Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: Η ισχυροποίηση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής των χωρών μελών

 

«Το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη» αποτελεί το κεντρικό θέμα του Ευρωπαϊκού συνεδρίου που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στο Μουσείο Ακρόπολης.

Το συνέδριο οργανώνει η Προεδρία της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής επιτροπής (ΕΟΚΕ) με στόχο μια ανοιχτή συζήτηση και ευαισθητοποίηση γύρω από τις επιλογές και τις προκλήσεις που συνοδεύουν το εγχείρημα μιας πραγματικά ολοκληρωμένης και δημοκρατικής Ευρωπαϊκής Ένωσης.  

Την ΚΕΔΕ εκπροσώπησε ο Πρόεδρός της Γ. Πατούλης ο οποίος σε παρέμβαση του υπογράμμισε ότι «η ισχυροποίηση της Δημοκρατίας στην Ευρώπη μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής».

Επιπλέον ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ επισήμανε την ανάγκη ανάδειξης των ευρωπαϊκών ιδεωδών όπως είναι η ισότητα, η ισονομία και αλληλεγγύη με στόχο, όπως ανέφερε,  να ισχυροποιηθεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. 

Στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης συμπλήρωσε: «Είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η διασφάλιση ισχυρής και αποτελεσματικής πολιτικής στην Ευρώπη. Προς την κατεύθυνση αυτή ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης είναι ανάγκη να ενώσει τις δυνάμεις της σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, για να αναδειχθεί η σημασία της Δημοκρατίας στη πράξη. Η Αυτοδιοίκηση μπορεί να καταστεί μια από τις κινητήριες δυνάμεις για την ανασυγκρότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, από τη βάση προς την κορυφή. Η Ελλάδα χρειάζεται να κάνει ουσιαστικά βήματα προς αυτό τη κατεύθυνση προκειμένου και η Ελληνική Τοπική Αυτοδιοίκηση να μπορέσει να λειτουργήσει με βάση την αρχή της εγγύτητας, κάτι το οποίο συμβαίνει εδώ και χρόνια στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες».

Κατά την έναρξη του συνεδρίου ο Πρόεδρος της Ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γ. Βερνίκος, βράβευσε τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γ.  Ντάση.

Στους ομιλητές συμπεριλαμβάνονται σημαντικές προσωπικότητες από την ευρωπαϊκή πολιτική ζωή, την ελληνική κυβέρνηση, τους ευρωπαϊκούς φορείς, το συνδικαλιστικό κλάδο και την ακαδημαϊκή κοινότητα. 

Στην έναρξη του συνεδρίου παρευρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών Karl-Heinz Lambertz και η Υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ε. Αχτσιόγλου. Ομιλίες και παρεμβάσεις έχουν προγραμματιστεί να γίνουν από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών με αρμοδιότητα τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Γ. Κατρούγκαλο, από την Πρόεδρο της Διάσκεψης των Προέδρων και των Επιτροπών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Cecilia Wikström, τον  Πρόεδρο της Ελληνικής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Γιώργος Βερνίκο,  τον Ομότιμο Καθηγητή Κοινωνιολογίας στο Πολυτεχνείο του Darmstadt, Michael Hartmann, τον Πρόεδρο της Γαλλικής Οικονομικής, Κοινωνικής και Περιβαλλοντικής Επιτροπής Patrick Bernasconi, τον Καθηγητή στο Πανεπιστήμιο της Μπολόνια, υποστηρικτή του «Μανιφέστο της Ρώμης» Marco Lombardo και τον Πρόεδρο των Νέων Ευρωπαίων Φεντεραλιστών (JEF) Christopher Glück. 

 

Σχετικά αρχείαΣτο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης_1


Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης_2


Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης_3


Στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο για το μέλλον της Δημοκρατίας στην Ευρώπη ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης_4

Μετάβαση στο περιεχόμενο