Στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής συμμετείχε ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης

Print Friendly, PDF & Email|download file .jpg 92KB||download file .jpg 101KB|
Ο Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής της Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α, Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, στη διάρκεια της ομιλίας του στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής στη Λάρισα.Ο Διευθυντής του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής της Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο.
|download file .jpg 98KB|Στο πάνελ από αριστερά ο Δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Κοινωνικής και Προληπτικής Ιατρικής και Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Γιάννης Τούντας, και η δημοτική σύμβουλος Λάρισας Ελένη Ξυνοπούλου.
|download file .jpg 92KB|Ο Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής της Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α, Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, αριστερά με τον Πρόεδρο του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ) και Πρόεδρο του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Γιάννη Τούντα, και δεξιά τον Καθηγητή Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών ʼγγελο Χατζάκη.
|download file .jpg 114KB|Ο Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων Προαγωγής της Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) και Πρόεδρος του Ι.Σ.Α, Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με το Δήμαρχο Τρικκαίων Χρήστο Λάππα.
|download file .jpg 76KB|


Στο 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο που διοργάνωσε στη Λάρισα το Φόρουμ Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Ιατρικής που απαρτίζουν τα Εργαστήρια Υγιεινής των Ιατρικών Σχολών Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας, Πάτρας, Κρήτης και Ιωαννίνων, καθώς, επίσης, η Νοσηλευτική Σχολή της Αθήνας, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας (Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ) και Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (Ι.Σ.Α), Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης.


Φέτος το συνέδριο διοργανώθηκε στη Λάρισα από την Ιατρική Σχολή Θεσσαλίας, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), την Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας (Ε.Σ.Δ.Υ) και το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (Τ.Ε.Ι) Νοσηλευτικής Λάρισας και Αθηνών.


Πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του συνεδρίου ήταν ο καθηγητής Επιδημιολογίας Δημήτρης Τριχόπουλος. Εκτός από τον Πρόεδρο Γιώργο Πατούλη, εκ μέρους του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ συμμετείχε στο συνέδριο και ο διευθυντής του Δικτύου Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, στην ενότητα που με θέμα: «Προαγωγή Υγείας στην κοινότητα και οι νέοι Καλλικρατικοί Δήμοι». Συντονιστές ήταν ο καθηγητής Γιάννης Τούντας, Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ) και Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας, ο Δήμαρχος Τρικκαίων Χρήστος Λάππας, και η δημοτική σύμβουλος Λάρισας Ελένη Ξυνοπούλου.


Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε αναλυτικά στη διαχρονική παρουσία του Δικτύου ως Διαδημοτικό Δίκτυο Υγείας μέχρι πρόσφατα και ως Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων – Προαγωγής Υγείας σήμερα. Παρουσίασε τα προγράμματα ενημέρωσης, τις εκστρατείες πρόληψης καθώς και τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής για την οστεοπόρωση, για διάφορες μορφές καρκίνου, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που γίνονται είτε απευθείας είτε μέσω τηλεϊατρικής σε δεκάδες μέλη του Δικτύου. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στις νέες προοπτικές που ανοίγονται από το ενιαίο Δίκτυο Υγείας μετά τη συνένωση με τα άλλα δύο Δίκτυα, το Δίκτυο Δήμων Προαγωγής Υγείας και το Δίκτυο Υγιών Πόλεων, καθώς και με την πρόσφατη πιστοποίηση που έλαβε το από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.


Ο Διευθυντής του Δικτύου Σωτήρης Παπασπυρόπουλος, παρουσίασε ένα νέο καινοτόμο θεσμό που προτείνει το Ε.Δ.Δ.Υ.Π.Π.Υ να αναπτύξουν οι Δήμοι μέλη του, τα ΚΕΠ Υγείας. Με βασικό άξονα την πρόληψη και την προαγωγή της Υγείας θα μπορούσαν τα ΚΕΠ Υγείας να παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο όσον αφορά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του πληθυσμού αλλά και στην προληπτική ιατρική σε τοπικό επίπεδο. Επίσης, τα ΚΕΠ Υγείας μπορούν να αποτελέσουν το θεσμό μέσω του οποίου οι Δήμοι θα υλοποιήσουν τις επιταγές τόσο του Προγράμματος του Καλλικράτη όσο και του πρόσφατου νόμου του Υπουργείου Υγείας για μεταφορά πολλών αρμοδιοτήτων Υγείας στους Δήμους, χωρίς όμως και τη μεταφορά των απαραίτητων πόρων.

Μετάβαση στο περιεχόμενο