Στο Προσυνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. στο Βόλο, συζητείται η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης από την Αυτοδιοίκηση

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης, Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε. : Η αυτοδιοίκηση Α’ βαθμού πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο στην αντιμετώπιση της φτώχειας

Οι θέσεις της Αυτοδιοίκησης για θέματα απασχόλησης και κοινωνικής οικονομίας, καθώς και για τα ζητήματα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας αλλά και τα τοπικά προβλήματα που απασχολούν τους δήμους στις περιφέρειες Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας, συζητούνται στην προσυνεδριακή εκδήλωση διαλόγου που πραγματοποιείται σήμερα από το πρωί στο Βόλο, ενόψει του επικείμενου τακτικού συνεδρίου της ΚΕΔΕ , στις αρχές του ερχόμενου Μαΐου.

 

  • Η τοποθέτηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε. για την αντιμετώπιση της φτώχειας

Κατά τη διάρκεια της πρώτης ενότητας του Προσυνεδριακού Διαλόγου Αιρετών Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού, ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση α΄ βαθμού δικαιωματικά μπορεί και πρέπει να έχει τον πρώτο ρόλο στην αντιμετώπιση της φτώχειας. 

Επισήμανε ότι «Οι Δήμοι γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τις τοπικές ιδιαιτερότητες, έχουν τις δομές, το προσωπικό και την εμπειρία να ανταποκριθούν στο δύσκολο αυτό εγχείρημα», διευκρινίζοντας πως «το ζητούμενο δεν είναι το ποιος θα διαχειρισθεί τα χρήματα του επισιτιστικού προγράμματος για την καταπολέμηση της φτώχειας. Αλλά το πως αυτά τα χρήματα θα φτάσουν όσο το δυνατόν συντομότερα, στους συνανθρώπους μας που έχουν πραγματικά ανάγκη».

Διατυπώνοντας τη βούληση των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ να είναι αυτοί που θα διαχειριστούν τα προγράμματα καταπολέμησης της φτώχειας που χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, εξήγησε πως οι δήμοι είναι εκείνοι που διαθέτουν «τις δομές, το προσωπικό , την γνώση των τοπικών αναγκών και την εμπειρία ώστε τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν άμεσα κι αποτελεσματικά, κι όχι να χαθούν σε άσκοπες γραφειοκρατικές διαδικασίες».

Ξεκαθάρισε πως «ως ΚΕΔΕ δηλώνουμε κατηγορηματικά πως δεν επιθυμούμε πόλωση στις σχέσεις μεταξύ Δήμων και Περιφερειών», επισημαίνοντας ωστόσο πως «δυστυχώς στην Περιφέρεια Αττικής, δεν έχουν δει με καλό μάτι την βούλησή των Δήμων να μην επιτρέψουν σε κανέναν να  αμφισβητήσει το δικαίωμα και τη δυνατότητα της Αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού,  να διαχειρίζεται αυτόνομα και με διαφάνεια τα κονδύλια που αφορούν έργα και δράσεις προς όφελος των τοπικών κοινωνιών».

 «Η σημερινή Διοίκηση της ΚΕΔΕ επενδύει πολλά στην ενότητα και τη συνεργασία όλων των Δήμων της χώρας, χωρίς εξαιρέσεις, χωρίς αποκλεισμούς. Επενδύουμε πραγματικά σε ένα διαφορετικό μοντέλο λειτουργίας της ΚΕΔΕ, που θα αναδεικνύει τα ζητήματα όχι μόνον σε τοπικό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο» σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.

Παράλληλα ο Γ. Πατούλης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΚΕΔΕ να καταθέσει στη βουλή θέσεις στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση, τονίζοντας τον κεντρικό ρόλο που πρέπει να έχει η τοπική αυτοδιοίκηση α’ βαθμού στην αντιμετώπιση της φτώχειας, επισημαίνοντας την ανάγκη αύξησης της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών που θα δημιουργηθούν , προτείνοντας τον περιορισμό των ελεγκτικών μηχανισμών σε έναν ενιαίο φορέα,  και ζητώντας την επέκταση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε όλους τους ΟΤΑ α’ βαθμού».

Οι τοποθετήσεις των άλλων ομιλητών

Πριν την τοποθέτηση του Προέδρου της Κ.Ε.Δ.Ε., προηγήθηκε ο χαιρετισμός του Δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου, ο οποίος ανοίγοντας τις εργασίες του προσυνεδρίου κι αναφερόμενος στα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σημείωσε ότι παρά τους  μειωμένους πόρους και μέσα η κοινωνική ευθύνη της Αυτοδιοίκησης είναι μεγάλη και πρέπει να ανταποκριθεί. Επίσης  χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τον Καλλικράτη.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας Λουκάς Υπερήφανος, δήμαρχος Ορχομενού, αναφέρθηκε στη σημασία που έχει σήμερα η ενότητα στην Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να πετύχει την υλοποίηση των αιτημάτων της, λέγοντας χαρακτηριστικά «μην πιστέψετε κανένα κόμμα, πιστέψτε στο κόμμα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ Θεσσαλίας Γιώργος Κωτσός, δήμαρχος Μουζακίου αναφερόμενος  στις συνέπειες της πολύπλευρης  κρίσης που έχει πλήξει την κοινωνία σημείωσε πως η Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσω των κοινωνικών δομών βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, χωρίς ιδιαίτερη στήριξη από την πολιτεία. Σε ότι αφορά στην ανεργία ο κ. Κωτσός υπογράμμισε πως πρέπει να μεγιστοποιηθούν οι θέσεις απασχόλησης αξιοποιώντας στο έπακρο τις δυνατότητες του ΕΣΠΑ σε συνεργασία με τα αρμόδια υπουργεία, κάτι που το έχουν δρομολογήσει ήδη οι δήμοι στη Θεσσαλία, κυρίως μέσω κοινοπρακτικών σχημάτων.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός σημείωσε πως ήρθε ο καιρός για δημιουργική ανατροπή, αξιοποιώντας το θεσμό της Αυτοδιοίκησης, δείχνοντας αποτελεσματικότητα και λειτουργώντας σωστά με όσα μέσα διαθέτει.

«Είναι δύσκολα τα πράγματα και έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες και πρέπει να σταματήσουμε να λαϊκίζουμε και να ρίχνουμε την ευθύνη αλλού» ανέφερε ο κ. Αγοραστός και υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη για τη δημιουργία ενός κινήματος της αλήθειας, της δημιουργίας και χρήσιμο για τον πολίτη.

«Διεκδικούμε τα καλύτερα για την Αυτοδιοίκηση, σημείωσε, και όχι ο ένας από τον άλλον». Αναφερόμενος δε στο επισιτιστικό πρόγραμμα είπε χαρακτηριστικά πως «δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι επικεφαλής, με ενδιαφέρει να φτάσει στον πολίτη, να επωφεληθεί με αξιοπρέπεια» αλλά και ότι «δεν είναι δουλειά μας να δίνουμε φαγητό, αλλά θέσεις εργασίας».

Τέλος υπογράμμισε πως η Αυτοδιοίκηση είναι για την Αυτοδιοίκηση δεν είναι σκαλοπάτι για αλλού».

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης με μήνυμά του προς το συνέδριο τόνισε πως «σε αυτή τη δύσκολη για τη χώρα αλλά και για την Τοπική Αυτοδιοίκηση οικονομική συγκυρία, οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να βγουν μπροστά και να δώσουν λύσεις. Να δώσουμε λύσεις στις κοινωνίες μας που δοκιμάζονται, στους νέους που προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους, στους οικογενειάρχες που παλεύουν να τα βγάλουν πέρα».

Ενώ αναφερόμενος  ο κ. Μπακογιάννης στους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης σημείωσε την ανάγκη συνεργασίας. «Η καθημερινότητα που αναγκαζόμαστε να διαχειριστούμε και τα κοινά προβλήματα ενός ασταθούς πολιτικού και οικονομικού περιβάλλοντος απαιτούν μία ενιαία αντιμετώπιση. Απαιτούν συνεργασία. Συνεργασία μεταξύ σας, συνεργασία μεταξύ μας. Ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά. Έχουν ούτως ή άλλως και οι δύο καταθέσει τα διαπιστευτήριά τους, αποδεικνύοντας ότι κόντρα στον καιρό, μπορούν να πάνε τις κοινωνίες τους μπροστά».

 

Σχετικά αρχείαΦωτογραφία (1)


Φωτογραφία (2)


Φωτογραφία (3)


Φωτογραφία (4)


Φωτογραφία (5)

Μετάβαση στο περιεχόμενο