Ψήφισμα στήριξης της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου στον αγώνα των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α

Print Friendly, PDF & Email

Γ. Πατούλης: όσοι στηρίζουν τις αποφάσεις της σημερινής Κυβέρνησης σε βάρος των εργαζομένων, θα έχουν το ίδιο πολιτικό τέλος με αυτήν


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου σε έκτακτη συνεδρίαση του την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011, με αφορμή τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι σε αυτήν, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής καθ’ υπόδειξη της τρόικας, προχώρησε στην έκδοση ψηφίσματος στήριξης του αγώνα των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.


Το ψήφισμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από την παράταξη της πλειοψηφίας ‘ΜΑΡΟΥΣΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΠΟΛΗ’ και το συνδυασμό ‘ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ’. Ενώ δεν ψηφίστηκε από τους δημοτικούς συμβούλους των παρατάξεων ‘ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ’, ‘ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ’, ‘ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ’ και ‘ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ’.


Συγκεκριμένα, η παράταξη του κ. Γιαννακάκου, ‘ΜΑΡΟΥΣΙ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ’, όχι μόνο δεν κατέθεσε ψήφισμα με τις δικές της προτάσεις αλλά και καταψήφισε το προτεινόμενο. Ομοίως έπραξε και η παράταξη του κ. Κλαπάκη, ‘ΓΙΑ ΕΝΑ ΝΕΟ ΜΑΡΟΥΣΙ’. Ενώ η παράταξη ‘ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ’ κατέθεσε δικό της ψήφισμα.


Μετά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης έκανε την παρακάτω δήλωση:


Σήμερα είναι μια μέρα με ιδιαίτερο συμβολισμό για την πόλη μας. Σε μια περίοδο που η Κυβέρνηση οδηγεί στην ανεργία ή την εργασιακή εφεδρεία χιλιάδες εργαζόμενους, η σημερινή Διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου τοποθετεί σε προσωποπαγείς θέσεις αορίστου χρόνου 75 εργαζόμενους που προέρχονται από τρία Ν.Π.Δ.Δ που καταργήθηκαν και τρεις Κοινωφελείς Επιχειρήσεις του Δήμου που τέθηκαν σε εκκαθάριση με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Σε αυτή την περίοδο της έντονης εργασιακής ανασφάλειας, ο Δήμος μας, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που έχει, κατοχυρώνει το δικαίωμα στην εργασία και εξασφαλίζει εισόδημα σε δεκάδες εργαζόμενους. Με τον τρόπο αυτό στηρίζουμε στην πράξη τους εργαζόμενους μας. Την ίδια ακριβώς φιλοσοφία υπηρετεί το ψήφισμα που εξέδωσε το Δημοτικό Συμβούλιο μας, όπου η πλειοψηφία των δημοτικών παρατάξεων, πάνω από μικροκομματικές σκοπιμότητες, εξέφρασε τη στήριξη της στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων στους Ο.Τ.Α. . Θα ήθελα όμως να σταθώ στη μεμονωμένη στάση της παράταξης της αντιπολίτευσης, που υπέκυψε στην ανάγκη στήριξης της κυβερνητικής πολιτικής και αρνήθηκε να δώσει θετική ψήφο στο ψήφισμα μας. Και να επισημάνω πως όσοι σε αυτή την κρίσιμη για τη χώρα συγκυρία, στηρίζουν τις αποφάσεις της σημερινής κυβέρνησης που υπαγορεύει η Τρόικα, θα έχουν σύντομα το ίδιο πολιτικό τέλος με αυτήν‘.


Ακολουθεί το κείμενο ψηφίσματος


ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ


Ο Δήμος Αμαρουσίου στηρίζει τους εργαζόμενούς του


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου συνεδρίασε την Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011 εκτάκτως, με αφορμή τη δυσχερή θέση στην οποία έχει περιέλθει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι σε αυτήν, εξαιτίας της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής καθ’ υπόδειξη της τρόικας.


