Συνάντηση του Δημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ν. Αγγελάρα

Print Friendly, PDF & Email

Η Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού είναι υπέρ της διαφάνειας και των θεσμικά κατοχυρωμένων ελέγχων στις αποφάσεις της Διοίκησης των Δήμων,  αλλά απαιτεί μεγαλύτερη ταχύτητα από πλευράς ελεγκτικών αρχών.

 

Θέματα που αφορούν στον προληπτικό έλεγχο δαπανών, που διενεργούν οι Υπηρεσίες Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης με τον  Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαο Αγγελάρα.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα και οι δύο Πρόεδροι  συμφώνησαν να υπάρξει συνεργασία σε μια σειρά από θέματα, όπως η ομοιόμορφη κατά το δυνατόν αντιμετώπιση ζητημάτων κατά τη διενέργεια του προληπτικού ελέγχου δαπανών από τους Επιτρόπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η διοργάνωση ημερίδας πάνω σε θέματα Προληπτικού και Κατασταλτικού ελέγχου δαπανών των δήμων και των νομικών προσώπων καθώς και η μείωση του ορίου υπαγωγής στον προσυμβατικό έλεγχο των συμβάσεων των δήμων.

Ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. δήλωσε ότι  ο Συνταγματικά κατοχυρωμένος ρόλος του Ανώτατου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου της χώρας, σχετικά με τον έλεγχο των δαπανών των δήμων, θεωρείται αδιαμφισβήτητος. Παράλληλα  ο Γιώργος Πατούλης,  σημείωσε ότι «η Κ.Ε.Δ.Ε. επιθυμεί τη διαφάνεια σε ό,τι αφορά στα έσοδα και τις δαπάνες των δήμων και θεωρεί επιβεβλημένο τον προληπτικό, κατασταλτικό και προσυμβατικό έλεγχο που διενεργεί  το Ελεγκτικό Συνέδριο. Ο έλεγχος αυτός καθιστά αποτελεσματικότερο το έργο και την αποστολή των Δήμων ».

Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. ζήτησε να υπάρξουν οι αναγκαίες παρεμβάσεις προκειμένου να υλοποιούνται ταχύτερα οι έλεγχοι, ενώ επισήμανε ότι συχνά παρατηρείται το φαινόμενο οι Επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου για ίδιες περιπτώσεις δαπανών να έχουν διαφορετική θεώρηση.

Ο Πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Νικόλαος Αγγελάρας ανέφερε ότι έχουν ληφθεί άμεσα αποτελεσματικότερα έργα συντονισμού του έργου των Επιτρόπων, ενώ η προτεινόμενη μείωση του ορίου υπαγωγής στον προσυμβατικό έλεγχο των συμβάσεων των δήμων κινείται στη σωστή κατεύθυνση.

Οι δύο Πρόεδροι συμφώνησαν στη διενέργεια πανελλήνιας ημερίδας στην οποία δήμαρχοι και στελέχη των Οικονομικών υπηρεσιών των δήμων θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από εκπροσώπους του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε θέματα προληπτικού, κατασταλτικού και προσυμβατικού ελέγχου.

Τέλος, συμφωνήθηκε να εκδοθεί από την Κ.Ε.Δ.Ε.  ένας έντυπος οδηγός νομολογίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ο οποίος θα διανεμηθεί στους  δήμους και θα περιέχει χρήσιμες πληροφορίες για αποφάσεις Ολομελείας και Τμημάτων και Πράξεις Κλιμακίων και Τμημάτων του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αφορούν στους δήμους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Α’ Αντιπρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. και δήμαρχος Πύλου –Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης, ο Νομικός Σύμβουλος της Κ.Ε.Δ.Ε. Πάνος Ζυγούρης και η Γεωργία Μαραγκού Σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

 

Σχετικά αρχείαΣτιγμιότυπο 1 από τη συνάντηση του Δημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ν. Αγγελάρα.


Στιγμιότυπο 2 από τη συνάντηση του Δημάρχου Αμαρουσίου, Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Γ. Πατούλη με τον Πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ. Ν. Αγγελάρα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο