Σε νέο φιλόξενο χώρο που αναδεικνύει τα εκθέματα, στεγάστηκε το Μουσείο Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης»

Print Friendly, PDF & EmailΟ Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης απευθύνει χαιρετισμό στην τελετή των εγκαινίων του νέου χώρου που στεγάζει το Μουσείο Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης».Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης και η σύζυγος του Μαρίνα Σταυράκη με την οικογένεια Σπαθάρη και φίλους του Μουσείου Θεάτρου Σκιών.Στιγμιότυπο από την περιήγηση στο χώρο του Μουσείου.Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης, η σύζυγός του Μ. Σταυράκη, ο γιός τους Αλέξανδρος και ο Αντιδήμαρχος Ν. Πέππας ανάμεσα σε μικρούς και μεγάλους φίλους του Θεάτρου Σκιών που παρακολουθούν την παράσταση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο καταραμένος όφις» με τον Γιάννη Νταγιάκο, στο προαύλιο θέατρο του Μουσείου.


Γ. Πατούλης: Το Σπαθάρειο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητα της πόλης μας. Γι’ αυτό παραμένει διαρκής στόχος μας η δημιουργία της Σχολής Θεάτρου Σκιών στο διατηρητέο οίκημα κληροδοτήματος Λουμίδη. 


Σε νέο αναβαθμισμένο χώρο, ιδιοκτησίας του Δήμου Αμαρουσίου, στεγάστηκε ένα από τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς της πόλης και της πολιτιστικής της παράδοσης, το Μουσείο Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης».


Τα εγκαίνια του νέου χώρου στέγασης του Μουσείου στην περιοχή της Κοκκινιάς πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης, παρουσία του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Επαμεινώνδα Γαρδέλη, των Αντιδημάρχων κ.κ. Νικόλαου Πέππα, Σπύρου Σταθούλη, Νικόλα Αλεπού, των Δημοτικών Συμβούλων Δημήτρη Καμπούκου και Δημήτρη Σμυρνή,  εκπροσώπων του καλλιτεχνικού κόσμου, της τέχνης του Καραγκιόζη, φορέων και συλλόγων της πόλης και των όμορων Δήμων και πολλών φίλων του Θεάτρου Σκιών.


Στο χαιρετισμό του ο κ. Πατούλης σημείωσε: « Είμαι βέβαιος ότι αν ζούσε σήμερα ο Ευγένιος Σπαθάρης, ο σημαντικό αυτός λαϊκός καλλιτέχνης με το δυναμικό πνεύμα, ο γνήσιος εμψυχωτής ενός λαϊκού ήρωα, ο ζωγράφος με την πλούσιο χρωματική ζωντάνια, ο αληθινός εκφραστής της ελληνικής παράδοσης, μα πάνω από όλα, η προσωποποίηση της ανθρωπιάς και της απλότητας, θα ήταν ικανοποιημένος από το χώρο στον οποίο πλέον φιλοξενείται το δημιούργημά του.»


Για τη Δημοτική Αρχή –πρόσθεσε- το Σπαθάρειο αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής ταυτότητα της πόλης μας. Είναι κομμάτι της ψυχής μας. Γι’ αυτό παραμένει διαρκής στόχος μας η δημιουργία της Σχολής Θεάτρου Σκιών στο διατηρητέο οίκημα κληροδοτήματος Λουμίδη, ιδιοκτησίας και αυτό του Δήμου Αμαρουσίου στην πλατεία Ηρώων, το οποίο κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης θα ονομαστεί «Μουσείο Ευγένιου Σπαθάρη».


«Προς την κατεύθυνση αυτή έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες από πλευρά του Δήμου Αμαρουσίου προς το Υπουργείο Πολιτισμού και αναμένουμε να συμβάλει κι αυτό στο να δημιουργηθεί μόνιμη στέγη του Σπαθάρειου Μουσείου Θεάτρου Σκιών Δήμου Αμαρουσίου και αντίστοιχη Σχολή. Γιατί εμείς πιστεύουμε ότι ο Σπαθάρης δεν ανήκει μόνο στο Μαρούσι, αλλά σε όλη την Ελλάδα» σημείωσε ο κ. Δήμαρχος.


 Στο Μουσείο Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης» εκτίθενται μεταξύ άλλων φιγούρες από χαρτόνι, δέρμα και πλαστικό των Σπαθάρηδων, εφέ και μουσικά όργανα της παράστασης, διαφημιστικές ρεκλάμες, αντιπροσωπευτικές φιγούρες από τα ξένα Θέατρα Σκιών, κ.α.


Στο νέο φιλόξενο χώρο, τα εκθέματα αναδεικνύονται κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, προσελκύοντας τον επισκέπτη να περιηγηθεί στο χώρο, να τα θαυμάσει στις προθήκες του και να «ταξιδέψει» στην ιστορία του Θεάτρου Σκιών.   
Παράλληλα, ο προαύλιος χώρος του Μουσείου θα διαμορφώνεται κατά περιόδους σε Θέατρο για παραστάσεις Θεάτρου Σκιών από τους συνεχιστές της τέχνης του Σπαθάρη. Την ημέρα των εγκαινίων οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν την παράσταση «Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο καταραμένος όφις» με τον Γιάννη Νταγιάκο.΄


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο μουσικοσυνθέτης Δημήτρης Λέκκας, ο ηθοποιός Τάκης Βαμβακίδης, η δημοσιογράφος Αγγελική Νικολούλη, ο ζωγράφος Κώστας Σπυρούνης, ο Πρόεδρος του Σωματείου Ελλήνων Καραγκιοζοπαικτών Παναγιώτης Καπετανίδης και ο εκπρόσωπος της UNIMA Τάκης Σαρρής.


Το Μουσείο Θεάτρου Σκιών «Ευγένιος Σπαθάρης» βρίσκεται επί της οδού Βορείου Ηπείρου 27 & Μεσογείων και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή, 10:00 – 14:00. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 210 – 6127245.
Ηλεκτρονική Διεύθυνση: www.karagiozismuseum.gr / e-mail: spathario@yahoo.gr

Μετάβαση στο περιεχόμενο