Καταγγέλλουμε: • Τη συστηματική απαξίωση και υποβάθμιση του πλησιέστερου προς τον πολίτη θεσμού, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη από την Κυβέρνηση, η οποία έχει ως μοναδικό σκοπό την μετατροπή των Ο.Τ.Α. σε εκτελεστικά όργανα των επιλογών της Κεντρικής Εξουσίας.
 • Την ανικανότητα της Κυβέρνησης να προωθήσει ένα σύγχρονο και λειτουργικό μοντέλο διοικητικής οργάνωσης, που θα επιτρέψει στους Ο.Τ.Α. να λειτουργούν ως αυτόνομες και ισχυρές διοικητικές μονάδες, με διασφαλισμένη διοικητική και οικονομική τους αυτοτέλεια.
 • Τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόζεται μέχρι σήμερα ο Καλλικράτης, με τις αλληλοσυγκρουόμενες νομοθετικές ρυθμίσεις, την προσθαφαίρεση αρμοδιοτήτων, την μη απόδοση ή και αφαίρεση θεσμοθετημένων πόρων, την αδυναμία λειτουργίας των οργάνων που προβλέπει, τις μαζικές απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων, την αδυναμία επίλυσης των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.
 • Την πολιτική της Κυβέρνησης που υπαγορεύεται από την υιοθέτηση αδιέξοδων μνημονίων και ανεφάρμοστων μεσοπρόθεσμων προγραμμάτων που επιβάλλονται από τους τοκογλύφους δανειστές μας. Εξαιτίας αυτής της πολιτικής σήμερα η Κυβέρνηση δεν αποδίδει στους Ο.Τ.Α. τους πόρους που δικαιούνται και που η ίδια έχει θεσμοθετήσει, περικόπτονται κατά 50% οι επιχορηγήσεις μέσω των ΚΑΠ και της ΣΑΤΑ. Ενώ υπονομεύεται κάθε αναπτυξιακή προοπτική εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδοτικών προγραμμάτων αφού το ΕΣΠΑ λιμνάζει, το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ δεν έχει ακόμη ξεκινήσει ενώ και ο ΘΗΣΕΑΣ διακόπηκε.
 • Την αντεργατική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση σε βάρος όλων των εργαζομένων και ιδιαίτερα σε βάρος των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Τη διαρκή μείωση των εισοδημάτων με τις οριζόντιες περικοπές μισθών. Τις απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων με πρόσχημα την εφαρμογή του Καλλικράτη. Την απαγόρευση πρόσληψης μόνιμου προσωπικού από πλευράς Δήμου που μας αφαιρεί τη δυνατότητα άσκησης κοινωνικής πολιτικής σε αυτή τη δύσκολη για χιλιάδες συμπολίτες μας συγκυρία, που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη από τη στήριξη μας.
 • Δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε να γίνουν οι Ο.Τ.Α. το όχημα για την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας, την εφαρμογή προγραμμάτων εργασιακής εφεδρείας και την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών στο Δήμο. Στο Δήμο Αμαρουσίου δεν περισσεύουν εργαζόμενοι, δεν κάνουμε εκπτώσεις στην παροχή και την ποιότητα των υπηρεσιών που παρέχουμε στους συμπολίτες μας, για να ικανοποιήσουμε τις εντολές της Τρόικας. Δηλώνουμε επίσης ότι δεν θα συναινέσουμε σε πράξεις που μας επιβάλλονται από την Κεντρική Διοίκηση και θα υπονομεύουν τον αγώνα των εργαζομένων στο Δήμο για μόνιμη και σταθερή εργασία.
 • Καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την τακτική εκφοβισμού των εργαζομένων από την Κυβέρνηση , με την απειλή της πλήρους ιδιωτικοποίησης των υπηρεσιών καθαριότητας αλλά και την επιλογή της πολιτικής επιστράτευσης των εργαζομένων και της επίταξης των μέσων, που μας οδηγεί σε άλλες εποχές.

Ενωμένοι και αποφασισμένοι αγωνιζόμαστε: • Για την ακύρωση της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία της χώρας μας, αφού δεν υπηρετεί την αναπτυξιακή προοπτική του τόπου μας αλλά λαμβάνει υπόψη μόνον την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των δανειστών μας.
 • Για την οικονομική αυτοτέλεια του Δήμου μας και την απόδοση αυτών που δικαιούμαστε , με στόχο τον μακροπρόθεσμο εξορθολογισμό των δαπανών και την εξυγίανση της οικονομικής μας κατάστασης αλλά και την ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουμε στους κατοίκους της πόλης μας.
 • Στηρίζουμε τον αγώνα και τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του Δήμου μας αλλά και όλων των Ο.Τ.Α. , κόντρα στη λογική των ελαστικών σχέσεων εργασίας και της οριζόντιας περικοπής των μισθών τους, αλλά και της απόλυσης χιλιάδων συμβασιούχων.
 • Καλούμε τα θεσμικά όργανα της Αυτοδιοίκησης να διεκδικήσουν και να προωθήσουν στην πράξη και με δυναμισμό, τα δίκαια αιτήματα των Ο.Τ.Α. απέναντι στην Κεντρική Εξουσία. Και να μην μετατραπούν λόγω των πρόσκαιρων κομματικών ισορροπιών, σε βραχίονες της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής.

Μετάβαση στο περιεχόμενο