Συμμετοχή του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ στο Διεθνές Συνέδριο Υγιών Πόλεων στην Ιρλανδία

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: «Δεσμευόμαστε να εφαρμόσουμε τις στρατηγικές προτεραιότητες του Π. Ο. Υ για την προαγωγή υγείας των πολιτών»

Στις 1-4 Οκτωβρίου,  πραγματοποιήθηκε στο Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, το Διεθνές Συνέδριο Υγιών Πόλεων του ΠΟΥ, με τίτλο: « Αλλάζοντας τις Πόλεις αλλάζουμε τον κόσμο», συγκεντρώνοντας περισσότερους από 500 αντιπροσώπους από 60 χώρες και πάνω από 200 πόλεις.

Το συνέδριο που πραγματοποιείται κάθε πέντε χρόνια, ακολουθώντας τις πενταετείς φάσεις του Προγράμματος Υγιείς Πόλεις,  φέτος είχε ιδιαίτερη σημασία μια και γιορτάζε τα 30 χρόνια λειτουργίας των Yγιών Πόλεων ως παγκόσμιο κίνημα και καθόριζε τους στόχους και την πολιτική για το μέλλον.

Ο πρόεδρος του ΕΔΔΥΠΠΥ & της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης, Δήμαρχος Αμαρουσίου δήλωσε: «Το Δίκτυό μας με ενεργή παρουσία συμμετείχε στις εργασίες του Διεθνούς Συνεδρίου με αντιπροσωπεία εκπροσώπων Δήμων-μελών του, οι οποίοι παρουσίασαν καλές πρακτικές. Η πολυετής πορεία του Δικτύου μέσα από τη στενή συνεργασία με τον Π.Ο.Υ έχει ήδη επιδείξει σπουδαία αποτελέσματα τα οποία αποτυπώνονται στην ευημερία των πόλεων και των ανθρώπων αλλά και του πλανήτη γενικότερα. Δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και στην επόμενη πενταετία με προγραμματισμό, νέους στόχους για υγιέστερες κοινωνίες».

Στη διάρκεια του Συνεδρίου, έλαβαν χώρα απολογισμός, αξιολόγηση, οραματισμός, προγραμματισμός, αποφάσεις για την νέα μεθοδολογία και τους νέους στόχους και συζητήσεις για μια εξίσου επιτυχημένη συνέχεια στο μέλλον προς όφελος των πολιτών της Ευρώπης, προς κοινωνίες υγιέστερες και καλύτερες, προς ένα τρόπο διακυβέρνησης περισσότερο δημοκρατικό και συμμετοχικό!

Το Συνέδριο ξεκίνησε με την Συνάντηση Εργασίας των μελών του Ευρωπαϊκού Δικτύου Υγιών Πόλεων, τόσο των Εθνικών Συντονιστών των Εθνικών Δικτύων όσο και των Συντονιστών και των Πολιτικών εκπροσώπων των πόλεων. Στην Συνάντηση Εργασίας, συζητήθηκαν τα κριτήρια, οι όροι και οι προϋποθέσεις για την ερχόμενη πενταετία, (2019-2024), καθώς και  οι νέοι πολιτικοί άξονες της εργασίας των Υγιών Πόλεων.
Άνθρωποι, Τόπος, Συμμετοχή, Ευημερία, Πλανήτης, Ειρήνη καθώς και ο συνδυασμός τους με τους 17 Στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε Συνάντηση Εργασίας όλων των Εθνικών Συντονιστών των κρατών της Ευρωπαϊκής Περιφέρειας, οι οποίοι συζήτησαν θέματα που αφορούν ειδικά την εξέλιξη και πορεία του προγράμματος στα κράτη μέλη, την επόμενη πενταετία, καθώς και σχετικά με τις εκλογικές διαδικασίες για την ανάδειξη νέας Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ., που θα ακολουθούσε. Στην Συνάντηση προήδρευσε η κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου, ως Πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής του Π.Ο.Υ Συντονίστρια του Προγράμματος στο Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων.

