως ανέφερε, πάγωσε τις τοπικές επενδύσεις

  

«Απαιτείται η διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων»

 

Σε ότι αφορά τις αλλαγές που απαιτούνται στο νόμο Κλεισθένη ο κ. Πατούλης εστίασε στα εξής ζητήματα:

– Στη διασφάλιση της κυβερνησιμότητας των Δήμων μετά την εφαρμογή της απλής αναλογικής στο σύστημα εκλογής, επαναδιατυπώνοντας το αίτημα της ΚΕΔΕ καθιέρωσης πλαφόν 3% για την είσοδο κάποιου συνδυασμού σε δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο.

-Στην επαναφορά των Κοινοτήτων, υπογραμμίζοντας ότι καθιερώνεται ένας επιπλέον βαθμός Αυτοδιοίκησης, κάτι που απαγορεύεται από το Σύνταγμα.

-Στην ανάγκη διατήρησης του προληπτικού ελέγχου στους Δήμους, τονίζοντας πως η κατάργησή του θα δημιουργήσει μείζονα προβλήματα και σημειώνοντας πως απαιτείται η θεσμοθέτηση ενιαίου εσωτερικού ελεγκτικού μηχανισμού στους Δήμους που θα διασφαλίσει τη νομιμότητα και τη διαφάνεια των αποφάσεων των οργάνων της Διοίκησης.

Σε ότι αφορά τη διάταξη που προβλέπει την έκπτωση αιρετού από το αξίωμα του, επαναδιατύπωσε το αίτημα της ΚΕΔΕ να ισχύει το μέτρο της αργίας μόνο στην περίπτωση της έκδοσης καταδικαστικής οριστικής πρωτόδικης απόφασης.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ τόνισε ότι η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα.

Όπως υπογράμμισε  στόχος είναι να βρεθούν λύσεις για όλες τις παθογένειες που υπάρχουν στον χώρο της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού με έμφαση τις δυσλειτουργίες που έχουν προκαλέσει οι διατάξεις του νόμου Κλεισθένη, ο οποίος, όπως ανέφερε, αντί να ενισχύει την τοπική διακυβέρνηση προωθεί την ετεροδιοίκηση. «Θα περιμένουμε να γίνουν πράξεις οι δεσμεύσεις του υπουργού γιατί η Αυτοδιοίκηση δεν έχει το παραμικρό περιθώριο να χάσει άλλο χρόνο» τόνισε.

 

Σχετικά αρχείαΣυνάντηση του ΔΣ της ΚΕΔΕ υπό τον Προέδρό της Γ. Πατούλη με το νέο υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση_1


Συνάντηση του ΔΣ της ΚΕΔΕ υπό τον Προέδρό της Γ. Πατούλη με το νέο υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση_2


Συνάντηση του ΔΣ της ΚΕΔΕ υπό τον Προέδρό της Γ. Πατούλη με το νέο υπουργό Εσωτερικών Αλ. Χαρίτση_3

Μετάβαση στο περιεχόμενο