Συνάντηση Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη με την Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Άννα Λιγωμένου

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Καθοριστικός ο ρόλος των ελέγχων για τη διαφάνεια και την σωστή λειτουργία της Αυτοδιοίκησης, αρκεί να έχουν προληπτικό και όχι κατασταλτικό χαρακτήρα

 

Θέματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης με την Αντιπρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κα Άννα Λιγωμένου.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε λίγες ημέρες μετά την διεξαγωγή του Συνεδρίου, που διοργάνωσε η Γενική Επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης, με τη συνδρομή της Εισαγγελίας Αρείου Πάγου με θέμα: «Εισαγγελικές παραγγελίες και Ελεγκτικά Σώματα. Ο Δημόσιος Έλεγχος και ο ρόλος του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης στην καταπολέμηση της διαφθοράς».

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου η κα Άννα Λιγωμένου, ως Αντιπρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πραγματοποίησε μια περιεκτική ομιλία και με τεκμηριωμένο τρόπο αναφέρθηκε σε μια σειρά από ζητήματα που απασχολούν τους δήμους και τους αιρετούς της Τ.Α.

Στη συνάντηση αυτή, αναδείχθηκε, μεταξύ των άλλων θεμάτων, η ανάγκη συνέχισης του προληπτικού ελέγχου, η νομική κατοχύρωση μη αμφισβήτησης των αποφάσεων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ως αποκλειστικά αρμοδίου Δικαστηρίου ελέγχου των δαπανών των δήμων, από άλλους ελεγκτικούς μηχανισμούς καθώς και η προστασία των αιρετών από την αθρόα δημοσιοποίηση των εκθέσεων ελέγχου στα μέσα μαζικής ενημέρωσης κατά παράβαση του νόμου περί προστασίας προσωπικών δεδομένων με αποτέλεσμα να διαπομπεύονται και να υφίσταται φθορά εν γένει η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οι δύο πλευρές δεσμεύθηκαν για τη συνέχιση της άριστης συνεργασίας και της από κοινού προσπάθειας για την θεσμική κατοχύρωση θέσεων, που θα ευνοούν και θα διευκολύνουν το έργο των τοπικών αρχών, με στόχο και γνώμονα πάντα την ευημερία των πολιτών και της χώρας. 

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ εξήρε το έργο της Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου, από όλες τις μέχρι σήμερα θέσεις ευθύνης που έχει υπηρετήσει.

Η βαθειά γνώση και εμπειρία της Αντιπροέδρου επί των θεμάτων που απασχολούν τους δήμους, αντικατοπτρίζεται και στην μελέτη της ιδίας, με θέμα «Η ευημερία των δημοτών – Οδηγός και κινητήρια δύναμη στη λειτουργία και δράση των δήμων».

Τα βασικά σημεία της συγκεκριμένης μελέτης παρουσιάσθηκαν σε ειδική εκδήλωση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η οποία  πραγματοποιήθηκε σε συνδιοργάνωση με την ΚΕΔΕ τον περασμένο Μάιο και η οποία, με πρωτοβουλία του Προέδρου Γ. Πατούλη θα κοινοποιηθεί σε όλους τους δημάρχους της χώρας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο