Στο κεντρικό ΚΑΠΗ γιορτάστηκε φέτος η Παγκόσμια ημέρα της Γυναίκας

Print Friendly, PDF & Email
Με μεγάλη επιτυχία και τη συμμετοχή πολλών γυναικών γιορτάστηκε φέτος από το Δήμο Αμαρουσίου η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, σε ειδική εκδήλωση που οργάνωσε το ΚΑΠΗ Αμαρουσίου και πραγματοποιήθηκε στις 8 Μαρτίου 2007, στην κατάμεστη αίθουσα του Κεντρικού ΚΑΠΗ Αμαρουσίου (επί της οδού Περικλέους), παρουσία του δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη, του Προέδρου του ΚΑΠΗ κ. Δημητρίου Καμπούκου και της Αντιπροέδρου κ. Βίκυς Λαδά.
Σύντομο χαιρετισμό για τον καθοριστικό ρόλο της γυναίκας  στη σημερινή εποχή απηύθυναν ο δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης και ο Πρόεδρος του ΚΑΠΗ κ. Δημήτριος Καμπούκος.
Το πόσο μεγάλη σημασία δίνει ο νέος δήμαρχος Αμαρουσίου στο ρόλο των γυναικών αποδεικνύεται έμπρακτα και από το γεγονός ότι για πρώτη φορά στο Δήμο Αμαρουσίου Πρόεδρος και Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου είναι γυναίκες.

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης ήταν η σύζυγος του δημάρχου Αμαρουσίου κ. Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη, η οποία μίλησε για τη θέση της γυναίκας διαχρονικά καθώς και για τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η χειραφέτηση της γυναίκας και η ισότητα των δύο φύλων.

Η κ. Πατούλη τόνισε μεταξύ άλλων:
‘Θα μπορούσαμε αβίαστα να συμπεράνουμε ότι ο αγώνας για την εξύψωση της γυναίκας δεν θα πρέπει να οδηγήσει στο όνομα μιας αρρωστημένης απελευθέρωσης, στον αντίποδα δηλαδή , στον εκφυλισμό της γυναικείας φύσης που θα συμβάλλει σε μια νέα εξάρτηση ή υποβάθμιση.
Η ισοτιμία των δυο φύλων, προϋποθέτει την αμοιβαία αναγνώριση της ιερότητας των δυο φύλων.
«Η ζωή δεν είναι ένα βουνό, στη κορυφή του οποίου θα ανέβουν από τη μια μεριά οι άντρες και από την άλλη οι γυναίκες, αλλά και οι δυο μαζί θα ξεκινήσουν και θα φτάσουν συγχρόνως για να απολαύσουν τη συντροφιά τους επάνω στην κορυφή» (Ευδοκίμωφ).
Έτσι λοιπόν ο αγώνας εξύψωσης της γυναίκας, πρέπει να συνίσταται στα ακόλουθα:

1ον. Στην αλλαγή της νοοτροπίας του συνόλου των ανθρώπων, αντρών και γυναικών. Ο άντρας πρέπει να απελευθερωθεί από τη ‘σιδερένια’ μάσκα της αρρενωπότητας και από το μοντέλο της αντρικής κυριαρχίας που απαιτεί από αυτόν το να καταπιέζει και να μην εκφράζει τα συναισθήματά του. Τα δύο φύλα πρέπει να είναι συνοδοιπόροι σε μια κοινή προσπάθεια, που θα αρχίζει από τον τρόπο διαπαιδαγώγησης των παιδιών, την κατανομή εργασίας στο σπίτι αλλά και την παροχή ίσων δυνατοτήτων μόρφωσης και εξέλιξης σε αγόρια και κορίτσια.

2ον. Στην αλλαγή της νομοθεσίας και την κατάργηση απάνθρωπων θεσμών, όπως π.χ. η προίκα.

3ον. Στη συμμετοχή της στην παραγωγική διαδικασία, ώστε η γυναίκα να εξασφαλίσει την οικονομική της αυτοτέλεια.

Τελικά η ισότητα δεν αφορά μόνο τον άντρα και την γυναίκα αλλά έχει άμεση σχέση με τον σεβασμό της ελευθερίας του ατόμου και με την πραγμάτωση της Δημοκρατίας.
Σέβομαι τη γυναίκα σημαίνει ΣΕΒΟΜΑΙ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.

Η γυναίκα ήταν είναι και θα είναι , ένα σύμβολο αγάπης, ομορφιάς, στοργής, κατανόησης, εγκαρτέρησης, τρυφερότητας.
Από τη φύση της είναι πλασμένη για τη μητρότητα, τη συντροφικότητα, τη δεκτικότητα αλλά παράλληλα είναι προικισμένη με απίστευτη δύναμη και αντοχή.
Είναι η συγχώρεση και η συμφιλίωση απέναντι στις αντιπαλότητες και τα μίση.
Κάθε γυναίκα συμβολίζει μια Ασπασία, μια Θεοδώρα , μια Ιωσηφίνα, μια Ελένη και μια Πηνελόπη του Ομήρου,  μια Μαργαρίτα του Φάουστ, μια αθάνατη αγαπημένη που σφράγισε πολιτισμούς.
Είναι όχι μόνο η έμπνευση για τη δημιουργία της ζωής αλλά και η πηγή ζωής.

Είναι η ίδια η Ζωή».

Μετάβαση στο περιεχόμενο