Ακολούθησε η επίσημη έναρξη και οι εργασίες του Συνεδρίου, το οποίο κατέληξε

 • Στη Χάρτα του Μπέλφαστ για τις Υγιείς Πόλεις. Η Χάρτα είναι ο βασικός οδηγός για την φάση VII της δράσης για το δίκτυο, την χρονική περίοδο 2019-2024. Βασίζεται στο πολιτικό όραμα και το πλαίσιο που θεσπίστηκε στην Σύνοδο των Δημάρχων στην Κοπεγχάγη  που εγκρίθηκε νωρίτερα αυτό το έτος, τον Φεβρουάριο του 2018. Η Χάρτα αποτελεί πολιτική δέσμευση των Δημάρχων και υποστηρίζει έντονα την επένδυση στις πόλεις και το ανθρώπινο κεφάλαιο τους, καθώς και τη δέσμευση να εργαστούν για την επίτευξη καθορισμένων στρατηγικών στόχων.
 • Το Δίκτυο δεσμεύθηκε να προάγει την υγεία και την ευημερία και να μειώνει τις ανισότητες και να οδηγεί σε τοπικό, εθνικό και παγκόσμιο παράδειγμα, ξεκινώντας από τις δημοτικές διοικήσεις. Επιπλέον, στη φάση VII, οι πόλεις και τα εθνικά δίκτυα δεσμεύονται να υποστηρίξουν την εφαρμογή των στρατηγικών προτεραιοτήτων του ΠΟΥ, όπως η συνέχιση της καθολικής κάλυψης της υγείας και των στόχων του 13ου Γενικού Προγράμματος Εργασίας του ΠΟΥ.
 • Στην εκλογή νέων μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής για τα Εθνικά Δίκτυα και τις Πόλεις. Στην επιτροπή επανεξελέγη η Συντονίστρια του Προγράμματος στο Ελληνικό Δίκτυ, κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου.

Το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο διαδραμάτισε ιδιαίτερα ενεργό μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου, τόσο στις συναντήσεις εργασίας, όσο και στις παρουσιάσεις καλών πρακτικών είτε προφορικά είτε μέσω πόστερ, αποσπώντας καλές κριτικές από τους Συνέδρους.

Από ελληνικής πλευρά μετείχαν.

 • Τα μέλη του ΔΣ. Ιωάννης Λαδόπουλος και Νίκος Παντελιάς από τους Δήμους Χαλανδρίου και Αγίων Αναργύρων – Καματερού αντίστοιχα,
 • Η Συντονίστρια κ. Νταίζη Παπαθανασοπούλου και

από τους Δήμους μέλη:

 • Άρης Καραχάλιος, Δήμαρχος Φαρσάλων,
 • Κυριακή Παναγιωτοπούλου, Πρόεδρος ΔΗ.Κ.Ε.ΦΑ και Πολιτική εκπρόσωπος του Δήμου Φαρσάλων στο ΕΔΔΥΠΥ, η οποία παρουσίασε την εργασία «Στρατηγικός σχεδιασμός και ενσωμάτωση των Ρομά στο Δήμο Φαρσάλων»
 • Αγγελική Οικονομοπούλου, Δντρια Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Αγίων Αναργυρων Καματερού , η οποία παρουσίασε την εργασία  “Ενδυναμώνοντας τους πολίτες μεσα από ολιστικές, βιωματικές προσεγγίσεις. Το παράδειγμα του Δήμου Δήμου Αγίων Αναργυρων Καματερού»
 • Αναστασία Κεντεποζίδου, Προϊσταμένη Κοινωνικής Προστασίας, συντόνισε  ως  Πρόεδρος τη θεματική ενότητα  «Ιστορίες Υγιών Πόλεων»
 • Ευαγγελία Τσαπατσάρη, Κοινωνιολόγος MSc – Σύμβουλος Ψυχικής Υγείας, Προϊσταμένη τμ .Κοινωνικής Πολιτικής & Προαγωγής της Δημόσιας Υγείας Δήμου Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας, Μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου του ΕΔΔΥΠΠΥ, Πρόεδρος Συλλόγου Ελλήνων Κοινωνιολόγων
 • Ευανθία Ευαγγέλου, Κοινωνική Λειτουργός, Αναπληρώτρια Συντονίστρια Προγράμματος Υγιείς Πόλεις

 

Σχετικά αρχείαΣυμμετοχή του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ στο Διεθνές Συνέδριο Υγιών Πόλεων στην Ιρλανδία_1


Συμμετοχή του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ στο Διεθνές Συνέδριο Υγιών Πόλεων στην Ιρλανδία_2

Μετάβαση στο περιεχόμενο