Ρεαλιστικός και αξιόπιστος, με έντονο κοινωνικό προσανατολισμό, ο προϋπολογισμός για το 2012 του Δήμου Αμαρουσίου

Print Friendly, PDF & Email

Στόχος να εισέλθει ο Δήμος σε τροχιά μόνιμης εξυγίανσης και ανάπτυξης


Γ. Πατούλης: Ο προϋπολογισμός αποτελεί εργαλείο για τη Δημοτική Αρχή που υπηρετεί στο ακέραιο όλα όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά στους συμπολίτες μας, με βάση τα νέα δεδομένα που μας επιβάλει η σημερινή συγκυρία.


Τον προϋπολογισμό και το τεχνικό πρόγραμμα του 2012 ψήφισε κατά πλειοψηφία το Δημοτικό Συμβούλιο Αμαρουσίου, μετά από εισήγηση της Δημοτικής Αρχής, στη συνεδρίαση της 15ης Δεκεμβρίου 2011.


Ο προϋπολογισμός του 2012 είναι ρεαλιστικός και αξιόπιστος, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής διαχείρισης, με βασικά χαρακτηριστικά το περαιτέρω νοικοκύρεμα των οικονομικών του Δήμου και την προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών στους πολίτες σε μία δύσκολη και απαιτητική χρονιά για όλους.

Βασικός πυλώνας του προϋπολογισμού είναι το πρόγραμμα Οικονομικής Αποκατάστασης που έχει ψηφιστεί από το Δημοτικό Συμβούλιο με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής και έχει υποβληθεί προς έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Στοίχημα της Διοίκησης του Δήμου είναι για πρώτη φορά μετά από τουλάχιστον 20 χρόνια ο Δήμος να έχει το 2012 πλεόνασμα χρήσης.


Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Γιώργος Πατούλης τόνισε ότι «ο προϋπολογισμός του 2012 και το πρόγραμμα οικονομικής αποκατάστασης θα μας επιτρέψει να βάλουμε το Δήμο σε τροχιά μόνιμης εξυγίανσης σε μια περίοδο γενικευμένης κρίσης και έντονης κοινωνικής αναταραχής. Ως Δημοτική Αρχή είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση φέρνοντας σήμερα για ψήφιση έναν προϋπολογισμό που θέτει ως στόχο το περαιτέρω νοικοκύρεμα των οικονομικών μας, έναν προϋπολογισμό με έντονο κοινωνικό προσανατολισμό.

Ο προϋπολογισμός του 2012 εγγυάται τη διατήρηση μιας σειρά κοινωνικών υπηρεσιών και παροχών προς τους δημότες μας. Αλλά και μιας σειράς άλλων υπηρεσιών που μπορεί να κοστίζουν ακριβά, αλλά τις θεωρούμε απαραίτητες για την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου και της πόλη μας.
Η επόμενη χρονιά θα είναι δύσκολη.Παρόλο αυτά όμως προτεραιότητα για το Δήμο και τη Δημοτική Αρχή είναι η προσφορά κοινωνικών υπηρεσιών. Γι’αυτό έχουμε προβλέψει στον προϋπολογισμό τη χρηματοδότηση με 3 εκατομμύρια ευρώ της λειτουργίας των Βρεφονηπιακών Σταθμών και των ΚΑΠΗ.
Θα εξακολουθήσουμε να χρηματοδοτούμε τα προγράμματα προληπτικής ιατρικής, τα προγράμματα αλληλεγγύης, ενώ θα δούμε στο επόμενο διάστημα τι θα γίνει με το Πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, για το οποίο το κράτος διέκοψε την χρηματοδότηση. Θα δούμε ποιες είναι οι αντοχές μας ώστε αν χρειαστεί, να χρηματοδοτηθεί με δικά μας χρήματα εφόσον καταστεί δυνατόν.

Φυσικά και το 2012 θα χρηματοδοτήσουμε τη λειτουργία της Δημοτικής Συγκοινωνίας.
Ενώ για τα προγράμματα του Πολιτισμού και του Αθλητισμού έχουμε αποφασίσει να διατηρήσουμε  όσα είναι αυτο-χρηματοδοτούμενα , δηλαδή βγάζουν τα έξοδά τους με έσοδα, ή τουλάχιστον να βγάζουν το μεγαλύτερο μέρος των εξόδων τους.»

Ο προϋπολογισμός –υπογράμμισε ο κ. Δήμαρχος- αποτελεί εργαλείο για τη Δημοτική Αρχή που υπηρετεί στο ακέραιο όλα όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά στους συμπολίτες μας, με βάση τα νέα δεδομένα που μας επιβάλει η σημερινή συγκυρία. Σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά συγκυρία βάζουμε πλάτη στις οικογένειες και τις επιχειρήσεις της πόλη μας και στο βαθμό που μας αναλογεί τους βοηθάμε να ξεπεράσουν τις συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης κατάστασης. Με τον προϋπολογισμό του 2012 αποδεικνύουμε ότι έχουμε σχέδιο, προκειμένου να οδηγήσουμε το Δήμο σε τροχιά εξυγίανσης και ανάπτυξης.»

Στο Τεχνικό Πρόγραμμα, το οποίο ανταποκρίνεται στις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου, εντάσσονται δύο κατηγορίες έργων:

Τα συνεχιζόμενα από το 2011 και τα νέα έργα, αυτά δηλαδή που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ και τους εθνικούς πόρους και αυτά που στηρίζονται στους ίδιους πόρους του Δήμου. Η συντήρηση βασικών υποδομών, όπως πεζοδρομίων, οδοστρωμάτων, έργων αποχέτευσης κ.τλ. καθώς και η συντήρηση των κτιριακών υποδομών θα πραγματοποιηθεί με πόρους τους Δήμου, όπως και η εκπόνηση μελετών, προκειμένου ο Δήμος να είναι έτοιμος για τη διεκδίκηση έργων από τα χρηματοδοτικά προγράμματα του Κράτους.
Ο προϋπολογισμός είναι μειωμένος στα 132 εκατομμύρια σε σχέση με το 2011 που έφθανε τα 170 εκατομμύρια. Το 2012 υπολογίζεται ότι στο ταμείο του Δήμου θα εισρεύσουν περίπου 56 με 57 εκατομμύρια ευρώ.

Από τα χρήματα αυτά:  • τα 26 εκατομμύρια που προέρχονται από τα ανταποδοτικά τέλη θα δοθούν για το πράσινο, την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό
  • 4 θα δοθούν για τις κοινωνικές μας υπηρεσίες
  • περίπου 3,5 θα μας κοστίσει η Δημοτική Συγκοινωνία
  • για πληρωμή προσωπικού πλην καθαριότητας και λειτουργικά έξοδα θα δώσουμε 10 εκατομμύρια
  • 4 εκατομμύρια είναι το τεχνικό μας πρόγραμμα
  • και σχεδόν 10 εκατομμύρια, σχεδόν το 20% του προϋπολογισμού μας και 250% του τεχνικού μας προγράμματος, θα δοθούν για να πληρωθούν τόκοι και χρεωλύσια δανείων του παρελθόντος.


Αν δεν υπήρχε το βαρίδι των δανείων του χθες, ο Δήμος θα είχε τη δυνατότητα να εκτελέσει σχεδόν το τριπλάσιο τεχνικό πρόγραμμα, τριπλάσια έργα σε όλο το Μαρούσι, σε κάθε γειτονιά.

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Δημάρχου Αμαρουσίου κ. Γιώργου Πατούλη

Μετάβαση στο περιεχόμενο