Στη σύσκεψη των συναρμόδιων φορέων για την προστασία των δασών, συμμετείχε ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης

Print Friendly, PDF & EmailΟ Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με τον Περιφερειακό Σύμβουλο, μέλος του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας Αττικής Γιώργο Φουντά και τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνο Μανιάτη.
|download file .jpg 73 Kb|


Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Ελευθέριο Οικονόμου.
|download file .jpg 68 Kb|


Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή.
|download file .jpg 71 Kb|


Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, με τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Στυλιανό Στεφανίδη.
|download file .jpg 58 Kb|


Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στο ακροατήριο για τα μέτρα πυροπροστασίας για την αντιπυρική περίοδο που μόλις ξεκίνησε.
|download file .jpg 93 Kb|


Ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, κατά την τοποθέτησή του. Στο πάνελ (από αριστερά) ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Στυλιανός Στεφανίδης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Μανώλης Όθωνας, ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Θάνος Μωραϊτης.
|download file .jpg 77 Kb|


Στην ευρεία σύσκεψη όλων των φορέων – υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Αστυνομικών και Δασικών Αρχών, Πυροσβεστικού Σώματος- που εμπλέκονται στην προστασία των δασών από τις φωτιές, συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (Σ.Π.Α.Π) Γιώργος Πατούλης. Στη σύσκεψη εξετάστηκαν μέτρα και προτάσεις προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν αποτελεσματικότερος συντονισμός όλων των διαθέσιμων δυνάμεων σε επίπεδο δασικής πρόληψης και καταστολής των πυρκαγιών.

Στη συνάντηση ετέθησαν ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του δάσους, των κατοίκων και τους περιουσιών τους από τις πυρκαγιές, και προτάθηκαν από τους ομιλητές μέτρα για την πρόληψη των πυρκαγιών και την άμεση και αποτελεσματική επέμβαση σε περίπτωση εκδήλωσής τους.

Κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π και Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, εστιάζοντας στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει ο Σύνδεσμος στις δασικές περιοχές στη ζώνη ευθύνης του, αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται σε επίπεδο πυρασφάλειας. Με στόχο την αποτελεσματική πυροπροστασία ο κ. Πατούλης, έδωσε έμφαση στην ύπαρξη ενός καλά οργανωμένου δικτύου επιτήρησης των δασικών περιοχών και στη λειτουργία επί 24ωρου βάσεως ενός στελεχωμένου κέντρου επιχειρήσεων, με παράλληλη ενεργοποίηση εθελοντικών ομάδων καταρτισμένων κατάλληλα για να μπορούν να δρουν συντονισμένα και πειθαρχημένα. Ως αίτημα ετέθη και η αύξηση των πόρων από μέρους της Πολιτείας τόσο προς τους Δήμους όσο και τους Συνδέσμους όπως είναι ο Σ.Π.Α.Π, με σκοπό την πολιτική προστασία.

Αναφερόμενος στα μέτρα πρόληψης ο Γιώργος Πατούλης, επικεντρώθηκε στην έγκαιρη και κατάλληλη προετοιμασία από μέρους όλων των εμπλεκόμενων φορέων όπως είναι η συντήρηση και αποκατάσταση των δασικών και επαρχιακών οδών, ο καθαρισμός των αστικών και περιαστικών δασών, ο έλεγχος και η συντήρηση της υλικοτεχνικής υποδομής, η πρόσληψη εποχικού προσωπικού για δράσεις πολιτικής προστασίας. Εξετάζοντας σύγχρονα εργαλεία στην προσπάθεια για τη σωτηρία των δασών, ο Πρόεδρος του Σ.Π.Α.Π πρότεινε τα συστήματα πυρανίχνευσης ως έγκυρους μηχανισμούς πυρασφάλειας, όπως και τη χρήση κατασκευαστικών υλικών που επιβραδύνουν την πυρκαγιά.

Σε επίπεδο πολιτικής προστασίας από μέρους των δήμων ανέφερε: «Οι δήμοι, από την πλευρά τους, οφείλουν να είναι συνεπείς στον καθαρισμό των κενών δημόσιων χώρων και να επισημαίνουν στους δημότες τους τις ποινικές τους ευθύνες όταν αμελούν να καθαρίζουν τα οικόπεδά τους. Παράλληλα, πρέπει να φροντίζουν να τους ενημερώνουν για τον κίνδυνο πυρκαγιάς και τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας».

Τέλος, σε επίπεδο οργάνωσης και ετοιμότητας του Σ.Π.Α.Π για την αντιπυρική περίοδο 2011, ο κ. Πατούλης παρουσίασε τις ενέργειες που έχουν γίνει και το στάδιο στο οποίο βρίσκονται και ζήτησε να υπάρξει άμεση χρηματοδότηση από την Πολιτεία για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πυροπροστασίας του Συνδέσμου.

Στο θέμα της πρόληψης και της καταστολής σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, αναφέρθηκαν και αρμόδιοι παράγοντες από το Πυροσβεστικό Σώμα και τις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή της ηγεσίας του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, του Υπουργού για την Προστασία του Πολίτη Χρήστου Παπουτσή, του υφυπουργού Μανώλη Όθωνα, του Υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής Θάνου Μωραϊτη, του Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Κωνσταντίνου Μανιάτη, του Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλία Λιακόπουλου, του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Στεφανίδη, του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας Στυλιανού Στεφανίδη, και άλλων εκπροσώπων από τα αρμόδια Υπουργεία, την Περιφέρεια Αττικής, του Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τις Αστυνομικές και Δασικές Αρχές.

Μετάβαση στο περιεχόμενο