Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου κατά της κατάργησης της Δημοτικής Αστυνομίας και της υπηρεσίας σχολικών φυλάκων

Print Friendly, PDF & Email

Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου συνεδρίασε σήμερα Δευτέρα 15 Ιουλίου με μοναδικό θέμα το πολυνομοσχέδιο που αφορά στην κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και της υπηρεσίας των Σχολικών Φυλάκων και τη θέση σε διαθεσιμότητα των εργαζομένων σε αυτές.


Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, αποφάσισε κατά πλειοψηφία την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος:


Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμαρουσίου


Στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση.


Τάσσεται κατηγορηματικά αντίθετο με την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας και τη μεταφορά των αρμοδιοτήτων της στην ΕΛΑΣ, αλλά και με την κατάργηση των Σχολικών Φυλάκων.


Θεωρεί πολιτικά απαράδεκτη, μετά τη δραματική συρρίκνωση της κρατικής χρηματοδότησης τα προηγούμενα χρόνια προς την Αυτοδιοίκηση, την επιχειρούμενη περαιτέρω συρρίκνωση του θεσμού μας, με τη μεταφορά αρμοδιοτήτων από την Τοπική Αυτοδιοίκηση στο Κεντρικό Κράτος, πολιτική που είναι αντίθετη με τα όσα προβλέπει το Σύνταγμα της χώρας.


Δηλώνει την πλήρη αντίθεση του με τα όσα περιέχονται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε από την Κυβέρνηση κι αφορούν Στην κατάργηση βασικών αρμοδιοτήτων και υπηρεσιών που σήμερα προσφέρουμε ως Τοπική Αυτοδιοίκηση στους πολίτες. Καθώς και την άδικη, οριζόντια και χωρίς καμία αξιολόγηση υπαγωγή σε καθεστώς διαθεσιμότητας των υπαλλήλων που μέχρι σήμερα στελεχώνουν τις υπηρεσίες αυτές.


Θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση η κρίση δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία για την κατάργηση θεσμών και χρήσιμων υπηρεσιών. Ο τρόπος με τον οποίο η Κεντρική Εξουσία αποφάσισε, ερήμην της Αυτοδιοίκησης, να μας αφαιρέσει κρίσιμες αρμοδιότητες και να οδηγήσει σε «ξαφνικό θάνατο» χιλιάδες υπαλλήλους, είναι πολιτικά και ηθικά απαράδεκτος, αφού δεν δίνει λύση στα πραγματικά προβλήματα.


Η εμμονή σε μια αδιέξοδη πολιτική που δίνει έμφαση στην κάλυψη αριθμητικών στόχων κατ’ επιταγή των δανειστών δεν συνιστά στρατηγική εξόδου από την κρίση, αλλά επιλογή καταστροφής των όσων έχουν απομείνει ακόμη όρθια.


Αντί να εφαρμοστεί το μέτρο της κινητικότητας με στόχο να καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό με μετακινήσεις εργαζομένων από υπηρεσίες με πλεονάζον προσωπικό σε υπηρεσίες με ελλείψεις, οδηγούνται στην απόλυση χιλιάδες εργαζόμενοι της Αυτοδιοίκησης χωρίς να έχει προηγηθεί μια αντικειμενική, αξιόπιστη και σοβαρή αξιολόγηση του συνόλου του προσωπικού στη Δημόσια Διοίκηση.


Απαιτούμε να παραμείνει η Δημοτική Αστυνομία και οι Σχολικοί Φύλακες στη δικαιοδοσία των Δήμων και να ενισχυθεί θεσμικά, στα πρότυπα των προηγμένων πόλεων του κόσμου.


Δεν θα επιτρέψουμε να πληρώσουν οι τοπικές κοινωνίες την τραγική αποτυχία του πολιτικού συστήματος να διαχειριστεί την κρίση. Για μας δεν είναι μεταρρύθμιση οι ισοπεδωτικές πολιτικές που όχι μόνον δεν λύνουν, αλλά δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.


Δεν αποδεχόμαστε «αποφάσεις που λαμβάνονται στο πόδι» και οδηγούν το Δήμο και την πόλη μας σε παράλυση και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας σε διάλυση.


Είμαστε υπέρ της αξιολόγησης του προσωπικού και των υπηρεσιών. Αλλά δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι με τη λογική που νομοθετεί η Κυβέρνηση, με τη λογική «πονάει το δόντι, κόβουμε το κεφάλι».


Δηλώνουμε τη σταθερή μας προσήλωση στην εμπέδωση της διαφάνειας και της νομιμότητας στους Δήμους. Το ίδιο όμως απαιτούμε και από την Κυβέρνηση.


Δεν πάει άλλο. Η Αυτοδιοίκηση και οι εργαζόμενοι της έχουν ήδη πληρώσει από τα προηγούμενα χρόνια και με το παραπάνω, το «μερίδιο που τους αναλογεί» στο λογαριασμό για την οικονομική εξυγίανση του Κράτους.


Στόχος μας ήταν και παραμένει να συνεχίσουμε να λειτουργούμε ως Δήμος υποδειγματικά και να παρέχουμε στους πολίτες υπηρεσίες ποιότητας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο