Στην ευρεία σύσκεψη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων ενόψει της αντιπυρική περιόδου παρέστη ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π Γ. Πατούλης

Print Friendly, PDF & EmailΣτη σύσκεψη για τη δασοπροστασία που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ενόψει της αντιπυρικής περιόδου συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π Γ. Πατούλης.


Στην ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή δήμων του Βορείου Τομέα και της Ανατολικής Αττικής καθώς και των εμπλεκόμενων φορέων σε επίπεδο πολιτικής προστασίας που συγκάλεσε η ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη ενόψει της έναρξης την 1η Μαΐου της αντιπυρικής περιόδου, συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασίας και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) Γιώργος Πατούλης.


Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Υπουργού Νίκου Δένδια, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Πάτροκλου Γεωργιάδη, και Δημόσιας Τάξης Αθανάσιου Ανδρεουλάκου, εξετάστηκαν μέτρα και προτάσεις προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερος συντονισμός όλων των διαθέσιμων δυνάμεων σε επίπεδο δασικής πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών. Ετέθησαν, επίσης, ζητήματα που σχετίζονται με τις ενέργειες που πρέπει να δρομολογηθούν και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την κατάλληλη και έγκαιρη προετοιμασία σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και την καλύτερη δυνατή συνεργασία με τους επίσημους φορείς πολιτικής προστασίας σε επίπεδο διαχείρισης δασικών πυρκαγιών.


Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π Γιώργος Πατούλης, αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει ο Σύνδεσμος στις δασικές περιοχές στη ζώνη ευθύνης του τόσο σε επίπεδο προφύλαξης από την εκδήλωση δασικών πυρκαγιών όσο και σε επίπεδο συνεργασίας με τους εντεταλμένους φορείς της Πολιτείας κατά τη διαχείριση εκδήλωσης φωτιάς. Με στόχο την αποτελεσματική πυροπροστασία ο κ. Πατούλης, έδωσε έμφαση στην ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου δικτύου επιτήρησης των δασικών περιοχών.


Αναφερόμενος στα μέτρα πρόληψης ο Γιώργος Πατούλης, επικεντρώθηκε στη συντήρηση και αποκατάσταση των δασικών και επαρχιακών οδών, στον καθαρισμό των αστικών και περιαστικών δασών, στον έλεγχο και στη συντήρηση της υλικοτεχνικής υποδομής, στην πρόσληψη εποχικού προσωπικού για δράσεις πολιτικής προστασίας. Συγκεκριμένα, με ενημερωτικό του σημείωμα προς την ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, επεσήμανε:
  • την αναγκαιότητα τα αρμόδια Δασαρχεία να προχωρήσουν εγκαίρως στη συντήρηση των δασικών οδών στα όρια των δήμων μελών του Συνδέσμου προκειμένου να είναι απρόσκοπτη η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων και των οχημάτων άμεσης βοήθειας στους χώρους πιθανής εκδήλωσης δασικών πυρκαγιών.
  • Σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να δρομολογηθούν εγκαίρως οι απαιτούμενες ενέργειες προκειμένου η ΣΑΤΑ μέσω της οποίας χρηματοδοτούνται ενέργειες πυροπροστασίας, αποψίλωσης, καθαρισμού δασών και δασικών εκτάσεων αλλά και πρόσληψης εποχικού προσωπικού πυροπροστασίας να χορηγηθεί το ταχύτερο δυνατόν στους δικαιούχους φορείς ώστε να μην επαναληφθούν τα φαινόμενα καθυστερήσεων των προηγούμενων χρόνων.


Παράλληλα, ζήτησε τη συνδρομή του Υπουργείου ώστε να προωθηθεί η ένταξη του Σ.Π.Α.Π σε προγράμματα επιδότησης για προμήθεια νέων οχημάτων και συστημάτων πυρόσβεσης αλλά και εγκατάστασης πυροφυλακίων αλλά και η ένταξη σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοδότησης της μελέτης για την εγκατάσταση συστήματος πυρανίχνευσης στο Πεντελικό όρος.


Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή, επίσης, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγου Σωτήρη Γεωργακόπουλου, του Υπαρχηγού του Π.Σ Αντιστράτηγου Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, του Διοικητή του 199 Υποστράτηγου Διαμαντή Κανελλόπουλου, καθώς και άλλων εκπροσώπων του Πυροσβεστικού Σώματος, Δημάρχων της Ανατολικής και του Βορείου Τομέα Αττικής, εκπροσώπων από την Περιφέρεια και των υπηρεσιών πολιτικής προστασίας των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης.

Μετάβαση στο περιεχόμενο