Στην επετειακή εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στο Δήμο Πεύκης παρέστη ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης

Print Friendly, PDF & Email

Στην εκδήλωση μνήμης για τα 562 χρόνια από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, που διοργάνωσε το ΠΕ.Α.Π. Δήμου Λυκόβρυσης Πεύκης, και η Ιερά Μητρόπολης Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού, τιμώντας την ιστορία και τη διαχρονικότητα της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των ιδεών του Ελληνισμού, παρέστη ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης.

Η επετειακή εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την τιμητική παρουσία του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου, της Προέδρου του ΠΕ.Α.Π. κας Μαρίνας Πατούλη – Σταυράκη, του Δημάρχου Λυκόβρυσης Πεύκης Αναστάσιου Μαυρίδη, σεβάσμιων πατέρων και εκπροσώπων ενοριών, αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εκπροσώπων συλλόγων και φορέων και πλήθους κόσμου, στην αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Πεύκης, ανήμερα της θλιβερής επετείου της 29ης Μαϊου 1453.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου, Πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Γιώργος Πατούλης  έκανε ειδική μνεία στην απάντηση του ηρωϊκού αυτοκράτορα Παλαιολόγου στα κελεύσματα του Μωάμεθ για την παράδοση της Πόλης, που αποτελεί διαχρονικά σημείο αναφοράς για τον Ελληνισμό. 
 Απάντηση που αρμόζει στο Γένος μας σημείωσε ο κ. Πατούλης.
«Απάντηση χρέους στην ιστορία, απάντηση ηρώων, απάντηση Ελλήνων. Διαχρονική απάντηση σε όλους αυτούς που και σήμερα ακόμα επιθυμούν, στο όνομα της παγκοσμιοποίησης και της οικονομικής κρίσης, να αλώσουν τα Ιερά και τα Όσια του γένους μας. Δε θα το καταφέρουν, όμως, όσο και αν προσπαθούν. Και αυτό γιατί, ως έθνος ξέρουμε να αντιστεκόμαστε. Ξέρουμε να ορθώνουμε με θάρρος το ανάστημά μας, όσο δύσκολα και αν είναι τα πράγματα. Έχοντας πίστη στις ικανότητές μας και αντλώντας δύναμη, όσο κανείς άλλος λαός,  από την Ορθοδοξία.»

«Μπορεί το Βυζάντιο ως πολιτική υπόσταση να τερμάτισε τον ιστορικό του βίο με την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453, ο πολιτισμός του όμως έστω και χωρίς τη δόξα του παρελθόντος, οι θρύλοι και οι παραδόσεις που το συντροφεύουν, αλλά και τα διδάγματά του, επιβιώνουν ακόμη και σήμερα. Δικό  μας χρέος, μέσα και από τη σημερινή εκδήλωση, είναι τα διατηρήσουμε ζωντανά ως αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας συνείδησης. Πλάι στα εθνικά μας σύμβολα, στη θρησκεία, στη γλώσσα και στην παιδεία μας. Γιατί οι λαοί που δε διαθέτουν βάθος ιστορικής μνήμης και συνέχεια είναι καταδικασμένοι στην αφάνεια. Είναι καταδικασμένοι αργά ή γρήγορα στην παρακμή» υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου. 

 

Η Πρόεδρος του ΠΕ.Α.Π. Μαρίνα Πατούλη – Σταυράκη στην αρχή της ομιλίας της αναφέροντας με νόημα στίχους από τον Προφητικό του Παλαμά υπογράμμισε ότι «μέσα από τον ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ του, ο Παλαμάς ξαναζωντανεύει τον πανελλήνιο μύθο για το μαρμαρωμένο βασιλιά, ανυψώνοντας αυτόν σε σύμβολο της ακατάλυτης και αδιαίρετης Ελληνικής ψυχής και δοξολογώντας την αθανασία του Ελληνικού πνεύματος».

Την Ημέρα που η Πόλη των Πόλεων, η Επτάλοφος Κωνσταντινούπολη παραδιδόταν στη μανία της καταστροφής – σημείωσε, «έκλεινε ένα μεγάλο κεφάλαιο της Ιστορίας του Ελληνισμού και ξεκινούσε μια περίοδος μακράς και επίπονης δοκιμασίας για το γένος. Παράλληλα, όμως ξεκινούσε και μια περίοδος ενός νέου οράματος καθώς μέσα από τις στάχτες και τα ερείπια του σπαραγμού εκείνης της ημέρας ξύπνησε η ελπίδα, για τη νέα Ελλάδα, το νέο Ελληνισμό».
«Εμείς οι Έλληνες, μεγαλουργήσαμε στο χρόνο, πέρα από τα μεγάλα μας λάθη, το κάναμε γιατί ονειρευόμασταν έστω και αν ξέραμε ότι είναι ουτοπία! Λαοί χωρίς όνειρα και μνήμη είναι λαοί νεκροί», σημείωσε με έμφαση.

Ο Δήμαρχος Λυκόβρυσης Πεύκης Αναστάσιος Μαυρίδης στον χαιρετισμό του τόνισε πως «δικό μας χρέος είναι να διατηρήσουμε ζωντανά τα δανικά και τα αξίες του Ελληνισμού ως αναπόσπαστο κομμάτι της εθνικής μας συνείδησης».     

Το μουσικό πρόγραμμα άνοιξε η Μικτή Χορωδία του ΠΕ.Α.Π. με την καλλιτεχνική επιμέλεια της μαέστρου Ελευθερίας Βούλγουρη, ενώ στη συνέχεια η πολυμελής χορωδία «Βυζαντινή Κυψέλη» της Ιεράς Μητρόπολης, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου πατέρα Χρίστου Κυριακόπουλου και η Ορχήστρα που συνόδευσε τους λαϊκούς θρήνους και τραγούδια για την Άλωση έντυσαν τη μουσική βραδιά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Στο τέλος της βραδιάς ο κ. Μαυρίδης και η κα Πατούλη πρόσφεραν ένα αναμνηστικό δώρο στο Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Κηφισίας Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κύριλλο, ο οποίος μίλησε από καρδιάς, συνεχάρη την κα Πατούλη για την άρτια διοργάνωση και για την πρωτοβουλία που είχε να πραγματοποιηθεί η εν λόγω εκδήλωση, κατόπιν μίλησε για την ιστορικότητα της Ημέρας καθώς και για τη σημασία της στο σήμερα.

 

Σχετικά αρχεία



Στιγμιότυπο από την επετειακή εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στο Δήμο Πεύκης (1)


Στιγμιότυπο από την επετειακή εκδήλωση μνήμης για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης στο Δήμο Πεύκης (2)

Μετάβαση στο περιεχόμενο