Στην «πρώτη γραμμή» για την καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού η Κοινωνική Σύμπραξη 8 Δήμων, με συντονιστή το Δήμο Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Εγκρίθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ  (1064-5/6/2015)  η συμμετοχή της Κοινωνικής Σύμπραξης των 8 Δήμων του Βόρειου Τομέα Αττικής , για την υλοποίηση του Επιχειρησιακού Προγράμματος που αφορά την παροχή επισιτιστικής και βασικής υλικής συνδρομής για το Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους

 

Η Κοινωνική Σύμπραξη που σχηματίστηκε από 8 Δήμους του Βόρειου Τομέα Αττικής, με συντονιστή το Δήμο Αμαρουσίου, πήρε το «πράσινο» φώς από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προκειμένου να συμμετάσχει στην υλοποίηση  του επισιτιστικού προγράμματος που υλοποιείται στο πλαίσιο του Ταμείου Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους.

Στη συγκεκριμένη κοινωνική σύμπραξη συμμετέχουν οι Δήμοι Αμαρουσίου, Ηρακλείου, Κηφισιάς, Πεντέλης, Λυκόβρυσης- Πεύκης, Μεταμόρφωσης, Παπάγου-Χολαργού, Φιλοθέης – Ψυχικού.

Για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος έχει υπογραφεί επίσης πρακτικό συνεργασίας και με την Ιερά Μητρόπολη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού.

Επίσης , πρόθεσης συνεργασίας εξεδήλωσαν οι φορείς Χαμόγελο του Παιδιού, Ινστιτούτο Prolepsis και ο Σύλλογος Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Δήμου Πεντέλης.

Με αφορμή την εξέλιξη αυτή, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. Γ. Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:

« Αποτελεί πολύ θετική εξέλιξη το γεγονός ότι η Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας προχώρησε στον ορισμό των Κοινωνικών Συμπράξεων,  που θα αναλάβουν να υλοποιήσουν το Επισιτιστικό Πρόγραμμα , στο πλαίσιο του ΤΕΒΑ , το οποίο έχει στόχο την στήριξη χιλιάδων συμπολιτών μας, που στερούνται την πρόσβαση σε βασικά αγαθά που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους.

Είναι επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι η Κυβέρνηση αναγνώρισε το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν στην επιτυχημένη υλοποίηση του προγράμματος οι Δήμοι, ως θεσμός που βρίσκεται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον εγγύτερα στους πολίτες. Πληρούν μία σειρά από κριτήρια όπως την «εγγύτητα», τη συμπληρωματικότητα», την «ιδιαιτερότητα» και τη «αποκέντρωση»

Οι ΟΤΑ α’ βαθμού διαθέτουν ένα μόνιμο δίκτυο Κοινωνικών Δομών και το κατάλληλο επιστημονικό προσωπικό για την αντικειμενική και συνεχή καταγραφή των ωφελουμένων.

Επιπλέον, οι Ο.Τ.Α α’ βαθμού ως προς την υλοποίηση κοινωνικών δράσεων, μπορούν να αξιοποιούν και να συνεργάζονται με όλους τους κοινωνικούς φορείς και τα κοινωνικά δίκτυα, συμβάλλοντας ενεργά στη διαμόρφωση ενός «κοινωνικού πλέγματος» στήριξης και προστασίας ιδιαίτερα των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού (π.χ. Εκκλησία, Σύλλογοι Γονέων, Ιατρικοί Σύλλογοι, Δίκτυα, Εθελοντές κ.α.)

Το γεγονός ότι ορίστηκαν σε όλη την Ελλάδα μια σειρά από Δήμοι ως συντονιστές – επικεφαλής εταίροι των Κοινωνικών Συμπράξεων, το αποδεικνύει.  Κι αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όσους προσπάθησαν το προηγούμενο διάστημα να δώσουν στους Δήμους «δεύτερο ρόλο» στο πρόγραμμα αυτό. Τώρα πλέον οφείλουμε όλοι «να σηκώσουμε τα μανίκια»  και να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς στην υλοποίηση του προγράμματος για να στηρίξουμε αυτούς που μας χρειάζονται. Δεν πρέπει να χαθεί ούτε μια μέρα, ούτε ένα ευρώ. Η  Αυτοδιοίκηση Α’ Βαθμού για μια ακόμη φορά θα αναλάβει τις ευθύνες της και θα αποδείξει την αποτελεσματικότητά της».

Μετάβαση στο περιεχόμενο