Στη Γενική συνέλευση της Π.ΕΔ.Α. συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με συναδέλφους Δημάρχους της Αττικής στη Γενική Συνέλευση της Π.Ε.Δ.Α.
|download file .jpg 105KB|Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με την Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Φ. Γεννηματά στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης της Π.Ε.Δ.Α.
|download file .jpg 83KB|Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με τον Πρόεδρο της Κ.Ε.Δ.Ε. Κ. Ασκούνη και τον βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Λ. Μίχο.
|download file .jpg 82KB|Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου με τον Πρόεδρο της Π.Ε.Δ..Α. Ν. Σαράντη.
|download file .jpg 63KB|Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Σγουρό.
|download file .jpg 108KB|Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με το Δήμαρχο Αθηναίων Γ. Καμίνη.
|download file .jpg 109KB|Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης με τον πρώην Νομάρχη Πειραιώς, Πρόεδρο του ΕΦΕΤ Γ. Μίχα
|download file .jpg 72KB|


«Η λογική ενός υποχρεωτικού κουρέματος των χρεών των Δήμων θα ήταν ευεργετικό γιατί έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική επανεκκίνηση, κάτω βέβαια από αυστηρό έλεγχο και προϋποθέσεις»


Στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) συμμετείχε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, με αντικείμενο τα οικονομικά, θεσμικά και κοινωνικά ζητήματα που απασχολούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση.


Η γενική συνέλευση της Π.Ε.Δ.Α. πραγματοποιήθηκε ενόψει της κατάθεσης του πολυνομοσχεδίου για τους Ο.Τ.Α. από το Υπουργείο Εσωτερικών, καθώς και του συνεδρίου της Κ.Ε.Δ.Ε., που θα λάβει χώρα στις 27 και 28 Ιανουαρίου 2012, στην Κομοτηνή.


Την έναρξη των εργασιών κήρυξε η Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών κα. Φώφη Γενηματά. Παρόντες στην εκδήλωση ο Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Ε. κ. Κώστας Ασκούνης, ο Πρόεδρος της Π.Ε.Δ.Α κ. Νίκος Σαράντης και τα μέλη του Δ.Σ., ο Περιφερειάρχης Αττικής κ. Γιάννης Σγουρός, ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης και Δήμαρχοι της Αττικής.


Στη τοποθέτηση του ο κ. Πατούλης σημειώνει:


«Είναι πασίδηλο ότι η Πολιτεία δεν επιθυμεί την αναβάθμιση της Αυτοδιοίκησης, δεν επιθυμεί την αυτόνομη λειτουργία του θεσμού, δεν επιθυμεί να μας εκχωρήσει πραγματικά αναβαθμισμένο ρόλο και αρμοδιότητες. Ακόμη κι αυτές τις αρμοδιότητες που μας παραχώρησε με τον Καλλικράτη, ουσιαστικά αυτό που έκανε ήταν να μεταφέρει την ευθύνη στους Δήμους χωρίς να μεταφέρει και τους ανάλογους πόρους.»


Και την ίδια στιγμή -προσθέτει ο κ. Δήμαρχος- μας μειώνουν κατακόρυφα την κρατική χρηματοδότηση. Τα οικονομικά της αυτοδιοίκησης έχουν όμως φτάσει σε οριακά για την επιβίωσή της όρια. Αρκεί κάποιος να αξιολογήσει το στοιχείο εκείνο σύγκρισης των τριών τελευταίων χρόνων των προϋπολογισμών για την Τ.Α. και θα διαπιστώσει ότι τα έσοδά της από το κράτος μειώνονται στο εκπληκτικό ποσοστό που προσεγγίζει το 60%».


Θα ήταν προτιμότερο -υπογραμμίζει- να μπούμε στη λογική ενός υποχρεωτικού κουρέματος των χρεών που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια από πλευράς Δήμων, αντίστοιχο με αυτό του κουρέματος του δημόσιου χρέους. Το ύψος των χρεών αυτών είναι συγκριτικά χαμηλό και μπορεί να το αντέξει το Κράτος. Θα είναι όμως ευεργετικό για τους Δήμους μας γιατί έτσι θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική επανεκκίνηση, κάτω βέβαια από αυστηρό έλεγχο και προϋποθέσεις, προκειμένου να μην δημιουργηθούν σε μερικά χρόνια ίδιες καταστάσεις. Δεν είναι λύση να δανειζόμαστε με υψηλό επιτόκιο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και να δίνουμε το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων μας για αποπληρωμή χρεών του παρελθόντος. Αυτή η πολιτική είναι αδιέξοδη, είναι αντικοινωνική και ουσιαστικά φορτώνει στις επόμενες γενιές την πληρωμή των λαθών των προηγούμενων. Ας μάθουμε από τα λάθη της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής των δύο τελευταίων ετών, κι ας μην τα επαναλάβουμε.»


Καταλήγοντας την τοποθέτηση του ο κ. Δήμαρχος απευθύνει κάλεσμα τους συναδέλφους του Δημάρχους να διεκδικήσουν κάτι πιο ουσιαστικό και μακροπρόσθεσμο. «Αυτό είναι απαραίτητο να γίνει γιατί στις δύσκολες εποχές που έρχονται για την πατρίδα και την κοινωνία μας, ο θεσμός της Αυτοδιοίκησης και η κοινωνία των πολιτών είναι αυτοί που θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος της προσπάθειας για την ανακούφιση των δοκιμαζόμενων συμπολιτών μας» καταλήγει ο κ. Πατούλης.


Για να διαβάσετε το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Δημάρχου Αμαρουσίου, επιλέξτε εδώ.

Μετάβαση στο περιεχόμενο